Audi A3 1.8T Nie odpala - nie kręci

03 Sty 2015, 11:16

Witam. Od wczoraj mam problem z moim Audi A3 1.8t (kupionym 3tyg. temu).
Do tej pory nie miałem z tym autem żadnych problemów ,na mrozie odpalał bez problemu (poprzedni właściciel twierdził ,że akumulator jest dwuletni -więc nie taki stary) , jednak wczoraj pojawiła się pierwsza przeszkoda . Wczoraj udało mi się bezproblemowo odpalic autko dwa razy , jednak po zajechaniu na stacje i zatankowaniu samochód odmówił współpracy , po przekręcieniu kluczyka rozrusznik w ogóle nie "kreci" , słychać tylko charakterystyczne "cyk" . Jak myślicie co to może być ?
Dodam ,że na "zapych" odpala bez problemu...
Z góry dzięki za pomoc ;)
Bartek4012
Nowicjusz

Auto: Brak

03 Sty 2015, 12:40

Nie wiem czy jak wtyczka rozrusznika się poluzowała czy mogło by takie coś się zrobić, ale warto sprawdzić. Miałem podobny przypadek parę lat temu jak były konkretne roztopy i cała droga "pływała" Mi pomógł szwagier od razu na miejscu w taki sposób, że ja próbowałem kręcić rozrusznikiem a on pukał w rozrusznik trzonkiem młotka. Wtedy rozrusznik zaskoczył i zaczął kręcić a nie "cykać". Być może u Ciebie jest to samo, ale teraz roztopów nie było i raczej nie miałeś okazji wjechać do żadnej kałuży:p No ale coś trzeba działać w tym kierunku :)
MVtec04
Nowicjusz

Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Accord VI
Silnik: 1.8VTEC 136KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

03 Sty 2015, 16:51

Albo padł akumulator, albo padło połączenie mięzy aku a rozrusznikiem, albo sam rozrusznik, jak wspomniał kolega.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

03 Sty 2015, 17:52

Udało mi się naprawić tą usterkę , jednak nie znam konkretnej przyczyny
Razem z kolegą wyciągneliśmy akumulator i rozrusznik.
Rozrusznik przeczyściliśmy papierkiem wodnym i podłączyliśmy go na "krótko" , był raczejsprawny poniewaz bendix odbijał.
Dodatkowo przeczyściłem klemy akumulatora i jak narazie wszystko działa :)
Bartek4012
Nowicjusz

Auto: Brak
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Latem należy dbać o akumulator tak samo, jak zimą
    Akumulator najczęściej odmawia posłuszeństwa zimą. Okazuje się, że nie z powodu niskich temperatur, lecz głównie z powodu zaniedbań w okresie letnim. Nieprzygotowany do zimy akumulator przestaje działać już przy pierwszych ...