Atak Chin na Volvo

29 Mar 2010, 15:04

Chiński koncern Geely przejął Volvo

- Chiny zostaną drugim ojczystym rynkiem Volvo - ogłosił wczoraj chiński koncern Geely po podpisaniu kontraktu o przejęciu szwedzkiego producenta aut od Forda.

Li Shufu powiedział, że Geely chce zachować fabryki aut Volvo w Szwecji i Belgii. Ale jednocześnie dalszy rozwój szwedzkiej marki ma zapewnić nowa fabryka w Chinach, która będzie produkować do 300 tys. aut rocznie. Tyle samochodów Volvo sprzedało w zeszłym roku poza Szwecją.

- Dla mnie Volvo to tygrys. A miejsce tygrysa jest w lesie, a nie w zoo. Musimy wyzwolić tego tygrysa - mówił kwiecistym językiem Li Shufu. I w tym samym stylu dodał: - Tygrys ma serce, które leży w Szwecji i Belgii, ale moc tygrysa musi się rozszerzyć na cały świat. Chiny to jeden z rynków, na którym Volvo będzie miało sposobność, by pokazać jak się wyzwala.

W zeszłym roku Chińczycy kupili 13,6 mln samochodów i po raz pierwszy w historii Państwo Środka zostało największym rynkiem motoryzacyjnym świata, wyprzedzając USA.

źródło: http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,770 ... Volvo.html

Chińczycy przejęli licencje na Saaba i teraz wykupili Volvo (oczywiście nie jedna firma).
Indyjska Tata kupiła Jaguara i Land Rovera.

Niszczenie legend? Kto teraz kupi chińskie Volvo w Europie?
Ostatnio edytowany przez Dishman, 29 Mar 2010, 17:42, edytowano w sumie 1 raz
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

31 Mar 2010, 10:31

to przykry koniec marki volvo.a szkoda bo nie którzy kochają te samochody za szwedzki styl charakter,teraz bedą musieli pokochać chiński charakter:(dla mnie ta marka juz nie istnieje tak jak saab, land rover i jaguar.
sebastian
sebastian43210
Początkujący

Miejscowość: warszawa

31 Mar 2010, 15:11

No oby to zostało prawdziwe Volvo bo jak pójdą w stronę chińskiej jakości to renoma najbezpieczniejszych samochodów zniknie. A tu porównajcie sobie jakąś chińską limuzynę z Volvo S80 przy podobnej prędkości ok 60km/h
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Mbe5ILICT4M&feature=related[/youtube]
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=tIFKdvuTylc&feature=related[/youtube][/youtube]
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

31 Mar 2010, 15:21

Na pewno produkcja zostaje w Europie i autonomicznośc marki przez tą sprzedaż nic nie ucierpi, dla klienta praktycznie nie będzie żadnej zmiany, po prostu firma będzie finansowana przez Chińczyków.
coronil
Początkujący

Miejscowość: Warszawa

31 Mar 2010, 17:19

coronil napisał(a):Na pewno produkcja zostaje w Europie i autonomicznośc marki przez tą sprzedaż nic nie ucierpi, dla klienta praktycznie nie będzie żadnej zmiany, po prostu firma będzie finansowana przez Chińczyków.

A masz świadomość tego, że to księgowi są odpowiedzialni obecnie za jakość samochodów? Jeżeli chińscy księgowi, na chińskich komputerkach wyliczą chińskimi palcami, że chińska wersja Volvo jest 70% tańsza, a sprzedaje się równie dobrze, to będzie koniec.

Nie zapominajcie, że ponad dekadę temu ta firma robiła części do lodówek. A zyskała taką potęgę, bo robiła tanio i dużo.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

01 Kwi 2010, 23:18

Osobiście też nie jestem zachwycony taką transakcją, ale... Poczekamy- zobaczymy. Jeżeli chinczycy nie będą się za bardzo mieszać, a będą zapewniać np. wsparcie finansowe to będzie ok ;) Raczej ludzie, którzy mimo wszystko zarobili duże pieniądze(a że robili na lodówkach i to tanio i to w chinach, które są aktualnie bądź co bądź chłonnym rynkiem to inna sprawa) nie powinni być na tyle głupi by skręcić kark Volvo. Jednak jaka będzie prawdziwa strategia to się okaże.

sebastian43210 napisał(a): marka juz nie istnieje tak jak saab, land rover i jaguar.

Land roverem się zbytnio nie interesuje także nie chcę się wypowiadać,
saab- całe negocjacje były troche dziwne, trwały, się zrywały, potem znów trwały, troche ciężko powiedziec co z tego wyjdzie. Ale bądźmy dobrej myśli- nowy 9-5 wygląda dość ciekawie.
Jaguar- poza zmianią stylistyki aut(wg. na lepszą, aczkolwiek wiem, że wielu się to nie podoba) nic złego się nie dzieje z marką.
Szczerze jak na moje to niech i właścicielem Rolls-Royca będzie Skoda, to jeżeli będą nadal robić dobre auta to ja nie widzę w niczym problemów. Tak samo nie widze problemów w tym, że Jaguar należy do Tata(Taty?), skoro nie wpływa to negatywnie na jakość aut.
eaxene
Aktywny

Miejscowość: Toruń

12 Kwi 2010, 14:46

Trzba pamiętać , że główną i podstawową zmianą jest źródło finansowania firmy, jeśli chodzi o produkcję i odbiorców w Europie to tu się nic na ta chwilę nie zmienia.
coronil
Początkujący

Miejscowość: Warszawa

19 Kwi 2010, 22:48

Ale o klientach z europy nikt nie zapomniał :P u nasz przecież dzisiaj ruszyła ta wiosenna akcja serwisowa 4+ dla Volv starszych lub czteroletnich.
Napisz do mnie jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o samochodach Volvo.
faldurf
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warsaw