Audi A3 1.8 [wersja 125 konna]

09 Lip 2013, 10:24

Witam, mam pytanie do osób które siedzą w temacie tuningu mechanicznego :)

Mianowicie chce spytać, w jaki sposób można ulepszyć i zyskać trochę więcej kucy w silniku 1.8.

Czy można do niego wsadzić turbo itd? Czy jest to opłacalne?

Moje pytanie wychodzi stąd, iż trudno mi znaleźć odpowiadającą wersje Audi A3 w silniku 1.8 TURBO, ale za to w samej wersji 1.8 bez turbo, mam parę ofert na oku.
Jelonek22
Nowicjusz

Auto: Nie mam

10 Lip 2013, 12:21

Koszty uturbienia mogą być spore od 3-4 tyś. w górę i nie wiem czy nie lepiej poczekać i szukać wersji docelowej z silnikiem 1.8T i wyposażeniem które będzie ci odpowiadało.
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

10 Lip 2013, 22:37

Kurde, a powiedzmy, że jak już kupię tą 1.8 Turbo, to w jaki sposób można ją ulepszać, tak żeby nie było max. drogo, ale tak żeby się opłacało i dawało efekt pożądany :)
Jelonek22
Nowicjusz

Auto: Nie mam

10 Lip 2013, 22:57

Z tego co wiem to 1.8T można spokojnie podnieść ze 150 na jakieś 190KM mniejszym kosztem niż w pierwszym przypadku w którym było dokładanie turbo tylko trzeba mieć silnik w dobrej kondycji. Generalnie A3 z tym silnikiem już ładnie gania, ale oczywiście zawsze można coś poprawiać :) Widziałem gdzieś w ogłoszeniach S3 z 1.8T i miała 190KM.
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

11 Lip 2013, 01:04

Jelonek22 napisał(a):Mianowicie chce spytać, w jaki sposób można ulepszyć i zyskać trochę więcej kucy w silniku 1.8.

Można tak samo jak w tico też można... :D

Jelonek22 napisał(a):Czy jest to opłacalne?

Nie

Jelonek22 napisał(a):Moje pytanie wychodzi stąd, iż trudno mi znaleźć odpowiadającą wersje Audi A3 w silniku 1.8 TURBO

O co Ci chodzi?

Jelonek22 napisał(a):Kurde, a powiedzmy, że jak już kupię tą 1.8 Turbo, to w jaki sposób można ją ulepszać, tak żeby nie było max. drogo, ale tak żeby się opłacało i dawało efekt pożądany :)

Tuningujesz jak każde turbo czyli zaczynasz od programu na seryjnym ECU co da Ci (około) 25%
a później może ograniczać Ci tylko kaska ale zazwyczaj leci ICek, dolot, blow off-y, wydech itp, MBC. Podkręcasz seryjna turbinkę na maxa i dojdzie Ci 100Km około. A później wymianka turbinki i wtrysków i... duzo tematów a później kucie srucie, pierniczenie...Co przy a3 nadaje się na podcier czterech literek.

ArteK napisał(a):Widziałem gdzieś w ogłoszeniach S3 z 1.8T i miała 190KM.

To absolutny wstęp do przeróbek :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kiedy spada temperatura, spada też ciśnienie w kołach!
    Zbyt małe lub zbyt duże ciśnienie w oponach to dłuższa droga hamowania i gorsza przyczepność na zakrętach. Za niskie ciśnienie w oponach wpływa na przyspieszone zużycie opon. Ubytek o tylko 0,5 bara wydłuża drogę hamowania ...
    Hyunadi Santa Fe Nowej Generacji - wizualizacje modelu
    Hyundai ujawnił pierwsze informacje dotyczące modelu Santa Fe Nowej Generacji, którego światowa premiera odbędzie się w lutym, a europejska prezentacja będzie miała miejsce podczas targów motoryzacyjnych w Genewie. ...