Astra II benzyma czy diseal

09 Gru 2009, 20:40

artur73
dzięki wielkie ty też bardzo mi pomogłeś i jasno napisane też chyba dochodzę do wniosku że będziemy szukać benzyna + gaz
zależy mi by był to kombik i mało palił i co ważne być mało awaryjny a jak już coś to by części nie były masakrycznie drogie.
Autko bardziej potrzebujemy rodzinne a nie do jakiejś szybkiej jazdy
Na uwadze mam jeszcze Volvo też chyba benzynę +gaz rocznik 1999/2000 może wiesz też coś o tych autkach: Na co mam zwracać uwagę szukając ?
jasko196
Początkujący

Miejscowość: bielsko

09 Gru 2009, 21:56

sam się zastanawiałem się nad astrą i tylko nad tym silnikiem 1.6 8v ale tylko dlatego że nie bierze oleju i jest bardzo trwały,tylko czy on jest elastyczny i nie jest to muł?75 koni,do setki 14.5s i 128 moment obrotowy,sa to dane fabryczne a ile ma 10 letnia astra? dlatego raczej ją już odrzuciłem bo nie chcę potem żałować że nie chce to jechać.Chociaż najlpiej to przejechać się samemu i zobaczyć jak to jest.
rustin
Aktywny

Auto: Mondeo MK3

10 Gru 2009, 11:49

rustin napisał(a):tylko czy on jest elastyczny i nie jest to muł?75 koni,do setki 14.5s i 128 moment obrotowy,sa to dane fabryczne a ile ma 10 letnia astra? dlatego raczej ją już odrzuciłem bo nie chcę potem żałować że nie chce to jechać.Chociaż najlpiej to przejechać się samemu i zobaczyć jak to jest.

Tak, najlepiej tak zrobić, bo to jest muł. 75 KM to trochę mało.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

11 Gru 2009, 09:10

Niestety o Volvo nic konkretnego Tobie nie powiem,a pewnie z tego co piszesz zastanawiasz się nad V40. Diesle (silniki) są produkcji Renault.Generalnie jednak koszt utrzymania tego auta,będzie pewnie wyższy od Astry II.
W temacie Astra II z 1,6 (8v) chciałbym jeszcze dodac,że silnik ten ma bezkolizyjny rozrząd !
Tak więc w razie zerwnia się paska rozrządu nie dojdzie do zniszczenia silnika.
W kwestii mułowatości... Widzę,że podobnie jak ja chciałbyś użytkowac kombi do rodzinnej jazdy.W takim razie gwarantuję Tobie,że Astra z tym silnikiem w pełni Ciebie zadowoli jeśli chodzi o szybkośc przemieszczania się z rodzinką (chyba że predkośc maksymalna ok. 180 jest dla Ciebie i Twojej rodzinki za niska... :wink: ).Poza tym auto jest naprawdę funkcjonalne,trwałe i niedrogie w utrzymaniu co w powoduje wprost,że jest jedną z najlepszych propozycji na rynku w tym przedziale cenowo-rocznikowym.
Oczywiście koledzy którzy podpowiadają Tobie jazdę próbną mają rację ale wobec Twoich oczekiwań ,jakoś jestem o nią spokojny...(chodzi o mułowatośc)... :smile:
W końcu mułowatośc nie dla każdego oznacza to samo..!
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

11 Gru 2009, 20:18

Silnik ten jest bardzo elastyczny?

Kolego co ty piszesz, jezeli to ma 75 km + lpg , to sie czolga , nie jedzie, moj wujek ma taki silnik w astrze 1 , tez z lpg. Auto nie chce jechac wogole .
Ja bym ci kolego polecil astre 1.7 DIESEL 75 km, bardzo wytrzymaly silnik , duzo przejedzie ! mam takiego w domu , a mialem dylemat silnik 2.0 DTI lub 1.7 DTi, szczerze to nie zaluje ze kupilem slabszy silnik .
Ale to prawda co mowia wszyscy, zalezy ile bedziesz robil Kilometrow samochodem, bo jak krotkie trasy to diesel sie nie nadaje.
pozdrawiam

[ Dodano: Pią Gru 11, 2009 19:21 ]
Sory nie napisalem, to z elastyczny ma kierowac się do Artur 73
marcineq
Początkujący

Miejscowość: Tychy

12 Gru 2009, 08:12

marcineq napisał(a):Silnik ten jest bardzo elastyczny?

