Audi 1.9 TDI PALĄCA SIĘ KONTROLKA I PROBLEM Z HAMULCAMI

12 Lut 2014, 20:03

Witam. Posiadam samochód audi a4, 1,9 tdi,96 rok. Podczas odpalania zimnego silnika, pali się ta oto kontrolka [link wygasł] słychać trzy piknięcia potem wszystko wraca do normy. Mam tak od około roku, i mam pytanie, od czego jest ta kontrolka ?

Mam jeszcze jedno pytanie, od jakiegoś czasu hamulec wpada do połowy, hamulec zrobił się jakiś miętki, nie ma wyceików płynów, po wciśnięciu 3 razy jest tak jak powinno być. Co może być tego przyczyną ? :)
damian672
Obserwowany

Prawo jazdy: 05 06 1990
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Audi a4
Silnik: 1,9 tdi 90
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1996

12 Lut 2014, 20:34

O którą kontrolkę Ci chodzi bo dwie są od hamulców :D jeżeli chodzi Ci o czerwony wykrzyknik to dolej sobie płynu hamulcowego a jeżeli nie pomoże to trzeba odpowietrzyć hamulce a co do pomarańczowej kontrolki to masz uszkodzony któryś z czujników od ABS-u.
kamilos011
Początkujący

Miejscowość: Biała Podlaska
Prawo jazdy: 10 07 2010
Auto: Bmw E38
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2001

15 Lut 2014, 16:36

Jeżeli obie te kontrolki się zaświecają się razem, to oznacza to problem raczej z modułem ABS-u ( pompą ). Przy uszkodzonym czujniku świeciłaby się tylko ta pomarańczowa.
Oczywiście ABS nie działa.
Generalnie jest ( a raczej powinno być ) tak - po przekręceniu stacyjki w pozycję kontrolek, zaświeca się m.in. żółta kontrolka ABS i czerwona od ręcznego ( mimo, że ręczny jest opuszczony ). Żółta po około 2,3 sekundach gaśnie, a czerwona gaśnie po uruchomieniu silnika. Wtedy układ sterownia ABS-em jest sprawny. Ale jeżeli po aktywacji ABS- u ( zazwyczaj jest to 6 - 8 km/h ) zaświeca się tylko żółta kontrolka ABS-u to oznacza to uszkodzenie czujnika lub elektryki od niego. Oznacza to równiez, że ABS nie działa, ale dział hamulec klasyczny. Jak dodatkowo zaświeca się czerwona kontrolka ręcznego, to oznacza to już, że nie dość, że nie działa ABS, to może nie zadziałać w pełni lub wogóle nawet ten klasyczny hamulec.
U mnie w Jeepie jak miałem uszkodzony czujnik to świeciła się tylko ta pomarańczowa. Ale jak kiedyś pękł mi przewód hamulcowy, to dodatkowo podczas naciskania hamulca zaświecała mi się ta czerwona kontrolka. Komputer wykrył spadek ciśnienia w układzie hamulcowym i dlatego zaświecił tą czerwoną kontrolkę podczas hamowania.
Oczywiście trzeba podjechać do mechanika i podłaczyć układ ABS-u pod komputer i sprawdzić co jest przyczyną świecenia się tych kontrolek.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zanim napiszesz o problemach z LPG - przeczytaj
    Po pierwsze - zimny silnik uruchamiamy na benzynie i dopiero jak temp. cieczy chłodzącej osiągnie około 30 stopni,to przełączamy na gaz.Silnik można uruchamiać od razu na gazie,pod warunkiem,że temp. cieczy chłodzacej ma ...
    Koncepcyjny Opel ADAM ROCKS - miejski mini crossover
    Opel ADAM, który oferuje 61 000 wariantów wyposażenia nadwozia i prawie 82 000 opcji wyposażenia wnętrza oraz supernowoczesny system informacyjno-rozrywkowy IntelliLink, jest nie tylko prawdziwym mistrzem personalizacji, ...