Audi A3 1.8T Nie odpala - nie kręci

03 Sty 2015, 10:16

Witam. Od wczoraj mam problem z moim Audi A3 1.8t (kupionym 3tyg. temu).
Do tej pory nie miałem z tym autem żadnych problemów ,na mrozie odpalał bez problemu (poprzedni właściciel twierdził ,że akumulator jest dwuletni -więc nie taki stary) , jednak wczoraj pojawiła się pierwsza przeszkoda . Wczoraj udało mi się bezproblemowo odpalic autko dwa razy , jednak po zajechaniu na stacje i zatankowaniu samochód odmówił współpracy , po przekręcieniu kluczyka rozrusznik w ogóle nie "kreci" , słychać tylko charakterystyczne "cyk" . Jak myślicie co to może być ?
Dodam ,że na "zapych" odpala bez problemu...
Z góry dzięki za pomoc ;)
Bartek4012
Nowicjusz

Auto: Brak

03 Sty 2015, 11:40

Nie wiem czy jak wtyczka rozrusznika się poluzowała czy mogło by takie coś się zrobić, ale warto sprawdzić. Miałem podobny przypadek parę lat temu jak były konkretne roztopy i cała droga "pływała" Mi pomógł szwagier od razu na miejscu w taki sposób, że ja próbowałem kręcić rozrusznikiem a on pukał w rozrusznik trzonkiem młotka. Wtedy rozrusznik zaskoczył i zaczął kręcić a nie "cykać". Być może u Ciebie jest to samo, ale teraz roztopów nie było i raczej nie miałeś okazji wjechać do żadnej kałuży:p No ale coś trzeba działać w tym kierunku :)
MVtec04
Nowicjusz

Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Accord VI
Silnik: 1.8VTEC 136KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

03 Sty 2015, 15:51

Albo padł akumulator, albo padło połączenie mięzy aku a rozrusznikiem, albo sam rozrusznik, jak wspomniał kolega.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

03 Sty 2015, 16:52

Udało mi się naprawić tą usterkę , jednak nie znam konkretnej przyczyny
Razem z kolegą wyciągneliśmy akumulator i rozrusznik.
Rozrusznik przeczyściliśmy papierkiem wodnym i podłączyliśmy go na "krótko" , był raczejsprawny poniewaz bendix odbijał.
Dodatkowo przeczyściłem klemy akumulatora i jak narazie wszystko działa :)
Bartek4012
Nowicjusz

Auto: Brak
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kierowco, uważaj na pracowników drogowych
    Okazuje się, że bycie pracownikiem drogowym nie należy do najbezpieczniejszych sposobów zarobkowania. Poważne zagrożenie dla tych osób stanowią… kierowcy, którzy ignorują ostrzegawcze oznakowanie ...