Astra I Kombi 1.6 kilka pytań

27 Wrz 2011, 17:19

Chciałem kupić Opla Astrę 1 generacji kombi z silnikiem 1.6 8V 75KM
-na co zwrócić szczególną uwagę przy kupnie ??
-czy ten silnik jest trwały?
-jakie są koszty napraw?
-ile pali w cyklu mieszanym?
- w przyszłości planuję LPG i czy będzie to dobry silnik pod instalację?
- czy jest to dobry wybór na pierwszy samochód ?? gabarytowo mi odpowiada ponieważ samochód tego typu bedzie mi potrzebny

Znalazłem oferte w cenie 2000 zł oto co dowiedziałem się telefonicznie:
"silnik 1,6 8V, samochód zarejestrowany opłacony, sprawny, stan blacharki dobry, zawieszenie stan dobry, silnik pracuje cicho równo nie bierze oleju, wnętrze samochodu czyste, zadbane nie poniszczone, fotele kubełki. Samochód prowadzi się dobrze i pewnie, Jak na ten rocznik to trzeba przyznać,że samochód jest w dobrej kondycji.
PO WYMIANIE:tarcze,klocki nowy tłumik,wymieniony olej i filtry" tyle dowiedziałem się telefonicznie zapomniałem zapytać do kiedy OC ważne, ale zdarza się ;) i tu pytanie jakie sa ceny OC dla 18 letniego kierowcy ?? załóżmy że pierwszy wariant tylko na mnie mam chyba 10% zniżki plus zwyżki który ma każdy drugi wariant to ubezpieczenie na moją mamę full zniżki i bezszkodowa jazda.

Proszę o pomoc w wyborze. Z góry bardzo dziękuje
Bobik1234
Nowicjusz

27 Wrz 2011, 18:09

1) Uwage zwrocic na rdze glownie, tam jak lekko cos gnije z nadwozia to jeszcze pol biedy, ale jak cale progi zjadlo czy podwozie to juz troche gorzej. No i na stan techniczny tez, zawieszenei czy jest sprawne, a jak nie to co trzeba wymienic, oraz stan silnika.
2) Czesci sa generalnie tanie do Astry.
3) A bo ja wiem, z 7-8l gazu trzeba liczyc pewnie, szukaj raportow spalania, google twoj przyjaciel.
4) Tak dobry, ale zaloz odrazu sekwencje i przebolej wydatek 2000zl, na jakiegos staga, a nie dasz 1500zl za II gen, z ktora sa potem rozne problemy.
5) Teoretycznei tak, praktycznie Astra za 2000zl, to bedzie zgnily kapec. Za 2000zl, lepiej R19 kupic, na dobra Astre I trzeba z 4000-5000zl wydac.
6) 18 lat i pojemnosc 1.6 jakies 1500-1800zl za OC bez znizek. Rozni ubezpieczyciele maja rozne ceny i roznie traktuja mlodych kierowcow, trzeba poszukac i znalezc tego co ma najtaniej. :P Link 4 i te inne ktore sa niby tanie, sa zwykle drodzy jak chodzi o mlodych, jakas Hestia/Warta sprawdz jak cenowo wypada.
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

27 Wrz 2011, 18:12

Niestety nie pocieszyłeś mnie wręcz zniechęciłeś chyba jednak będę szukał czegoś innego ;) dzięki za odpowiedź.

Pozdrawiam
Bobik1234
Nowicjusz

27 Wrz 2011, 18:19

Moze z az 4-5k zl przesadzilem, ale 3-4k zl. :P Na pewno za 2k zl nie kupisz Astry I w dobrym stanie. Trzeba szukac, czasami mozna na jakas tam okazje trafic, ale zwykle okazje to sa jednak szroty. :D

Albo bedzie zgnila taka za 2k zl, albo bedzie silnik prawie trup, albo pol zawieszenia do remontu. Jak chcesz autko potem zagazowac, to musisz jednak kupic z motorem w dobrej kondycji, bo to bez sensu dawac 2000zl za instalacje do kompletnego trupa, a najlepiej to kupic odrazu z LPG.
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

27 Wrz 2011, 18:26

Przemyślę temat zakupu Astry dzięki wielkie za pomoc !!
Bobik1234
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota S-FR Racing Concept
    Rok po premierze S-FR Toyota pokazała na Tokyo Auto Salon 2016 jego wyczynową wersję – S-FR Racing Concept. Model powstał w japońskim studiu Toyota Gazoo Racing, które opracowało do niego bogaty pakiet aerodynamiczny, ...