Odsyłam do katalogu tygodnika "Auto świat" - 2008 -"Samochody używane",gdzie dobrej elastyczności silnika Astry II z 1,6 8v ,jest poświęcony osobny akapit...

a tu poniżej opinia użytkownika:
M.B.
2006-08-28
(4.31)
poza poważnie "utykającą" wentylacją, bardzo udany samochodzik z może nie najnowszą ale sprawdzoną i trwałą jednostką napędową, dodam że jeździłem również astrą II z silnikiem 1.6 16 V 101 KM i jednostka ta wypada w porównaniu z 8V nie najlepiej - głośna , mało elstyczna , lubi wysokie obroty więc pije paliwo jak smok, niska kultura pracy - a to niby nowa technologia ECOTEC :)

i kolejna:

artih pokaż Email »
2001-10-03
(4.54)
bardzo udane auto, dużo lepsze od Golfa IV (dużo nim jeździłem) oraz od Focusa (jazdy próbne przed zakupem Astry), b.dobry silnik, elastyczny, cichy i dość oszczędny, brak usterek, polecam,
pełna ocena Astra II G Hatchback, 1.6 75KM, 1999 r., 35000 km

i następna:

Mirek
2003-03-07
(4.85)
Jeat to samochód, któru spełniło moje oczekiwania. Bardzo elastyczny silnik, czuć nawet nadmiar mocy, ekonomiczny, Jedyny minus ( malutki) to widoczność)
pełna ocena Astra II G Hatchback, 1.6 75KM, 1999 r., 54000 km

Opinie zaczerpnąłem stąd:
[link do autocentrum.pl wygasł]
Pod domem : MEGANE IV 1,5 dci-110KM , MEGANE III 1,6-16V - 110KM lpg -jest paliwowa alternatywa bez elektryki.
artur73
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...

12 Gru 2009, 15:15

tak , plus gaz do takiego 1.6 8V to nie chce jezdzic, jezdzilem takim dosc czesto
marcineq
Początkujący

13 Gru 2009, 10:38

tak , plus gaz do takiego 1.6 8V to nie chce jezdzic, jezdzilem takim dosc czesto

:???:
Tak tak...tym bardziej,że jak do takiej Astry założysz sekwencję to moc spada tak bardzo,że według przedmówcy pewnie na deskorolce wyprzedzi się Astrę z gazem...

Bzdura,bzdura,bzdura...
:smile:
Pod domem : MEGANE IV 1,5 dci-110KM , MEGANE III 1,6-16V - 110KM lpg -jest paliwowa alternatywa bez elektryki.
artur73
Awatar użytkownika

13 Gru 2009, 13:37

nie będziemy się klocic, poprostu ja wiem swoje i ty kolego wiesz swoje, ja mowie to co wiem z wlasnego doswiadczenia .
marcineq
Początkujący

20 Sty 2010, 20:28

a co sadźcie o benzyna z lpg ale silnik 1,4 bo sama benzyna to nie bo to za dużo wychodzi w spalaniu a diesel też biorę pod uwagę tylko nie samą benzynę

jak byście mieli wybrać opla kombi astra diesel 1,7 silnik isuzu lub benzyna + lpg silnik 1,4 to które byście wybrali ?
jasko196
Początkujący

Miejscowość: bielsko

20 Sty 2010, 21:23

1,4 w tych Astrach były tylko Ecotec a one gaz nie specjalnie lubią.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2013

21 Sty 2010, 07:33

Jak oba byłyby w podobnym stanie technicznym,a auto miałoby jezdzic raczej więcej niż mniej kilometrów rocznie,to brałbym 1,7 DTI.
artur73
Awatar użytkownika

03 Lip 2010, 19:39

Nie wiem czemu ludzie preferują Astry z dieslem. Oczywiście jeżeli ktoś robi dużo km to w tej kwestii na pewno diesel wygrywa, ale jeżeli nie szalejemy z kilometrami to wersja benzynowa spokojnie starcza. Inna sprawa to to, że kiedy zepsuje nam się diesel, a benzyna to dopiero odczuwamy prawdziwą różnicę w kosztach jakie musimy wydać na naprawę. Ponadto niektórzy twierdzą, że te 75 KM to zdecydowanie za mało... . Dla niektórych 200 KM to w ciąż byłoby mało, a te auto v 1.6 8v (75~85 KM) moim zdaniem spisuje się doskonale i w cale nie widzę, żeby było mułowate. Z porównaniu ze moim wcześniejszym autem : Renault 19 Chamade 1.4 Kat chodzi jak rakieta, a spalanie ma na takim samym poziomie. :) Pozdrawiam all :D
Imm0
Nowicjusz

Miejscowość: Świebodzin