Audi a3 - czy warto?

09 Maj 2018, 10:32

Barol napisał(a):SDI tak bo tam nie ma turbiny i silnik jest praktycznie nie do zabicia,gorzej wygląda to z TDI.

Hmmmm... Stare TDI to praktycznie SDI z dołożonym turbo, a turbo samo w sobie nie ma nic do jazdy po mieście. O ile nie jest katowane na zimnym oleju, to się nie psuje od miasta. Tu chodzi raczej o filtry dpf, wtryski CR/PD, zawory EGR, dwumasę i kupę innego osprzętu.

Także stare, proste TDI bez dwumasy też się nada do miasta. Chociaż zimą na niskie spalanie nie ma co liczyć.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

09 Maj 2018, 10:46

Niby tak ale turbina może szybciej się zużyć.
Turbinie nie mniej szkodzi sadza, która może odkładać się w jej wnętrzu oraz w kolektorze wylotowym. Dłuższa i dynamiczna jazda z wykorzystaniem wysokich obrotów (oczywiście poprzedzona rozgrzaniem silnika i zakończona schłodzeniem turbiny) pomaga wypalić sadzę, zagrażającą prawidłowej jej pracy.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

09 Maj 2018, 10:50

Przepali raz na jakiś czas i będzie ok. Jakoś turbo-benzyny do miasta są polecane, a też ma turbo. Pewnie inna sadza bo z benzyny :P To już raczej wina dbania o układ paliwowy, że się sadza odkłada w turbo.
galakty
Forumowicz VIP

09 Maj 2018, 10:53

Jak zrobi trasę powiedzmy raz na 2-3tygodnie i będzie odpowiednio dbał to powinno wytrzymać.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2012

09 Maj 2018, 10:55

IMO diesel w takiej Ibizie to będzie niezły traktor. Sam jak szukałem auta to rozważałem Ibizę z 1.9 SDI i szybko mi ten pomysł przeszedł. Zrobiłbym błąd życia...
galakty
Forumowicz VIP

09 Maj 2018, 11:06

To wszystko jest do przemyślenia oczywiście :) Ibiza od zawsze mi się podobała, ale nie uzależniam się od jednego modelu. Peugeot 206/307, Astra G, Alfa, Hondy itd też mi się podobają. Rynek oglądam już jakiś czas aby zobaczyć mniej więcej ceny jakie są. Bardzo dużo w moim regionie jest sprowadzonych samochodów i często mnie zastanawia czy opłacałby się taki zakup. Bo uważam, że osoba która sprowadziła takie auto mało o nim wie i mimo ceny można kupić mine. I gdybym miał wybrać benzynę to musiałbym doliczyć gaz, naprawy mechaniczne i OC.
conrad0
Nowicjusz

Prawo jazdy: 12 03 2013
Auto: brak
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Silniki LS - General Motors
    Z Japonii przenosimy się do Stanów Zjednoczonych, czyli prawdziwego królestwa potężnych silników o widlastym układzie cylindrów. Właśnie taką architekturą cechują się silniki General Motors z linii ...
    Jak odróżnić w dieslu pompowtryski od wtryskiwaczy?
    Postaram się wyjaśnić jak w prosty sposób sprawdzić jaki mamy układ zasilania czy są to zwykłe wtryskiwacze czy też pompowtryski. Opiszę tez znane mi zalety i wady takich rozwiązań. Trzeba pamiętać że silniki Silniki ...

09 Maj 2018, 11:12

Po pierwsze sprowadzanie sprawnych aut się nie opłaca, chyba że mówimy o wersjach specjalnych.

Po drugie 206 może i jest ładny, ale to się kupuje za max 5000 zł.
307 ok.
Astra G to samo co 206. Chyba że jakaś Bertonka z lepszym silnikiem.
Honda... Jazz? Civic, Accord? A może CBR 1000RR? Strasznie mieszasz :D
galakty
Forumowicz VIP

09 Maj 2018, 11:36

Pionek napisał(a):Jakiś prosty typu 1,9 tdi 90 koni

Spoko, tylko, że w Ibizie III są już pompowtryski, czyli tak tanio i prosto jak w 1.9 TDI 90KM nie jest.
Ossy
Forumowicz VIP

Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002