Audi 80 b4 - wartość odszkodowania po kolizji

06 Paź 2014, 18:58

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów!
Ostatnio miałam dosyć nieprzyjemny incydent... "puknęłam" pewną Panią w tył auta. Jej auto to Audi 80 b4, rocznik 1994, sedan, Benzyna + LPG.
Chodzi o to że podczas tej stłuczki uszkodziłam jej delikatnie zderzak. i TYLKO zderzak. Uszkodzenie to lekkie wgniecenie na około 5 cm szerokości i 2 wysokości ( w jednym miejscu delikatnie pękło). Byłam dogadana z tą Panią i jej mężem iż załatwimy tą sprawę bez żadnych ubezpieczalni i mój facet (jako spawacz) sam naprawi szkodę lub jeśli wolą kupimy im nowy zderzak w tym samym kolorze. Państwo oczywiście się zgodzili. Przez cały tydzień Pani zwlekała z naprawą tłumacząc się pracą i brakiem czasu. Dzisiaj zaczął jej się urlop ( wstępnie miało być to dzisiaj zrobione) a mąż owej Pani zadzwonił do mojego i wręcz wydarł się na niego że on żadnego zderzaka nie chce widzieć i albo dzisiaj widzi go jak mu przywozi 500 zł albo jutro idzie do ubezpieczalni. Moje pytanie jest w tej sprawie takie:
1. Ile mniej więcej ubezpieczalnia może mu za takie malutkie uszkodzenie zaproponować odszkodowania?
2. W razie jakby skorzystali z naszej polisy ile zniżek może stracić mój mąż? :(
olunia3007
Nowicjusz

Prawo jazdy: 25 08 2010
Przebieg/rok: 13tys. km
Auto: Ford Focus
Silnik: 1.8 tdci
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

06 Paź 2014, 20:24

Ja na Twoim miejscu , w tej zaistniałej sytuacji , dałbym im do zrozumienia że niech się w...ą. Niech idą sobie sobie do ubezpieczalni. Po to płaci się OC aby nie wyjmować kasy dla takich buraków. Nie sądzę aby strata na zniżkach była większa. O to najlepiej zapytać w swojej FU. To ile oni dostaną jest najmniej istotne. Liczy się tylko i wyłącznie ile Wy stracicie. Co do straty to na przyszłość może warto by było pomyśleć o czymś takim jak OCHRONA UTRATY ZNIŻEK , oczywiście jeśli Twoja Firma Ubezpieczeniowa ma to w swojej ofercie. Ja mam i kosztowało to 10 Zł na rok.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG

06 Paź 2014, 21:35

Dziękuję bardzo za odpowiedź. W takim przypadku rodzi się kolejne pytanie. Czy utrata jakiejś określonej ilości zniżek jest zależna od kwoty którą ubezpieczyciel ma wypłacić? Bo chodzi o to że podejrzewam że ta Pani przez ten tydzień mogła coś więcej wywojować w tym aucie i obawiam się że ta nagła zmiana decyzji jest właśnie tym spowodowana. Jej auto już wcześniej było troche "poturbowane", jej mąż nawet próbował mi wmówić że uszkodziłam jej bagażnik (przyznała się że to ona cofała i w lampę wtedy uderzyła o czym mąż nie wiedział), ale skończyło się na podpisaniu przeze mnie oświadczenia iż uszkodziłam jej tylko zderzak. Jednak nie zrobiłam żadnego zdjęcia tego uszkodzenia ani nic co by potwierdzało że tylko ten mały uszczerbek na wyglądzie powstał w wyniku uderzenia. I obawiam się że mogą sobie coś dopowiedzieć bądź nawet dopisać... Tacy trochę podejrzani mi się dzisiaj wydali po tym telefonie. A o zniżki się martwię ponieważ mój mąż ma na siebie zarejestrowane 2 samochody i 1 skuter i może to znacząco wpłynąć na nasze wydatki na ubezpieczenia.
olunia3007
Nowicjusz

06 Paź 2014, 22:00

olunia3007 napisał(a):Czy utrata jakiejś określonej ilości zniżek jest zależna od kwoty którą ubezpieczyciel ma wypłacić?

Z tego co mi wiadome to nie. Liczy się sztuka nie kasa.
olunia3007 napisał(a):A o zniżki się martwię ponieważ mój mąż ma na siebie zarejestrowane 2 samochody i 1 skuter i może to znacząco wpłynąć na nasze wydatki na ubezpieczenia.
I tutaj może być kosztowne. Popytaj w FU co i jak . O tym nie pisałaś na wstępie tematu :/
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG

07 Paź 2014, 07:40

Dziękuję za odpowiedzi. Mąż pojedzie dzisiaj do ubezpieczalni i zapyta się co i jak... Jak będę coś wiedziała to napiszę o rezultatach dla osób które mogłyby mieć podobny problem. Swoją drogą... Ten Pan dzwonił do mnie kilka razy wczoraj późnym wieczorem kiedy już spałam... Ciekawe co chciał.
olunia3007
Nowicjusz

07 Paź 2014, 15:28

Po wizycie w ubezpieczalni okazało się iż Pani poszkodowana w kolizji może otrzymać rekompensatę z ubezpieczalni w kwocie 100-1000 zł. Jednakże Pani zajmująca się odszkodowaniami przyznała że znając przychylność w wypłacaniu pieniążków stawia na kwotę 200 zł którą poszkodowana otrzyma z ubezpieczenia, na tzw poprawki blacharskie (bo nawet nie na nowy zderzak).
Tym samym mój narzeczony straci 10 % zniżek (będą one utracone bez względu na to jaką kwotę ubezpieczalnia wypłaci w ramach odszkodowania) które po roku znowu się uzupełnią. Z tego wynika że tylko raz zapłacimy ciut większe ubezpieczenie ;)
olunia3007
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Warsaw Moto Show 2015
    Po oficjalnym otwarciu targów przez organizatorów, odbyła się konferencja prasowa Arrinery, a następnie konferencje i warsztaty. Wieczorem podczas uroczystej gali miał miejsce finał siódmej edycji plebiscytu "Złotej Kierownicy". ...