Astra II benzyma czy diseal

07 Gru 2009, 15:13

rozglądam się za astrą II kombi CO POLECACIE w benzynie czy diseal ? Doradźcie proszę
jasko196
Początkujący

Miejscowość: bielsko

07 Gru 2009, 17:38

heh no raczej oczywiste że jak masz do wyboru w podobnych pieniądzach i silnikach to tylko Diesel... po co Ci benzyniak w podobnych parametrach ? A Diesel będzie ekonomiczniejszy na pewno nooo i odrobinę gorszy jeżeli chodzi o osiągi. Co do napraw to raczej będą droższe jeżeli się coś psiepsiuje :P
Dziadzia
Nowicjusz

07 Gru 2009, 18:04

Bardzo malo napisales?Ilu letni ma byc ten samochód no i ile kilometrów :smile: zamierzasz nim smigac
mimi
milutki5
Aktywny

Miejscowość: małopolska

07 Gru 2009, 19:35

milutki5 napisał(a):Bardzo malo napisales?Ilu letni ma byc ten samochód no i ile kilometrów :smile: zamierzasz nim smigac

jeździć to tak normalnie zamierzam w cenie do 14 000 zł kupię rocznik 2000 lub 2001

ogólnie na topie mam te

[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

ten pierwszy mi się najbardziej widzi ale niestety mam ponad 6 godzin do gościa
jasko196
Początkujący

07 Gru 2009, 19:42

No to Ci oszczędzę wycieczki. Gniezno to njwiększe zagłębie rzeźbiarzy w Wielkopolse - jak masz jechać przez pół Polski to od razu odpuść ;) pozatym te Asterki co podałeś mają po ~ 300 tyś km nalatane ;)
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

07 Gru 2009, 20:11

Kubuch napisał(a):No to Ci oszczędzę wycieczki. Gniezno to njwiększe zagłębie rzeźbiarzy w Wielkopolse - jak masz jechać przez pół Polski to od razu odpuść ;) pozatym te Asterki co podałeś mają po ~ 300 tyś km nalatane ;)

ok to dzięki za pomoc do Gniezna nie pojadę
ale czemu po 300 tyś piszą że mają ponad 150 tyś wiesz każde autko które się kupuje nie wie się czy licznik jest cofnięty
jasko196
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Volvo S60 Cross Country
    Volvo swoją ofertę wzbogaci o kolejny samochód typu crossover. Oprócz licznych zmian stylizacyjnych, S60 Cross Country będzie miał powiększony prześwit podwozia o ponad 6 cm w stosunku do zwykłego modelu S60. ...
    Jak sprawdzić / obliczyć szerokość felgi? - instrukcja
    Większość felg myślę, że jakieś 90% będzie miało specjalne oznaczenia co do rozmiaru i wystarczy tylko je odczytać. Jednak zdarzają się też takie które ich nie posiadają i wtedy pozostanie nam obliczyć szerokość felgi ...

07 Gru 2009, 20:25

Nie wiem czemu dla Was tak oczywisty jest wybór diesla. Jeżeli kolega ma robić małe przebiegi to na dziada mu diesel i to już 10 letni? Przecież to się zacznie sypać, a naprawa diesli jest droga. Silniki ISUZU są chwalone, ale:
1. mniejszy 1.7 DTI ma raptem 82 KM w najmocniejszej wersji.
2. silniki 1.7 i 2.0 cierpią np. na awarie pompy wtryskowej, co skutkuje wymianą owej pompy. Cena 2-3 tys. zł. Winny jest sterownik, który umieszczony jest na pompie i ma tam zbyt ciepło i świruje.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

07 Gru 2009, 20:38

jasko196 napisał(a):ale czemu po 300 tyś piszą że mają ponad 150 tyś

Czemu? Bo to są sprowadzone kombiaki w dieslu. Nikt tego nie kupował po to, żeby stało, tylko żeby jeździło. Oczywiście możesz wierzyć, że mają 115 czy 150 tyś. km tylko możesz się szybko niemile zdziwić :( Tak wogóle to ile km rocznie będziesz robił? 10, 15, 20 tyś?
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

07 Gru 2009, 21:16

Dishman napisał(a):Nie wiem czemu dla Was tak oczywisty jest wybór diesla. Jeżeli kolega ma robić małe przebiegi to na dziada mu diesel i to już 10 letni?

No właśnie, czemu zawsze diesel? Według mnie jak ktoś niewiele jeździ nie musi kupować diesla. Poza tym do niewielkich przebiegów benzyniak jest jak najbardziej ok. Mam możliwość podglądania takiego (Astra II kombi) od ponad roku (w rodzinie) i spisuje się normalnie.
A z tymi przebiegami to już nie przesadzajmy. Te podane może i mają jakieś cofnięcia, ale nie każdy tyle jeździ. Jak patrzyłem ogłoszenia kilkanaście lat temu, to samochody z przebiegiem 200 tys, to było coś naprawdę mocnego. Dziś się każdego ocenia "e tam, ten to ma już dwa miliony, w dodatku cofnięte z czterech". Bez przesady. Zresztą nikt nie każe kupować u handlarza. A i handlarz jeden lepszy drugi d..a i też nie zrobi furki na błysk. Można szukać od prywaciarzy, a nie firmowe autka. Są ludzie, którzy kupują samochody do zwykłych dojazdów do pracy – choćby masa moich sąsiadów, których samochody więcej stoją pod domem/pracą niż jeżdżą, z rodziny dużo osób czy choćby wreszcie ja sam. Nie każdy śmiga codziennie firmową furą od Szczecina do Warszawy.

