Audi 100 C3 1988r. głośna praca skrzyni biegów

26 Mar 2010, 09:42

Witam. Tym autkiem jeżdżę od ponad roku i denerwuje mnie coraz bardziej głośna praca skrzyni, szczególnie na biegach 4 i 5. Wcześniej jeździł Audiczką mój brat (ok 5 lat) i od momentu zakupu było ją słychać, ale nie aż tak bardzo.. Był kiedyś w warsztacie i mechanik powiedział ze ta skrzynia pojeździ przez kilka tys. km i padnie. Ja już przejechałem na niej z 15 tys. km i chodzi bez problemu, tylko strasznie głośno, hałasuje również przy hamowaniu silnikiem. Ten głos jest podobny do starych ciągników Ursus C-360. Na luzie jest cisza, tak samo kiedy np. jade na piątce, albo czwórce i pedał gazu trzymam w takiej pozycji, że silnik ani nie zwalnia ani nie przyspiesza auta, wtedy też jej nie słychać. Biegi wchodzą elegancko. Znajomi zalecają mi wymiane tej skrzyni, ale nie wiem czy to jest opłacalne, bo skąd mam wiedzieć, że tą którą kupie na szrocie bedzie lepsza? Tutaj mam pytanie do was drodzy forumowicze, czy opłaca się ją remontować, i co może być przyczyną.. Dodam, że olej wymieniałem nie dawno i to nic nie dało.. Ogólnie autko ma przebiegu ponad 300 tys. (nie wiem dokładnie bo rok temu siadł prędkościomierz). Czyli podsumowując skrzynia hałasuje przy przyspieszaniu i hamowaniu silnikiem. Pozdrawiam.
tomi.guzi
Nowicjusz

Miejscowość: Toruń
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kierowco, nie daj się wiosennemu zmęczeniu
      Choć tzw. wiosenne przesilenie nie jest jednostką chorobową, wielu kierowców właśnie o tej porze roku skarży się na gorsze samopoczucie i uczucie zmęczenia. Jak wpływa to na zdolność prowadzenia i bezpieczeństwo jazdy? ...