Audi a3 1.8T - brak mocy! ECU - brak komunikacji VCDS / VAG

10 Maj 2013, 16:51

Witam

Mam Audi A3 z 2001r 1.8T. Zauważyłem, że autko nie ma w ogóle mocy, podłączyłem go pod komputer i okazało się, że ECU no communication. Kable dochodzą jak by w oryginale, nic nie poprzecierane, więc stawiam na uszkodzony komputer. Są na allegro po 100zł do tego modeluy i z tymi samymi numerami, więc chciałbym kupić i podmienić. Czy po zmianie powinno już wszystko dobrze chodzić? Czy potrzebna jest jakaś ingerencja w zewnętrzny komputer?
jarekciszewski
Początkujący

Miejscowość: Polanica Zdrój

10 Maj 2013, 18:47

Kolego przyczyną braku połączenia z ecu auta nie koniecznie jest sam komp lub kable, powiedz mi jakie masz radio?? oryginalne czy coś innego?? i czy nie miałeś czasem problemów z licznikiem??
przemek217
Launch X-431 DIAGUN - tester diagnostyczny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Limanowa
Prawo jazdy: 16 01 2005
Auto: Audi a6 C5
Silnik: 1.8 T 150KM AEB
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

11 Maj 2013, 08:07

Hmm, oczywiście problemy z licznikiem miałem, oddałem no wymiany procesora w nich, bo świrowały ;) Radio mam fabrycznie, ale cały czas świeci mi się napis "DIAG" i nie mogę wyłączyć radia wgl. Chyba muszę je wyciągnąć i podpiąć na nowo.
jarekciszewski
Początkujący

11 Maj 2013, 23:19

A gdzie Ty widzisz ten napis DIAG??
przemek217
Launch X-431 DIAGUN - tester diagnostyczny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Limanowa
Prawo jazdy: 16 01 2005
Auto: Audi a6 C5
Silnik: 1.8 T 150KM AEB
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

12 Maj 2013, 14:44

już chyba mało istotne, wywaliłem radio fabryczne, i wstawiłem swoje i już mnie to nie interesuje - i tak było zakodowane :)

A co do tej mocy to cały czas nie ma ;/ Po prostu turbo się nie włącza. Chyba będę musiał pojechać do mechanika.
jarekciszewski
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bezpłatny raport z CEPiK - historia pojazdu
    Co to jest usługa "Historia Pojazdu" i kto może z niej skorzystać? "Historia Pojazdu" to usługa realizowana przez Ministerstwo Spraw Wewnętrznych dla wszystkich, którzy planują zakup używanego samochodu, motocyklu ...