Astra I jak spuscic olej ze skrzyni?

06 Maj 2007, 13:19

witam!
mam astre I z 96' r z silnikiem 1.4. wiecie moze jak sie spuszcza olej ze skrzyni biegów?? jest tylko korek kontrolny ale spustowego nigdzie nie ma.
Łukasz89
Nowicjusz

Miejscowość: ŁDZ

06 Maj 2007, 13:33

Witam.

Bardzo prawdopodobne, że rozwiązanie jest tożsame ze stosowanymi w niektórych autach koncernu Daewoo.
Jeśli skrzynia (obudowa) ni posiada korka spustowego, na jej spodniej części powinna znajdować się charakterystyczna "klapka" mocowana za pomocą śrub (jeśli mnie pamięć nie myli w okolicach 10 sztuk).
Po wykręceniu śrub, demontujemy klapkę a także zlewamy przepracowany olej.

Rozwiązanie to jest o tyle wygodne, że po demontażu wspomnianej klapki mamy dość dokładny wgląd w dyferencjał auta, co pozwala skontrolować jego stan lub ewentualnie poddać go czyszczeniu.

Przy okazji polecam przyjrzeć się korkowi wkręconemu w otwór wlewowy (kontrolny). Często bowiem na jego wewnętrznej części znajduje się magnes, który ma za zadanie zbierać opiłki metalu pojawiające się tam na skutek dość intensywnej współpracy kół zębatych.
Jeśli magnes się tam znajduje proponuję przy okazji tego zabiegu oczyścić go z opiłków, co pozwoli mu na bardziej "wydajną" pracę.

Mam nadzieję, że "trafiłem" w temat i wspomniana klapka znajduje się w w opisywanym aucie.

Pozdrawiam :)
Serdecznie pozdrawiam
Łukasz /SpeedR/ Bielakowski
SpeedR
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

06 Maj 2007, 18:06

hm... Dziekuje. bede musial to sprawdzic
Łukasz89
Nowicjusz

Miejscowość: ŁDZ
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowa Honda Civic Type R - pierwsze szczegóły i zdjęcia
    Na Targach Motor Show we Frankfurcie podczas Konferencji prasowej, prezydent Honda Motor Europe ujawnił pierwsze szczegóły gorąco oczekiwanego nowego modelu Civic Type R. 2 - litrowy silnik nowego Civica Type R z bezpośrednim ...