Audi 80-Problem z gazem

13 Mar 2010, 12:56

Mam taki problem. Podczas przełączenia z benzyny na gaz do silnika jest podawane ciągle benzyna, nie zostaje odcięty jej dopływ. Czy domyślacie się jaka może przyczyna takiego psikusa?
pczku
Nowicjusz

Miejscowość: Kłobuck

13 Mar 2010, 14:05

pczku napisał(a):Czy domyślacie się jaka może przyczyna takiego psikusa?

Prawdopodobnie nie przełącza Ci sterowanie na gaz...Niech sprawdzi Ci to ktoś kto
zajmuje się instalacjami gazowymi i ma w tym temacie pojęcie co zrobic... :sad:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

13 Mar 2010, 15:45

A konkretniej? Instalacja przełacza się na LPG? Do silnika jest poadawny gaz razem z benzyną, czy tylko sama benzyna?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

13 Mar 2010, 17:54

Po przełączeniu na lpg idzie to i to razem do silnika. Wcześniej jak nie było nic benzyny gdy go kupiłem palił na gazie i jeździł. Ale po wymianie butli bo było koniec legalizacji i zalaniu go benzyną i gazem pojawił się właśnie ten problem.
pczku
Nowicjusz

13 Mar 2010, 19:15

Jeśli to monowtrysk to sprawdź przekaznik rozłączający wtryskiwacz . Jeśli wielopunktowy to sprawdź emulator wtryskiwaczy . Aby stwierdzić dokładniej, napisz jaką masz instalację i ewentualnie puść jakieś fotki z komory silnika .
wrocek66
Początkujący

Miejscowość: Wrocław

14 Mar 2010, 21:08

Problem już rozwiązany mówili iż ponoć się zwie to silniczek krokowy. Jest on uszkodzony i automatycznie się nie zamyka i przepuszcza benzynę lecz zamknąłem go ręcznie i teraz samochód pali dobrze na gazie.
pczku
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

MINI by PUMA - Dynamiczny styl jazdy i sportowa moda
    Producent samochodów, firma MINI, oraz lifestylowa marka odzieżowa PUMA podpisały umowę partnerską zacieśniającą ich kilkuletnią współpracę. Umowa ta stanowi połączenie sił dwóch innowacyjnych marek-ikon, ...

15 Mar 2010, 13:29

Szczerze powiem, że nie spotkałem się z czymś takim, że silniczek krokowy odcina dopływ Pb po przełaczeniu się zasilania na LPG. Silniczek krokowy w silniku benzynowym służy do regulacji wolnych obrotów, a w instalacjach LPG do regulacji dawki LPG.
Dopływ Pb po przełaczeniu się układu na LPG odcina emulator. Pełni on dwie funkcje - odcina napięcie na wtryskiwacze oraz symyluje ich pracę, żeby nie wyskakiwał błąd sterowania silnika. W silnikach gaźnikowych i jednopunktowym wtrysku stosuje się elektrozawór który odcina dopływ paliwa.
Ale napewno z odcięciem Pb nie ma nic wspólnego silniczek krokowy. Coś cię chyba oszukali. A zważyć trzeba na to, ze silniczek krokowy jest nieco droższy od elektrozaworu. I nie zdziwiłbym się, jakbyć po wymianie tego silniczka krokowego miał problemy z wolnymi obrotami na Pb bądz jazdą na LPG, a problem ze spalaniem obu paliw nie zniknął....
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

16 Mar 2010, 09:38

Oki dzięki za podpowiedź ja niestety mechanikiem nie jestem i zbyt się na tych sprawach nie znam. Na szczęście jeszcze nic nie zostało wymienione, a więc w razie czego będę już wiedział na czym stoję.
pczku
Nowicjusz