Audi A3 czy Audi A4 1.8T 150KM

04 Wrz 2016, 14:36

Witam,
rozglądając się za samochodami, w oko wpadły mi te modele Audi (A4 B6 sedan, A3 8L hatchback 5d). Czytając o silnikach ciekawym rozwiązaniem jest jak dla mnie 1.8T w wersji 150-konnej. Chciałbym się dowiedzieć, porównując ten sam silnik, który model Audi lepiej wybrać, który spełni bardziej moje wymagania:
1. Samochód zamierzam użytkować 6-8 lat, dlatego po kupnie od razu zakładałbym instalację gazową. Stąd pytanie czy ten silnik nie ma problemów z sekwencją ? Przez to dodatkowe miejsce w bagażniku zajmuje zapasówka, a przydałoby się tam trochę miejsca na zakupy czy jakiś wyjazd. Jestem też dosyć wysoki (1,9m), więc z tych względów bardziej pasuje mi A4.
2. Samochód będzie użytkowany 90% w mieście. Do tego od czasu do czasu będzie prowadziła żona, zatem A3 w tych kwestiach byłoby jednak lepsze.
3. Zależy mi także na bezawaryjności, dlatego jak tutaj sprawa się ma ? Który z modeli wypada lepiej A4 czy A3 ?
Z góry dziękuję za odpowiedzi i porady :)
flini
Początkujący

Auto: brak

04 Wrz 2016, 15:12

Podaj budżet bo to on jest dość istotny? :)
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

04 Wrz 2016, 16:07

Budżet na sam samochód do 16tys. Byłbym wdzięczny jeżeli odpowiecie na tamte pytania ;)

Chciałbym też wiedzieć, jaki jeszcze samochód w podobnym budżecie mogę znaleźć, żeby był dynamiczny (poniżej 9,5 do setki) i niezawodny ?
flini
Początkujący

04 Wrz 2016, 16:18

Znalezienie A4 może być problemem z taką kasą.

vovlo s60, focus mk2, mondeo mk3, vectra c
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

04 Wrz 2016, 16:20

A pomijając kwestie budżetowe i patrząc wyłącznie na moje wymagania i wybór pomiędzy A4 a A3 to który ?
flini
Początkujący

06 Wrz 2016, 10:31

Otrzymam odpowiedź ?
flini
Początkujący

06 Wrz 2016, 10:52

Pamiętaj, że pytasz o kilkunastoletnie auta, które będą miały już spore przebiegi i zapewne kilku byłych właścicieli (największa wada aut używanych) - trudno zatem oceniać, które z nich będzie obecnie mniej awaryjne. Dodatkowo to bardzo popularne samochody, więc rynek zalany jest trupami po regeneracji liczników i znalezienie odpowiedniego egzemplarza łatwe nie będzie.
Użytkowałem Audi A3 1.8T 150KM i było to do tej pory moje najlepsze auto - praktycznie bezobsługowe (nie licząc wymian oleju, filtrów itp.) i dające dużo frajdy z jazdy, no ale był to kilkulatek - teraz z racji samego wieku auta pewne nakłady finansowe będą nieuniknione. Wszystko kwestia tego na jaki egzemplarz trafisz. Jest to jednak bardzo proste konstrukcyjnie auto, z bardzo dobrym dostępem do części zamiennych, więc przywrócenie mu dawnego blasku nie powinno nastręczać wielu problemów. Wiele tych silników (1.8T) jeździ na LPG i nie słychać o jakichś powtarzalnych problemach, grunt to dobra instalacja i kumaty gazownik. No i sam silnik musi być w dobrym stanie.
A4 B6 to również bardzo udany model, no ale znalezienie czegoś zdatnego do jazdy wśród sprowadzonych ulepów może być bardzo trudne, poza tym jest droższy od A3-ki. Wątpię czy za 16k znajdziesz coś wartego uwagi.
Osobiście do miasta kupiłbym A3-kę, ale sam przymierz się czy nie będzie Ci ciasno.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna

06 Wrz 2016, 11:11

Dziękuję bardzo za wyczerpującą odpowiedź :) dopytam jeszcze jak wypada Mazda 3 w silniku 2.0 MZR 150km na tle Audi ? Jak przede wszystkim z korozją, ceną części i lpg ?
flini
Początkujący

06 Wrz 2016, 11:44

Dużo gorsze blachy, brak zabezpieczenia antykorozyjnego, masa zgniłków na rynku. Z uwagi na potencjalne ryzyko obcierek parkingowych auto według mnie nie nadaje się do miasta - każda głębsza ryska to w krótkim czasie ognisko rdzy. Droższe części, wyższe spalanie. Osobiście wolałbym Focusa mk2, który jest na tej samej płycie podłogowej.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna

06 Wrz 2016, 12:41

W tym miejscu wypada podkreślić, że a3 też nie jest idealne, jeśli chodzi o korozję. No ale na tle trójki to drobiazgi
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004