Audi 80 B4 vs Honda Civic V/VI

08 Maj 2013, 20:56

Witam. Zbliża się ten moment gdzie będę zakupywał swój pierwszy pojazd.
W zasadzie nie wiem na co się zdecydować. Audi czy któraś wersja Civica(mówimy tutaj o hatchbacku). Na auto będę miał około 6tyś.
W A80 planowałem silnik ABK 115 KM, a w Hondzie zwykły D14A4 90 KM. Na wstępie chciałbym powiedzieć, że auto będzie w gazie - musi być. Nie stać mnie na inną jazdę.

Chciałbym, żeby wypowiedzieli się tylko Ci którzy mieli styczność z tymi autkami.
Audi mamy w domu, bardzo solidne i wytrzymałe auto, sprawuje się znakomicie, lecz dla mnie zbyt duże, ale mogę to przeboleć :D

Co do Hondy - pierwszy raz będę miał z nią styczność. Nasłuchałem się wielu opowieści na temat żywotności silnika. Niestety, martwi mnie blacharka.
Czuje, że te pieniądze nie starczą na porządną Hondę i jestem skazany na jakiegoś trupa.
Proszę nie proponować mi żadnych renówek nissanów, golfów. Interesują mnie tylko te auta.
Pozdrawiam
walkman
Nowicjusz

Auto: Nie mam

08 Maj 2013, 21:08

Witam co do postu
Polecam AUDI!!!! sam mam B3 91r i innego modelu nie wezmę prócz Audi mam plany na 100 C3 cygaro z silniczkiem 2.2/2.3E 136km starcza :) i jaka wygoda.
Honda dobre ma silniki wysoki moment obrotowy dobrze się wkręca,lecz trzeba szukać auta które nie dostaje na codzien w pi*****zde do odcięcia...blachy cóż do Audi sie umywają nie ma podwójnego ocynku:) cóż wybór należy do Ciebie jeśli patrzysz na trwałość wzgl.silnika i blachy bierz Audiole lepiej Ci będzie znaleźć dobry egzemplarzyk w tej kwocie.
kulio100
Początkujący

Prawo jazdy: 16 07 2009

08 Maj 2013, 21:18

A ja powiem że zdecydowanie honda. Tanie części a d14/d15 to bardzo solidne silniki które dobrze znoszą gaz pod warunkiem że sam założysz ;] jeżeli chodzi o blachy, to prawda jest taka, że każdy samochód z tamtych lat będzie rdzewiał, czy to honda, czy to Audi (w tym wypadku jeżeli miało historie wypadkową). honda ma mniejszy silnik więc i mniejsze OC, a dodatkowo jest mega lekka więc i pali bardzo mało. Nie wiem jak wyglądają ceny w Audi ale w Hani są śmiesznie tanie.

w tym budżecie najlepiej szukać cifa V, najlepiej jeśli kupisz takiego z ogłoszenia na jakimś hondziarskim forum. VI też jest spoko, ale fajny egzemplarz to już z 6-7 tys musisz liczyć, a dobrze by było jeśli instalacje założysz sam. więc odchodzi jakieś 2.5 k

Pozdrowiam, i zachęcam do wyboru Hani ;] naprawde fajne samochody które dostarczają sporo frajdy z jazdy ;]
BulaxD
Nowicjusz

Prawo jazdy: 18 10 2011
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Honda Crx Del Sol ESi
Silnik: 1.6 V-tec 128km
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1996

08 Maj 2013, 21:26

No i właśnie mam pranie mózgu, nie wiem co wybrać :)
walkman
Nowicjusz

08 Maj 2013, 21:45

Co do Audi to jak napisałeś "jeśli miały wypadek" a za tą kwotę są bezwypadkowe egzemplarze a jeśli chodzi o ich kupno czyli na co zwrócić uwagę itd wszechstronnej pomocy udzielą Ci moi koledzy z AudiForum.pl a co do części są tanie jak barszcz lecz jest tu różnica można kupić 2x część za 20zł lub części ciut droższe z półki BOSCH,Zimmermann,ATE,LEMFORDER,BARU i mieć spokój....a co do OC racja im mniejszy silnik tym mniejsze OC lecz kolega nie określił jaki przedział silników go interesuje bo może kupić B4 1.9TDI włożyć "chipsa" i mieć 110km przy czym spalanie 5 z groszami wiem co mówie gdyż kolega z sąsiedniej klatki ma taką i Honda choć ma wysoki moment obrotowy nie złapie DIESLA z chipsem :) widziałem takie próby nie tylko Hondy ale też BMW i było duże niezadowolenie ludzi BMW,Opli itd :) jak startowałem z kolegą ze świateł a wracając do OC i silników kolega skoro go stać na 2.0 jej OC i utrzymanie to będzie go stać na 1.9TDI choć może też próbować 2.3 2.6 i nawet 2.8 :) także jeśli kolega patrzy przez pryzmat długowiecznej jazdy,ekonomiczności to szczerze polecam Audi jeśli ją kupisz to stawiasz mi flache :) bo wiem co polecam i wiem że się nie zawiedziesz jak kupisz dobre autko :)
kulio100
Początkujący

