REKLAMA
Witam,
jestem posiadaczem Audi a3 1.6(Atracttion) z 1997 roku. Od jakiegoś czasu coś mi się z nią dzieje. Zaczne od tego: był jakoś październik jechałem w trase około 100 km i nagle auto straciło moc i dusiło się przy ruszaniu. Nie palił na jeden gar konkretnie. Wymieniłem wszystkie filtry, ale dalej było to samo. Wymieniłem świece oraz przewody. Dodam, że pierwsza świeca była niemal spalona. Wszystko po tych wymiana wróciło do normy. Cieszyłem się tym jednak miesiąc czasu i auto zaczęło na rozgrzanym silniku podczas postoju na światłach czerwonych samo gasnąć. Odpaliłem nie na strzał i traciło moc zupełnie, skakał na obrotach. Po ponownych zgaszeniu silnika i chwilowym postoju na poboczu odpaliłem i wszystko już było dobrze. To zdarzało się od czasu do czasu. Nagle znowu przestał palić na jeden gar. Mechanił sprawdził, że to wtrysk nr 1 wysiadł. Wymienił i znów chodziło wszystko dobrze..przez tydzień i znowu nie palił na jeden gar. Tym razem wysiadł wtrysk 4. mechanik wymienił i go, sprawdził świece o były strasznie okopcone-też je wymienił. Na Vag-u wyskoczył mu bład dodatkowo za bogata mieszanka paliwa. teraz jak narazie jeździ dobrze(3 dni po wymianie drugiego wtrysku), ale dzieje się tak,że na wyższym biegu, gdy silnik się już prawie rozgrzał jest przy niższych obrotach takie szarpnięcie i potym jakby troche mulił. I tak dzieję się niemal codziennie po odpaleniu i przejechaniu około 10km. Wyczytałem na innym forum,że może być to problem z cewką zapłonową lub aparatem zapłonowym.
Prosiłbym o pomoc co dzieje się z moim Audi.? Chciałbym już rozwiązać problem tego