Audi 80 b4

07 Wrz 2008, 16:25

Mam audi 80 b4 2.0 benzynke z gazem silnik 8 zaworowy (jednopunkt)sedan i mam taki problem ,mianowice przez pewien okres czasu autko nie pracowalo na benzynce(od 4 miesiecy po prostu po odpaleniu zaraz gaslo jakby nie dostawalo benzyzny po wciskaniu i puszczaniu energicznie pedalu gazu silnik nie gasł ale to były koszmar silnik sie dusil jakby nie dstawal odpowiedniej dawki benzyny wiec wlalem troche benzynki prosto do przepustnicy i zaczol przez chwilke ladnie rowno pracowac ale po spaleniu wlanej benzyny znowu to samo)teraz to samo stalo ni sie z gazem (a dzien wczesniej juz na gazie nie mozna bylo uzyskac wiecej niz 4000 obrotów)a teraz to wogole juz gasnie.wiec autko juz nie jezdzi.wczoraj po odpieciu akumulatora (tamten byl slaby musialem wymienic na nowy)przez okolo 5-6 minut autko fajnie chodzilo na benzynie co mnie zdziwilo a poten znow jakby dostawalo malo benzyny.co mu sie dzieje.prosze o jakies wskazowki
sicekk
Nowicjusz

• 07 Wrz 2008, 22:06

Skoro piszesz,że po wymianie akumulatora było troszkę spokoju,to zmierz może napięcie ładowania.Jak jest za słabe,to może być słabsza iskra i jest ona zalewana przez paliwo.Ale druga rzecz,o której piszesz,to ta,że jak wlałeś bezpośrednio w przepustnicę paliwa,to zaczął pracować normalnie aż spalił to paliwo.To z kolei nasuwałoby myśl o układzie paliwowym(ciśnienie paliwa,filtr paliwa,pompka paliwa.Ale piszesz też,że na LPG też zaczęły się problemy.Może zbieg okoliczności...
    Ale wspólnym elementem jest układ zapłonowy.Sprawdz więc ładowanie.Nie zaszkodzi też sprawdzić filtra powietrza i układu dolotowego.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

08 Wrz 2008, 20:09

Swiec raczej nie zalewa bo sprawdzalem je.wykrecalem i sa suche, filtr powetrza wymienialem dosyc niedawno,filtr paliwa wymieniany ze 2 miesiace temu.swiece tez maja jakies 3 miessiace jedyne czego nie wymienialem to przewodow od swiec.ale nie wydaje mi sie zeby przewody mogly to spowodowac.pompka paliwa moze jeszcze dawac slabe cisnienie.no i to co piszesz z tym ukladem zaplonowym.jutro jade do elektryka niech posprawdza wszystko mam nadzieje ze to nic bardzo powaznego.Dziekuje za pomoc.
    sicekk
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
      Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
      Akumulator w naszym samochodzie
      W tym temacie nie dyskutujemy o problemach z akumulatorami i ładowaniem. Jak odłączać/podłączać akumulator? Przy odłączaniu klem od akumulatora najpierw należy odłączyć przewód minusowy – pozwoli to uniknąć zwarcia ...