Kubuch napisał(a):Czemu? Bo to są sprowadzone kombiaki w dieslu. Nikt tego nie kupował po to, żeby stało, tylko żeby jeździło.

Mój wujek miał wozić różne cuda, a w końcu nic praktycznie nie wozi. Zakupy, które weszły by do coupe. Nie każdy diesel robi gigantyczne przebiegi. Czemu? Ano choćby temu, że na forum poleca się bardzo dużo diesli zwykłym "kowalskim", którzy słyszeli, że diesel jest oszczędny. Nieważne, że będą mało jeździć, ważne, że mało pali.
Smerda_Jajeczny
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: \/\//\\/\//\

07 Gru 2009, 21:38

Twój wujek to wyjątek potwierdzający regułę. Nawet jak ktoś zrobi dieslem 100 tyś. w 10 lat to nie odda go za pół darmo handlarzom. Takie auta zostają w rodzinie lub wśród znajomych. Zresztą wystarczy spojrzeć na ogłoszenia. 2-3 letnie diesle mają 150 tyś. km i 10 letnie też :P Albo lepiej popatrzeć na ogłoszenia na zagranicznych serwisach. Auta mają 300-500 tyś przebiegu a miesiąc później w polskich ogłoszeniach już tylko 150 tyś. km. Zresztą to co piszę to żadna ameryka ale wielu ludzi w to nie wierzy, kupują taką Asterkę, Focusa czy innego Peugeota z przebiegiem 100 kkm a potem dramat i teksty Ford g...o wort, auta na F są do niczego itp., itd.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

07 Gru 2009, 21:50

Kubuch napisał(a):Nawet jak ktoś zrobi dieslem 100 tyś. w 10 lat to nie odda go za pół darmo handlarzom.

Ale ja wcale nie twierdzę, że odda. Nie mam na myśli samochodów typu "igła" czy "nic nie stuka, nic nie puka". Mówię tylko, że da się od prywaciarza kupić nie zajechany samochód. Oczywiście nie w cenie 4999 zł.

Kubuch napisał(a):Takie auta zostają w rodzinie lub wśród znajomych.

Też do czasu. Niby jest powiedzenie, że nikt nie sprzeda dobrego samochodu. Póki jeździ, to i najgorszego się trzyma. Ale jednak czasem ciągoty są zbyt duże...

Kubuch napisał(a):Zresztą wystarczy spojrzeć na ogłoszenia. 2-3 letnie diesle mają 150 tyś. km i 10 letnie też

Dokładnie. Ale w dzisiejszych czasach przy rozwiniętej akwizycji i innych cudach samochody zwyczajnie są bez przerwy w ruchu. Jak pisałem, kilkanaście lat temu, nie widziałem aż takich przebiegów (zresztą wtedy kombi kojarzyły się z ludźmi z warzywniaka ;)

Kubuch napisał(a):na zagranicznych serwisach. Auta mają 300-500 tyś przebiegu a miesiąc później w polskich ogłoszeniach już tylko 150 tyś. km.

Ale to już 100% sprowadzonych jest? Są jeszcze jakieś krajowe, poza tym od pierwszego właściciela (nie w kraju, w ogóle). Przecież nie każdy samochód, a już na pewno nie Opel jest sprowadzany.
Smerda_Jajeczny
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: \/\//\\/\//\

08 Gru 2009, 19:22

a co sądzicie konkretnie o tym autku mam zamiar jutro jechać je oglądać więc zależy mi na wszej opinii takiej z grubsza

Wiem że ten przebieg jest dosyć bardzo mało wiarygodny pytałam o ten przegląd gościa i mówi że jest wiarygodny a na dowód tego widać wnętrze samochodu nie wytarta kierownica i pedał gazu i ogólnie samochód perełka.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
jasko196
Początkujący

08 Gru 2009, 20:03

Boże... 65 kkm w 9 letnim dieslu wiarygodne? I do tego jaka cena - normalnie OKAZJA! Poza tym walona równo - popatrz na odcienie zderzaka, błotników, maski i spasowanie słupków z błotnikami, błotników z lampami i lamp ze zderzakiem. Zresztą sam sprzedający się przyznaje do wypadkowej przeszłości tej fury bo nie zaznaczył opcji - BEZWYPADKOWY ;) Kolejny raz oszczędzam Ci chyba wycieczki?;)
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

08 Gru 2009, 20:21

tak Kubuch zdaję się na ciebie dzięki to jednak nie jadę
będę rozglądać się dalej dzięki wielkie
jasko196
Początkujący

09 Gru 2009, 19:19

Na moje kolego,to wybrałeś dobry model autka ale raczej w twoim przypadku sprawdzi się benzynka. Może nawet z Lpg albo samemu założyc..? Zdecydowanie polecam wersję z niezniszczalnym 1,6 ze zwykłą głowicą ( nie 16V). Silnik ten jest bardzo elastyczny i nie ma apetytu na olej jak wersje z 16V... Może i ma tylko 75KM ale zapewniam Cię,że nie jest to muł,a przez swą elestycznośc można całkiem ekonomicznie się poruszac.
Takiej Astry bym szukał.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG