REKLAMA
Witam,
na forum jestem już od jakiegoś czasu, do tej pory jedynie jako obserwator. Przyszedł jednak czas na pierwsze auto.
Jestem zainteresowany dwoma modelami:
- Audi A3 8P 1.9 TDI 105KM
- Fiat Bravo II MULTIJET 120KM
Budżet to 23 tyś zł. Biorąc pod uwagę opłaty, ubezpieczenie, ewentualne drobne naprawy, opony zimowe (letnie) na samo auto zakładam przeznaczyć do 20 tyś zł.
Czego wymagam? Przede wszystkim niskich kosztów utrzymania i niezawodności. Poszukuję diesli z silnikami 1.9, gdyż będę jeździł głównie na trasach 50-100 km. Zakładam kupno samochodu z przebiegiem do 150 tyś km.
Nie ukrywam, że bardziej podoba mi się Audi A3 8P. Przeszukuję rynek i na razie nie udało mi się znaleźć w okolicy nic godnego uwagi. Jednak obawiam się, że koszty utrzymania tego samochodu będą duże.
Czy w związku z tym warto myśleć w ogóle o Audi 8L po lifcie (02-03) 1.9 TDI PD 100KM, czy to już auto, w które nie warto inwestować tak dużych pieniędzy (10-12 tyś zł)? Czy jego utrzymanie będzie dużo tańsze? Mam możliwość zakupu właśnie tego modelu z tym silnikiem i nie wiem, czy warto.
Jako alternatywę wybrałem Fiata Bravo 2 generacji 1.9 120KM. Stylistycznie mi się podoba, opinie ma przyzwoite, koszty utrzymania również nie wydają się wygórowane. Jednak pod względem właściwości jezdnych wydaje się być półkę niżej niż Audi.
Czy koszty utrzymania Audi będą znacząco większe niż Fiata? Jestem w stanie płacić więcej za eksploatacje, o ile samochód będzie dawał rzeczywiście większy komfort jazdy.