Astra III vs civic VII do LPG

07 Maj 2012, 09:44

Witam,
szukam samochodu na dojazdy do pracy, codziennie ok. 60 km, kwota do wydania to 23-25 tys + 3 tys na instalacje gazową. Zależy mi na ekonomi, chciałbym samochód z silnikiem benzynowym i przerobić go później na gaz. Z tego co wyczytałem dosyć ekonomiczne są właśnie astra III z silnikiem 1.4 i 1.6 i honda civic VII z silnikiem 1.4 (1.6 pewnie byłby lepszy ale trudniej byłoby go kupić). Są to też samochody które w miarę mi się podobają. Który samochód wybralibyście i dlaczego? Honda wydaje się, że byłaby zrywniejsza od astry, chociaż z tym silnikiem 1.4 to szału nie będzie.
Czy części zamienne do hondy są znacznie droższe? Jak z wytrzymałością tych samochodów?
Z góry dziękuje za wypowiedzi, pozdrawiam.
antii7
Nowicjusz

Miejscowość: Rzeszów

07 Maj 2012, 11:28

Oba auta są ok, stylistycznie jednak Astra. Hondy znane są z niezawodności, części raczej porównywalne.... szukaj silnika 1.6 vtec, Hondy z założenie nie lubią gazu ale nie powinno być problemów... regulacja luzu zaworowego, wymiana świec na czas, czasem regulacja i ma jeździć! Za 3tyś zalożysz już coś uczciwego np. brc 24 lub stag na dobrych wtryskach
nitro
Zaawansowany

Miejscowość: znikąd

07 Maj 2012, 14:29

Czy sedany, mam na myśli hondę są gorzej wykonane od hatchbacka? Sedany są produkowane w Turcji a hatchbacki w Anglii.
antii7
Nowicjusz

07 Maj 2012, 14:42

Najlepiej by było gdyby były klepane w Japoni ale to nie ma dużego znaczenia, nie zauważysz.... VI rzeczywiście Hb była lepsza niż liftback angielski....
nitro
Zaawansowany

Miejscowość: znikąd

17 Maj 2012, 12:33

A co myślicie o Peugeocie 307 z silnikiem 1,7 lub 1,6 benzyna? Podobno są awaryjne, szczególnie elektronika.
antii7
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Napływ samochodów ukraińskich i odpływ polskich
    Od momentu wybuchu wojny w Ukrainie do 23 marca br. do Polski wjechało ponad 140 tys. samochodów osobowych – podała Straż Graniczna. Warto wiedzieć, że przepisy obowiązujące u naszego wschodniego sąsiada są inne ...