15 Lut 2014, 16:36
Jeżeli obie te kontrolki się zaświecają się razem, to oznacza to problem raczej z modułem ABS-u ( pompą ). Przy uszkodzonym czujniku świeciłaby się tylko ta pomarańczowa.
Oczywiście ABS nie działa.
Generalnie jest ( a raczej powinno być ) tak - po przekręceniu stacyjki w pozycję kontrolek, zaświeca się m.in. żółta kontrolka ABS i czerwona od ręcznego ( mimo, że ręczny jest opuszczony ). Żółta po około 2,3 sekundach gaśnie, a czerwona gaśnie po uruchomieniu silnika. Wtedy układ sterownia ABS-em jest sprawny. Ale jeżeli po aktywacji ABS- u ( zazwyczaj jest to 6 - 8 km/h ) zaświeca się tylko żółta kontrolka ABS-u to oznacza to uszkodzenie czujnika lub elektryki od niego. Oznacza to równiez, że ABS nie działa, ale dział hamulec klasyczny. Jak dodatkowo zaświeca się czerwona kontrolka ręcznego, to oznacza to już, że nie dość, że nie działa ABS, to może nie zadziałać w pełni lub wogóle nawet ten klasyczny hamulec.
U mnie w Jeepie jak miałem uszkodzony czujnik to świeciła się tylko ta pomarańczowa. Ale jak kiedyś pękł mi przewód hamulcowy, to dodatkowo podczas naciskania hamulca zaświecała mi się ta czerwona kontrolka. Komputer wykrył spadek ciśnienia w układzie hamulcowym i dlatego zaświecił tą czerwoną kontrolkę podczas hamowania.
Oczywiście trzeba podjechać do mechanika i podłaczyć układ ABS-u pod komputer i sprawdzić co jest przyczyną świecenia się tych kontrolek.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...