Audi A3 8L 1996 - 2003

25 Maj 2009, 20:49

Witam serdecznie.

Chcę kupić samochód Audi A3 8L, produkowane w latach 1996 - 2003, z tym, że osobiście planuję sprowadzić to autko z lat od 2001 do 2003. Potrzebuję od was porady, co do tego samochodu. Musi to być diesel, i teraz nasuwa się pytanie, jaki silnik? Wiadomo ciągnie do tego, żeby wybrać 1,9 TDI (130 KM), ale czy warto? Są jeszcze silniki 1.9 TDI (90KM) podobno najmniej awaryjny, 1.9 TDI (100KM) i 1.9 TDI (110KM). Potrzebuję waszej porady, mile widziane opinie użytkowników Audi A3 i nie tylko. Może jakieś ciekawostki na temat audi a3? :grin:

Pozdrawiam. :wink:
Horny
Nowicjusz

Miejscowość: Ciechanów

26 Maj 2009, 19:12

Horny napisał(a):Witam serdecznie.

Chcę kupić samochód Audi A3 8L, produkowane w latach 1996 - 2003, z tym, że osobiście planuję sprowadzić to autko z lat od 2001 do 2003. Potrzebuję od was porady, co do tego samochodu. Musi to być diesel, i teraz nasuwa się pytanie, jaki silnik? Wiadomo ciągnie do tego, żeby wybrać 1,9 TDI (130 KM), ale czy warto? Są jeszcze silniki 1.9 TDI (90KM) podobno najmniej awaryjny, 1.9 TDI (100KM) i 1.9 TDI (110KM). Potrzebuję waszej porady, mile widziane opinie użytkowników Audi A3 i nie tylko. Może jakieś ciekawostki na temat audi a3? :grin:

Pozdrawiam. :wink:

Jest to bliźniaczy brat Seata Leona oraz golfa IV a także Skody Octavi. 1.9 TDI 130 będzie jak wiadomo najbardziej dynamiczny. Co do awaryjności powiem tak jak trafisz zadbanego to będziesz jeździł. Jednak moim zdaniem nie dał bym tyle kasy za A3 to jest szary Golf z lepszym wykonaniem plastików i nic więcej.
adix62
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

26 Maj 2009, 23:12

Tak też słyszałem, że jest to bliźniak VW Golfa VI, dlatego tyle zamienników do tej audianki. Dzięks za posta.
Horny
Nowicjusz

26 Maj 2009, 23:43

Horny napisał(a):Tak też słyszałem, że jest to bliźniak VW Golfa VI, dlatego tyle zamienników do tej audianki. Dzięks za posta.

Chyba golfa IV:). Mialem oba samochody tzn a3 i golfa IV i powiem, ze jakis wielkich roznic pomiedzy samochodami nie dostrzeglem. Silniki takie same, wlasciwosci jezdne jak dla mnie tez. Troche inne wnetrze i wyglad zewnetrzny. Roznica jest taka, ze w tym samym roczniku golf bedzie tanszy:) Oba samochody warte uwagi audi moze troszke mniej tendencyjne. Chociaz obecnie na polskich drogach jednego i drugiego pelno. Z drugiej strony, multum czesci a co za tym idzie nieduze koszty eksploatacyjne.
Forum vw golf V
GOLFV.PL
bykuu
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: z nienacka

26 Maj 2009, 23:46

zonk IV nie "VI" hyh praktycznie jednakowe ale jakoś mnie niesie do audi... A co powiecie o zawieszeniu audi a3? Coś mnie dochodziły słuchy o awaryjności aluminiowego zawieszenia...
Horny
Nowicjusz

27 Maj 2009, 07:59

Tak Audi ma aluminiowe elementy zawieszenia, aczkolwiek sa one trwale i wytrzymuja dlugo, a zreszta na polskich drogach to nawet tytanowe zawieszenie by nie wytrzymalo. Fakt, ze troche drozsza jest naprawa tego zawieszenia w audi niz "standardowego" auta.
Forum vw golf V
GOLFV.PL
bykuu
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: z nienacka

28 Maj 2009, 21:27

A czy orientuje się ktoś, czy audi a3 fabrycznie ma wbudowany subwoofer> Jeździłem audi a3 1,6 z 1997 roku i ta miała, ale nie wiem czy fabrycznie... o ile się nie mylę to i zmieniarkę na 5 cd?
Horny
Nowicjusz