Witam Kilka miesięcy temu zakupiłem Audi A3 8p 2.0 tdi CR kod silnika cffb. Auto miało zerwany pasek rozrządu. Po naprawie autem zrobiłem 3 tys km i zaczęło coś szurać okazało się że uszkodziła się turbosprężarka. Oddałem ją do regeneracji ukrecil się w niej wirnik. Na wałki nie było ani śladu przytarcia wałka ani przegrzania. Założyłem zregenerowana kolejne 3 tys km i znowu uszkodzona turbosprężarka i po raz kolejny ukrecony wirnik i żadnych śladów zatarcia ani przegrzania. Turbo po reklamacji założyłem i kazali mi sprawdzić koniecznie ciśnienie oleju okazuje się że na zimnym ma 2 bary jak się nagrzeje 1,3 bara a na 2000 tyś obrotów 1,8 bara. Wymieniłem pompe ale ciśnienie się nie poprawiło. Miał ktoś podobny problem, albo wie gdzie jeszcze trzeba by zajżeć
Dla tego silnika powinno być na rozgrzanym silniku na wolnych obrotach min. 0,8 bar, a przy 2000obr/min. około 2 bar.
Sprawdź jakie będziesz miał przy np. 2,5tyś./obr. lub przy 3tyś./obr.
Z tego co wiem pompy oleju w tych silnikach były wadliwe i te wady poprawione zostały po październiku 2009 roku. Z którego roku masz pompę? Sprawdzałeś?
Przyczyną niższego ciśnienia może być niski stan oleju, filtr oleju (nie wydajny), zawór przelewowy odpowiadający za regulację ciśnienia, zużyte panewki na wale korbowym.
Jaecki94 napisał(a):szukam już przyczyny ale zaczyna brakować mi pomysłów
Bo ciśnienie u Ciebie może być w normie i nic nie zmienisz w tej kwestii.
Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku? Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
Jesień na drodze - niskie temperatury, mgły, deszcz, liście, błoto Niskie temperatury, mgły, opady atmosferyczne, liście, błoto – wszystko to sprawia, że ulice stają się niebezpiecznie śliskie i wydłuża się droga hamowania. Warto pamiętać, iż w deszczową pogodę należy zachować odpowiednią ...
Olej mam zalany motul 5w30 norma 504 507,filtr oleju Man tak mnie dziś naszła myśl czy powodem uszadzania turbiny nie jest filtr dpf który bardzo często się wypala
Przypomnam jeszcze raz,w moim benzyniaku ze wsiaznikiem zegarowym po przejsciu z oleju OW40 na 10W60 cisnienie oleju podczas strasznych upalow we Wloszech wzroslo o 200% Skoro VW zaleca oleje 5W40,taki olej stworzy wyzsze cisnienie.Byc moze niewlasciwie dobrany olej jest przyczyna twoich problemow,ezkodzi silnikowi i turbosprezarce,ktora siada przez zbyt niskie cisnienie oleju.
Drogi użytkowniku, aby dalej móc dostarczać Ci coraz lepszej jakości treści którymi możesz być zainteresowany powinieneś przejść do ustawień prywatności i tam skonfigurować swoje zgody w celu dopasowania treści marketingowych do Twojego zachowania. Pamiętaj! Dzięki reklamom możemy finansować rozwój naszej strony, a Ty w zamian otrzymujesz do niej bezpłatny dostęp.