Astra H GTC - ściąga w lewo

07 Paź 2019, 08:45

Witam, mam problem z Astrą. Generalnie jest problem z układem kierowniczym. Astre ściaga w lewo, wspomaganie działa lżej kręcąc kierownicą w lewo. Gdy kierownica jest idealnie ustawiona (na samym środku) auto skręca w prawo. Auto kupiłem pare dni temu, podczas jazd testowych (po miescie) nie zauwazyłem zbytnio takiego problemu, myślałem ze może być to problem z oponami (tanie wielosezonowe). Panowie co może być przyczyną takich zachować auta?
TomkXX
Obserwowany

07 Paź 2019, 09:38

TomkXX napisał(a):myślałem ze może być to problem z oponami (tanie wielosezonowe).
Przyjrzyj się oponom jak wygląda bieżnik, czy jest równomiernie zużyty. Na początek możesz zmienić koła z tyłu na przód lub stronami o ile opony nie są kierunkowe i będą wtedy odpowiednio ustawione do kierunku jazdy.

Jak tu się nic nie zmieni warto podjechać na sprawdzenie zbieżności.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

07 Paź 2019, 09:57

Cichy77 napisał(a): Na początek możesz zmienić koła z tyłu na przód lub stronami o ile opony nie są kierunkowe
Na poczatek to:
1/ Sprawdz ciśnienie pow. w oponach
2/ Jezeli jest jadnakowe to tylko i wyłacznie zamiana kół przednich miejscami tzn.z prawej na lewą i vice versa. Dlatego tak trzeba zrobić zeby ustalić przyczynę ściągania.Bo jezeli zacznie ściągać w drugą str.to wtedy wiadomo o co biega...
3/ Jezeli to nie pomoze to wtedy mozesz zamienić przednie koła na tylne...
Ps. Nawet jezeli opony są kierunkowe to na probę nie ma znaczenia...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Największa na świecie "Kula zorba" z samochodem w środku
    Największa na świecie "Kula zorba" z samochodem w środku Nissan zbudował największą na świecie kulę zorba, która w swoim wnętrzu chroni naturalnej wielkości Nissana Note. Ogromna, wypełniona powietrzem kula o średnicy ...