Audi A3 8P 1.9tdi nie odpala po postoju na wzniesieniu

31 Sty 2021, 19:16

Witam, mam taki problem ze swoją Audi A3 8P 1.9tdi BKC, że gdy zostanie na noc gdzieś delikatnie na wzniesieniu ( przodem do góry ), to rano odpali tylko na plaka. Gdy auto stoi z górki albo na prostym to nie ma żadnego problemu z odpaleniem nawet przy minusowych temperaturach. Założyłem ostatnio zaworek zwrotny na przewód zasilający ( przed filtrem paliwa ) ale niestety nic to nie pomogło. Ogólnie jak auto już odpali to chodzi bez zarzutów.
Krystek0273
Nowicjusz

• 01 Lut 2021, 10:59

Może ma tu znaczenie ilość paliwa w baku? Sprawdzałeś odpalanie na pełnym baku kiedy stoi przodem do góry?
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

01 Lut 2021, 11:27

a filtr paliwa byl wymieniany? jesli to nie zapewne to bedzie filtr do wymiany
    kapselx
    Obserwowany

01 Lut 2021, 13:00

Co do paliwa to jest pół zbiornika, auto dopiero kupiłem, więc nie wiem kiedy był zmieniany filtr ( na dniach go zmienię )
    Krystek0273
    Nowicjusz

01 Lut 2021, 15:11

Filtr ma mało wspólnego z Twoim problemem ale i tak warto go wymienić. Sprobuj z pełnym bakiem bo może być tak że tylko wskaźnik Ci pokazuje pół a realnie jest mniej (znany problem w A3) albo ktos grzebal w pompce i cos nie tak jak trzeba poskładane. Zalej do pełna i wtedy zobacz jeżeli problem nie będzie występował to już jest jakiś trop gdzie szukać
    To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
    Miejscowość: Francja
    Przebieg/rok: 40tys. km
    Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

01 Lut 2021, 15:38

Dzisiaj po 30h postoju na prostym podłożu Audi nie odpaliła bez wspomagaczy :? Odkręcałem też śrubkę odpowietrzającą na filtrze to od razu poleciało tam paliwo bez powietrza, więc problem leży raczej gdzieś za filtrem :P
    Krystek0273
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Corolla AE86 "Hachi-Roku" (1983–1987)
      To najsłynniejsza, kultowa odmiana. Uwieczniono ją nawet w japońskiej mandze, a następnie w serialu anime, "Initial D". To historia młodego chłopaka, który przeżywa swoje przygody za kierownicą tylnonapędowego modelu ...
      XVIII Moto-Piknik NO LIMIT 2012 - Olsztyn / relacja
      17 czerwca na lotnisku Dajtki w Olsztynie odbyła się impreza XVIII Moto-Piknik NO LIMIT 2012. Dla gości którzy jak co roku licznie odwiedzali tegoroczny Piknik przygotowano wiele atrakcji i konkursów można było ...