Audi A3 1.9 TDI 130 KM czy Honda Civic 1.6 110KM benzyna?

15 Cze 2009, 15:59

Witam, tak jak w temacie mam dylemat co do 2 aut, które chciałbym kupić ... Mam 21 lat, jestem studentem i będzie to moje 1wsze auto ;) Tak jak w temacie interesuje mnie Audi A3 1.9 TDI 110/130 Km z 6-biegową skrzynią oraz Honda Civic VII gen. w wersji Sport Lub nie z silnikiem V-tec 1.6 110KM ;) I tu pojawia się problem... od auta oczekuję jak najmniejszej awaryjności, w miarę ekonomicznego spalania oraz takiego silnika i układu jezdnego żeby można było sobie trochę poszaleć ;) Także mam wielką prośbę o rady oraz opinie o obydwóch autach ;) Z góry wielkie dzięki. Pozdrawiam

Zapomniałem dodać ... kwota jaką chcę przeznaczyć wynosi max. 6000 euro

W grę wchodzi także Seat Leon 1.9 TDI 110 KM/130KM
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
stajo7
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań

15 Cze 2009, 18:30

Leon jest na tej samej płycie podłogowej co A3, miło się nim jeździ do tego za tą kwotę kupisz młodszego niż A3. Tyle że A3 będzie lepiej wykończone.
Leony są coraz bardziej popularne, chyba nie bez powodu ;)
Wybór należy do Ciebie.
stasiowski121

15 Cze 2009, 19:27

A3 i nie ma gadania.Ten diesel jest ekonomiczny a benzynki w Hondzie trzeba wysoko kręcić żeby uzyskać te 110km i ekonomiczna to ona nie będzie.Co do jakości to zostałbym przy Audi.Jeśli ruszysz w trasę 500-600km to szybko odczujesz dyskomfort, skrzeczące plastiki itd.Audi jest lepiej wytłumione co zdecydowanie podwyższa komfort podróżowania, nawet w miejskich korkach.
motorro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ziemia Lubuska/Dolny Śląsk

15 Cze 2009, 22:27

Zdecydowanie A3.
krzysiekg65
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

16 Cze 2009, 11:57

Na razie jak widzę większość jest za A3 ;) A możecie mi powiedzieć jak wygląda w Audi kwestia prędkości, przyspieszenia itp i powiedzmy dalszej renowacji, np. chip tuning itp? Oraz na co zwrócić uwagę przy kupnie oraz jakie części najczęściej się psują?;)
stajo7
Nowicjusz

16 Cze 2009, 16:47

To się w nich psuje w co pieprzniesz i połamiesz :lol: .
Jak masz 130km to chip nie jest potrzebny.Ładnie już chodzi(przecież 130km w tak małym i lekkim aucie...), ale skoro chcesz to o te 30-40% spokojnie możesz podnieść.
motorro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

16 Cze 2009, 16:55

Moim zdaniem lepszym wyborem bedzie A3 gdyż łatwiej dostać czesci.
Nie tylko osprzet ale i oświetlenie czy karoseria ( bo mówisz o lekkim szaleństwie)
Pozatym Audi to Audi niemiecka precyzja i fajny szpan :)
nerana112
Nowicjusz

Miejscowość: Łowicz

16 Cze 2009, 18:18

Tzn na początek pewnie mi wystarczy to 130 KM ale później kto wie ... ;) Ogólnie nie chodzi mi o szpan czy coś, preferuję auta eleganckie o zacięciu sportowym, także żadne spojlery i inne duperelki nie wchodzą w grę :) Mi wystarczy dobrze prezentujący się samochód jakim jest pewnie A3, dokupię powiedzmy oryginalne 17calowe oryginalne alufelgi i to mi starcza :) Chodzi mi głównie o bezawaryjność, umiarkowane spalanie i niezłą frajdę ;) Wracając do tematu odnośnie A3 ... jaką polecacie wersję oraz silnik?
stajo7
Nowicjusz

16 Cze 2009, 23:52

Sinik 1.9 TDI 130 PS oczywiście, a wersję polecałbym kombi(jak określa się to w tej Audi) czyli 5-cio drzwiową.Jeśli auto eleganckie to trzeba szukać 4el. szyby, podgrzewane fotele, odbijające światło lusterka itd. oby jak najdłuższa była ta lista :grin: .

P.S.Nie pamiętam dokładnie, ale "S-line" ma trochę twardsze zawieszenie.
motorro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

17 Cze 2009, 11:27

Akurat wolałbym wersję 3 drzwiową, jakoś bardziej mi się podoba ;) Chodziło mi bardziej o wersję jak, np. Ambiente czy coś itp ;) Nie znam się dokładnie jeszcze na tym ... muszę jeszcze poszperać i poszukać ;)
stajo7
Nowicjusz