Audi A2 diesel 1.4 TDI - potrzebne dane eksploatacyjne

07 Lis 2008, 14:14

czy ma ktoś dane eksploatacyjne co ile przegląd i większe wymiany - rozrząd ...etc, części nadwozia... czy tanie czy nie..

zastanawiam się nad kupnem tego auta i chce poznać jego koszty eksploatacji czy dam rade je zakceptować 8)

może ma ktoś to w .pdf albo innej formmie elektronicznej i mógłby mi przesłać takie informacje..??
Marins
Nowicjusz

08 Lis 2008, 23:36

W książce serwisowej auta są podane takie informacje, ew. możesz zadzwonić do serwisu AUDI i zapytać. Pozdrawiam :)
Requiem for a Dream.
Piter
Stały forumowicz

Zdjęcia: 239
Miejscowość: Kłodzko
Prawo jazdy: 15 03 2007
Auto: Audi A6 C5
Silnik: 1.9 TDI 131KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

16 Lip 2009, 23:40

Właśnie niedawno zakupiłem audi a2 1.4TDI, 75KM.
O planowanym serwisie powinien sygnalizować na wyświetlaczu ok. 2000 km przed.
Wymiana oleju co 15 tys. km, olej trzeba zakupić lepszy tzn. droższy (np. castrol ok. 200 zł za 5L).
Rozrząd nie pamiętam co ile, mój miał wymieniony na 190 tys. km, ale nie wiem czy to był drugi raz.
Koszty jak w innym normalnym aucie.
Cen części nadwozia nie znam, ale wystarczy wejść na allegro...., albo serwis.
Tankowałem go dopiero 3 razy na full i średnio potrzebuje 4.5L ON/100km.
Trochę mały zbiornik 32L, tankowanie co 600km.
Przyśpieszenie jak na ten motorek bardzo dobre, lepsze od konkurencji innych marek w tej klasie, a i nawet może zawstydzić niektóre auta z mocniejszymi jednostkami napędowymi.
Co do bezawaryjności to się okaże, ja mam na razie problem z układem chłodzenia...ale mam nadzieję że to drobnostka.. :???:
Auto drogie w zakupie, w tej cenie można kupić auta innych marek młodsze, większe i w pełnym tzw. wypasie.
Ja jednak wybrałem Audi A2 w pełni świadomy wyboru. Po prostu kwestia gustu.
pozdro
Bartłomiej
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Polanów/Smardzewice

04 Sie 2009, 12:11

Witam,
nie było mnie troche, ale juz mam A2 i po 5 miechach jest spuer 13 tysi zrobione... z każdą wizytą u mechanika coraz lepiej, wkońcu to użytek ale na baku w trasie przejade 1000 km a po mieście 800 tak czy owak jak narazie niedużo w niego zainwestowałem...
teraz to leje ON i tylko używam. z każdą wymianą płynów chodzi jakby lepiej...widocznie poprzedni właściciel albo ci co go podrasowali do sprzedaży to nalali mu jakiegoś cholerstwa o nazwie olej etc.
No i trzeba mieć dobrego taniego mechanika amatora ^^a do salonu już tylko z poważną sprawą...
powiem tak to co sprzedają teraz nowe w salonach do 35 tysi nie umywa sie do A2 użytka za tą samą kwote...
widziałem polo z 2007 czy 8 i w środku wyglądał jak jakies UNO lol... kanapa z tyłu to normalnie jak z seciento...
no nic chyba będe A2 jeździł do bólu, następny samochód to elektryczny już tylko i pewnie Toyota albo Honda ^^ nie ma problemów z elektroniką wogóle ....
wkońcu japoniec^^
Marins
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jedź swoim torem i trzymaj się właściwego pasa
    Niebezpieczne zjeżdżanie samochodów na sąsiedni pas ruchu, zwłaszcza na zakrętach oraz przekraczanie linii wyznaczającej granice toru jazdy to tylko niektóre z bardzo niebezpiecznych nawyków kierowców, ...
    Mazda CX-5, nowa generacja modelu
    W środę czyli w przeddzień salonu w Los Angeles, Mazda zaprezentowała zupełnie nową generację modelu CX-5. Ten kompaktowy SUV w 2012 roku dał początek nowej, wielokrotnie nagradzanej gamie modelowej marki, wykorzystującej ...