Audi 80 B3 1.8 1991r - Problem z odpalaniem oraz gazem

06 Lut 2015, 17:48

Witam wszystkich.
Potrzebuję pomocy. Otóż mam problem z samochodem, kupiłem go prawie rok temu. Do tej pory nie było z nim problemu. Ale od jakiegoś czasu coś się zaczęło dziać. Przejdę do rzeczy, pierwsze co mnie dziwi to jest to, że gaz ma jakiś luz, od kiedy je kupiłem to było, osoba sprzedająca mówiła że to jest spowodowane tym że jest ustawione tak aby samochód palił mniej ( A że ja się prawie w ogóle nie znam na samochodach to pomyślałem że to dobrze że tak jest), ale teraz chciałbym wiedzieć czy to możliwe że ustawienie samochodu na spalanie może mieć taki efekt. Ponieważ jak na ten silnik to samochód strasznie wolno się zbiera, przyśpieszenie ma po prostu żałosne, a z tego co wiem to z tym silnikiem powinno ono być porządne. A jeżeli tak to czy jest możliwość żeby to ustawić tak aby ten gaz chodził normalnie.

A teraz ważniejsza sprawa, od jakiegoś czasu samochód nie pali dobrze. Znaczy jest tak. Na benzynie jak zapale to fajnie obroty dochodzą do 900-1000 obrotów i elegancko śmiga, ale jak dam gazu do 2000 żeby się na gaz zmienił to obroty spadają i samochód gaśnie. Albo zdarza się taka sytuacja, że jak odpalam i chcę przełączyć na gaz to strasznie szarpie i dochodzą obroty do 1800 i gaśnie od razu, nawet jak trzymam gaz. Żebym mógł jechać na gazie to muszę rozpędzić się na benzynie i wtedy przy jeździe zmienić na gaz lub czasami się zdarza że uda mi się przełączyć na gaz, ale żeby jechać to nie mogę sobie pozwolić na spadek obrotów. Tak samo mam jak jadę, jak przychodzi co do czego i np. muszę zatrzymać się gdzieś np. światla to tak samo muszę trzymać obroty żeby nie zgas. I czy może to być spowodowane tym że pasek jest nie naciągnięty bo piszczy jak obroty wzrastają.
I tu się nasuwa pytanie czy jest coś co mogę zrobić żeby to naprawić samemu, czy muszę oddać samochód do mechanika, co mi teraz nie pasuje z powodu po prostu braku kasy. Trochę namotałem ale myślę że to jest w miarę zrozumiałe.

PS. Ze względu na to że jestem kiepski w sprawach mechaniki to prosił bym o takie wypowiedzi żebym mógł zrozumieć, a nie wypowiedzi po fachowemu :no: :D

Pomożecie ?
Swistuu
Obserwowany

Auto: Audi 80 B3
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1991
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
      Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
      Chika Kako i Lexus zmieniają reguły gry
      Chika Kako należy do najbardziej inspirujących kobiet w branży motoryzacyjnej. Stanowisko głównego inżyniera zajęła jako pierwsza kobieta nie tylko w Lexusie, ale w całej Japonii. To kobieta, która zmieniła ...