08 Maj 2013, 21:50

Jak napisałem w pierwszym poście. Mam Audi 80 B4 ABK w gazie. Autko mojego tatuśka, mamy je już 8 lat. Niezawodne ! Tylko zastanawiam się czy podołam z opłatami, czy mi takie bydle jest potrzebne ? Raczej nie, zastanawiam się nad mniejszym, ale też zrywnym. Lubię wysokie obroty, ale nie wiem czy się wyrobie w Hondzie + instalacja gazu - ciężka sprawa. Tutaj dla Audi duży plus
walkman
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Limitowana wersja Mazdy3 MPS
    Mazda Motor Poland wprowadza specjalną wersję modelu Mazda3 MPS, która jest już w ofercie salonów sprzedaży w całej Polsce. Oferta obejmuje 10 egzemplarzy Mazdy3 MPS. Mazda3 MPS została wzbogacona o nowe elementy ...

08 Maj 2013, 22:06

Ja również obstaję za hondą :) D15Z6 czyli 1.5 VTEC-E to bardzo solidny i chwalony silnik wśród hondziarzy. Dosyć oszczędny, a zarazem całkiem żwawy. Jeśli zakładać gaz pod konkretną jednostkę, to polecam wybranie się na jakieś forum civica czy ogółem hondy. Sam niedługo planuje wymianę mojego "subaru impreza" na civica i będę celował właśnie w 1.5 VTEC-E.. a jak nie wyjdzie to 1.4 też mnie zadowoli.
Citron
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 14
Prawo jazdy: 02 03 2010
Auto: Lexus IS250 II
Silnik: 2.5 V6
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2006

08 Maj 2013, 22:18

Tak patrze na allegro te Civicki do 6 tyś. Masakra, straszne trupy.
walkman
Nowicjusz

08 Maj 2013, 22:26

Ja bym osobiście wolał Audi ;).
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993

09 Maj 2013, 00:16

80 Bardzo ładny wózek :) Sam bym sobie sprawił, lecz nieco za stare roczniki jak dla mnie i nie te pojemności jeszcze. Zwłaszcza środek w audicach jakoś mnie przyciąga.. ojciec kiedyś miał 100 i zacny to był wózek.

Co do cen civica.. cóż loteria, bardziej zadbane egzemplarze to wg krążących opinii wydatek rzędu 7 tys + na tzw jajka, 5d hatchbacka idzie w dobrym stanie kupić od 5 tys+ (tego z tymi prostokątnymi lampami i pseudo drewnem w środku).
Citron
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 14
Prawo jazdy: 02 03 2010
Auto: Lexus IS250 II
Silnik: 2.5 V6
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2006

09 Maj 2013, 09:32

Kurczę chciałbym Hondę. Audi już mamy, ale niestety nie ta półka cenowa. Chyba zdecyduje się na Audi. Chociaż sam nie wiem ;/

Jak z blacharką w Hani(załóżmy że trafie Audika i Hondę bezwypadkową) ?
walkman
Nowicjusz

09 Maj 2013, 09:52

Użyj wójka google i zobacz parametry silników z audi tamtych lat a później sprawdź sobie hondę a następnie przejedź się jednym i drugim to może poczujesz różnice i coś wybierzesz.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

09 Maj 2013, 13:16

Nawet jak trafisz na Hanie bez wypadku prędzej czy później i tak ją złapie przyjaciółka "ruda" choć będzie to zapewne dłużej trwało niz w powypadkowej wersji...ale jak sam powiedziałeś
walkman napisał(a):Tak patrze na allegro te Civicki do 6 tyś. Masakra, straszne trupy.

także już widzisz wybór już masz w 95% lecz jak szybki mówi karnij sie i zobaczysz,choć zapewne ujmie Cie silnik Hani lecz myśl trzeźwo...nie przez różowe okulary :)
kulio100
Początkujący

09 Maj 2013, 20:07

Ja bym wybrał civica bo on w porównaniu z audi 80 to co ma coś wspólnego ze sportem bo audi to toczydło i nic więcej bo stylista audi w porównaniu z civem nawet 5 generacją to prehistoria .Największy minus civica to jazda pod obciążenie z 3 lub więcej pasażerami czuć że auto słabnie odczuwalnie ,honda ma gorsze blachy ale dużo zależy od sztuki .Jeśli najważniejsze jest spalanie to poleca civica 6g 1.4 is trasa 6 miasto 8 bo audi schlapie znacznie więcej.
ak83
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wejherowo
Prawo jazdy: 01 04 2001
Auto: honda civic Type-r
Silnik: k20a2

10 Maj 2013, 20:19

Tak mi przyszło do głowy, może Honda Prelude?
walkman
Nowicjusz