Chciałbym od Was uzyskać informacje czy warto kupić taki samochód. Oczywiście ile osób tyle opinii, ale czyż nie po to jest forum aby wymieniać poglądy?
Do rzeczy:
Przykładowe auto jakie wzbudziło moje zainteresowanie można znaleźć tutaj: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] .
Chciałbym się dowiedzieć od forumowiczów, a najlepiej od posiadaczy czy warto kupić to auto. Satysfakcjonowałyby mnie odpowiedzi w stylu: Kupiłem to auto nowe/używane przejechałem x tyś km i gdybym miał go kupić jeszcze raz to bym kupił / nie kupił. I najlepiej uzasadnienie w szczególności gdyby ktoś nie polecał.
Chciałbym się dowiedzieć też czy jeżeli większość opinii będzie pozytywna to czy warto kupować diesla czy lepiej benzynę. Teraz jest jakiś trend odchodzenia od produkcji diesli (że drogie, że zanieczyszczają bardziej środowisko, że droższe w naprawie itp itd)
Jeżeli ktoś ma takie auto to chciałbym też wiedzieć jakie są koszty utrzymania. Chodzi mi tu o to co mnie czeka w przyszłości kupując np takie auto jak w linku. Czyli z przebiegiem ponad 100 tyś km. Kiedy będzie trzeba wydać większą ilość gotówki np na wymianę rozrządu czy inne pompy paliwowe

Zakładam że pojawią się pytania w stylu a czy nie lepiej to auto czy tamto. Być może lepiej ale chciałbym się skupić na tą chwilę nad tym autem.
Co do sposobu eksploatacji to raczej będą to krótkie dystanse (codziennie np 30 km - do pracy i z pracy) i oczywiście sporadycznie wypady poza miasto. Dlatego pewnie nie diesel...
Dziękuję z góry za udzieloną pomoc oraz rady.
Pozdrawiam,
Sebastian