Astra J vs Octavia II

09 Sie 2018, 08:37

Szanowni,
potrzebuję pomocy przy wyborze auta.

Budżet: 40 tys. PLN (najlepiej włącznie ze wszystkimi kosztami)
Przebieg: ok. 25 tys. rocznie, z czego 20 tys. trasa, 5 tys. "po mieście" (trasy to odcinki 150-200 km)
Paliwo: chciałbym kupić coś w benzynie i założyć instalację LPG

Chciałbym, żeby ten samochód był w moim użytkowaniu 5-7 lat. Początkowo będę w nim jeździł sam lub we dwójkę, natomiast w ciągu 2 lat chcemy powiększyć naszą rodzinę o dziecko. W związku z tym, chciałbym również mieć spory bagażnik, żeby potencjalnie zmieścić tam wózek i inne pierdoły. Zatem jak to niestety w życiu bywa, samochód miałby być do "wszystkiego."

Przy takich założeniach, po przeczytaniu wielu artykułów i postów mój wybór padł na:
Opel Astra J 1,4T 140 KM lub
Skoda Octavia II 1,6 MPI 102 KM Lift
chciałbym, żeby samochód był w kombi.

I tu pytanie do Was, czy Octavia czy Astra?
Chyba, że przy mojej historii proponujecie coś innego.

Dzięki za wszelkie sugestie.
zdybski
Obserwowany

09 Sie 2018, 09:17

Pytanie jaki jest styl Twojej jazdy - jeśli preferujesz spokojne przemieszczanie się do celu bez gwałtownych manewrów to można pomyśleć o Octavii, to bardzo tanie auto w utrzymaniu.
Wg mnie na trasie trzeba jednak mieć czym wyprzedzić, choćby ze względów bezpieczeństwa, dlatego osobiście postawiłbym na Astrę J, silnik dobrze dogaduje się z LPG. Plusem Astry są także wygodne fotele praktycznie w każdej wersji, w Octavii natomiast siedzi się jak na stołku - jest to ważne, bo jako przyszły ojciec będziesz musiał się swoje nanosić i kręgosłup będzie Cię błagał o chwile wytchnienia :)
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna

09 Sie 2018, 09:41

Nie wiem czy wszystkie fotele w Octavi II były takie same, ale jeżeli chodzi o przedlifta, a takim jeździłem kilka lat to fotele są naprawdę dobre. Są długie i sprężyste.
Mam problem z kręgosłupem i robiłem trasy po 1700km bez żadnego problemu.
mimonn
Nowicjusz

Prawo jazdy: 12 04 1994
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: V60
Silnik: T5

09 Sie 2018, 11:53

mimonn napisał(a):Nie wiem czy wszystkie fotele w Octavi II były takie same, ale jeżeli chodzi o przedlifta, a takim jeździłem kilka lat to fotele są naprawdę dobre. Są długie i sprężyste.

Może to kwestia innej budowy kręgosłupa - też miałem do czynienia z przedliftem (a w polifcie byłem wożony) i wyszedłem z auta po trasie połamany :)
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

09 Sie 2018, 12:05

Ja nie mam problemów z kręgosłupem i po 100km w Octavii plecy mnie bolą.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

09 Sie 2018, 12:07

Dużo też zależy od ustawienia fotela... Wiele osób nie potrafi tego zrobić i leżą, a potem nagle wszystko boli. Ciężko porównać komfort w kilku autach. Ja np. jechałem Astrą J ponad 1000 kilometrów, co prawda na tylnej kanapie i dopiero po 400 -500 km odczuwałem dyskomfort.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2007
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ekojzada zaczyna się, zanim wsiądziesz do samochodu
    Ekojazda to nowoczesny i oszczędny styl prowadzenia auta. Świadomy użytkownik samochodu mądrych wyborów dokonuje jeszcze przed ruszeniem z miejsca, m.in. poprzez dbałość o stan techniczny pojazdu. Warto być ekokierowcą, ...

09 Sie 2018, 12:54

dzida napisał(a):Ja nie mam problemów z kręgosłupem i po 100km w Octavii plecy mnie bolą.

A tak z ciekawości - jak odnajdujesz się w fotelach w Hondzie (swoją drogą też ciekawy typ dla autora tematu)?
Pozycja za kierownicą była dla mnie w Hondzie idealna, ale bez poduszki stanowiącej podparcie odcinka lędźwiowego nie byłem w stanie zrobić żadnej trasy.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

09 Sie 2018, 13:12

Fotel w Civicu dla mnie i mojej dziewczyny jest zaskakująco wygodny. Używam słowa zaskakujący, bo po Twoich perypetiach nie spodziewałem się tego. Póki co mówię to na podstawie 300km trasy po odbiorze auta gdzie po 100km znalazłem odpowiednie ustawienia kierownicy/fotela
Pozycja też bardzo mi się podoba choć myślałem, że da się niżej opuścić fotel. Na szczęście da się w nim wygodnie rozsiąść za kierownicą nie tracąc wrażenia kontaktu z autem.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010