Audi a3 - czy warto?

08 Maj 2018, 21:45

Witam, z racji że chciałbym zakupić samochód to chciałbym zasięgnąć opinii na temat audi a3 99r 1.6 +LPG z przebiegiem 235tys które wycenione przez obecnego znajomego właściciela auta na 8200zł. Jak sam twierdzi nie musiałbym się o nic martwić ponieważ zostały wymienione filtry +oleje, rozrząd oraz hamulce oraz został przeprowadzony remont silnika ( dokładnie nie wiem co zostało zrobione w silniku i że ogólnie włożył ok. 6 tyś w te auto). Instalacja LPG z tego co się dowiedziałem jest roczna na gwarancji i butla ważna jeszcze przez 10 lat. OC oraz PT jest jakoś do października. Chciałbym dowiedzieć się czy warto wydać te 8 czy 8,2 tys zł na 19letnie auto? Czy jest tyle warte?
conrad0
Nowicjusz

Prawo jazdy: 12 03 2013
Auto: brak

08 Maj 2018, 21:49

conrad0 napisał(a):a3 99r 1.6 +LPG z przebiegiem 235tys które wycenione przez obecnego znajomego właściciela auta na 8200zł

Wozi w środku perły albo sztabkę złota? Auto warte 6k max. Niech przestanie marzyć i realnie wyceni samochód.

conrad0 napisał(a):remont silnika

Jeśli 1.6 MPI wymagało remontu silnika po 230 kkm... To albo ktoś to katował, albo ma 2x taki przebieg. Koniec końców to jego sprawa że zrobił remont, nikt mu pieniędzy za to nie zwróci.

conrad0 napisał(a): Instalacja LPG z tego co się dowiedziałem jest roczna na gwarancji i butla ważna jeszcze przez 10 lat.

Czyli zakup mu się nie zwrócił i już sprzedaje. Zaskakujące.

conrad0 napisał(a): Chciałbym dowiedzieć się czy warto wydać te 8 czy 8,2 tys zł na 19letnie auto? Czy jest tyle warte?

Nie jest. Max 6000 zł. Za 8-9k to można szukać młodszej A3 z 1.8, które jedzie jak samochód i pali tyle samo.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

08 Maj 2018, 22:00

Dziękuje za odpowiedz. Tak jak pisałem wcześniej nie wiem czego dotyczył jak On to nazwał remont silnika, ale z tego co wiem szuka czegoś młodszego niby. Przeglądając oferty na olx też doszedłem do wniosku, że ten rocznik i motor widzę w większości max do 7 tysięcy. Nie chce kupić i stracić na tym dlatego chce zasięgnąć opinii na ten temat jak inni ludzie to widzą.
conrad0
Nowicjusz

09 Maj 2018, 00:14

To zależy od podejścia, ja znam osobę która Astrę G kupiła z 2004 polski salon za 7 tys bez klimy, bo młoda i zdrowa i faktycznie taka jest tylko no najlepiej to szukać szukać bez wspomagania i silnik 1,0 50 koni :roll:

Za to audi a3 bym dał 7 tys więcej raczej nie, ale to też zależy od stanu, przy czym a3 8L trochę ma inną pozycję niż Focus 1, Astra G czy np Octavia z tej samej rodziny..
Jak poszukasz to i za 5 znajdziesz ale włożysz kolejne 5 tys na naprawy miotając się od mechanika do mechanika, bo coś harczy stuka, trze, nie chce odpalać, ściąga itd, a do tego rdza
Jak jest ok to 7 tys można dać.
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

09 Maj 2018, 07:30

Jeśli technicznie faktycznie jest ok i nie gnije tam gdzie standartowo A3 (doły drzwi,doły przednich błotników i okolice przedniej szyby) to 7k max można dać.
No ale tak jak galakty wspomniał remont silnika po 230tys coś tu śmierdzi..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

09 Maj 2018, 07:41

Ja bym dał i 9k za zadbaną A3, ale nie z 1.6 MPI, bo szkoda autka no i znacznie młodszą, bo to sprzedający ma pierwsze wypusty. Spokojnie Golfa IV dorwie w tej cenie z 1.8, a to przecież identyczne samochody.

No i remont silnika, no ludzie, to nie TSI że trzeba coś w nim robić. W rodzinie jest taki z przebiegiem 250-300 kkm (kręcony był, ale 250k ma na pewno) i oprócz dolewek oleju jak to w VW więcej nie trzeba robić (oprócz rozlatującej się skrzyni i wlewania wody do środka, standard), a jeździ już z 7-8 lat na LPG.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2007
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak jeździć po nawałnicy?
    W lecie często nawiedzają nas intensywne burze, gwałtowne opady deszczu i nawałnice. Takie warunki atmosferyczne są bardzo niebezpieczne w szczególności dla kierowców. Pod wpływem silnego wiatru łamią się gałęzie, ...

09 Maj 2018, 08:33

Gnić nie gnije bo ponoć dbał wizualnie jak i technicznie, bo czy jakieś stuki/puki to od razu naprawiał. Mnie samego zaszokowała cena jaką woła bo ja obstawiałem że będzie chciał max 7,5 tyś przy czym bym z nim wytargował. Najprawdopodobniej odpuszczę zakup tej Audi, czas pokaże.

Jeszcze będę miał ostatnie pytanie. Jeżeli by padł wybór na inne autko to czy seata ibize 3 do 8 tyś kupi się? Ogólnie auto wizualnie bardzo mi się podoba, tylko nie wiem czy udałoby się zakupić za taką kwotę.
conrad0
Nowicjusz

09 Maj 2018, 10:00

Jakąś Ibizę w tym budżecie znajdziesz z rocznika 2002-2004, chociaż warto byłoby dołożyć te 1-2 tysiące. Tylko osiągów się nie spodziewaj nie wiadomo jakich, 1.4 MPI do miasta ok, ale bez szału.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]
Ossy
Forumowicz VIP

Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002

09 Maj 2018, 10:02

Spokojnie kupisz Ibize tylko unikaj silnika 1.4 75km bo miał problemy z zamarzającą odmą w zimie przez co wywalało olej poprzez bagnet,1.2 też takie sobie więc zostaje szukać minimum 1.4 16V 85km.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

09 Maj 2018, 10:07

Barol napisał(a):unikaj silnika 1.4 75km bo miał problemy z zamarzającą odmą w zimie przez co wywalało olej poprzez bagnet,

Od 2002 był podgrzewacz, więc tych modeli nie dotyczy ta wada:
http://namasce.pl/silnik-1-4-16v-volkswagen-problemy-awarie-historia-eksploatacja/
Ossy
Forumowicz VIP

Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002

09 Maj 2018, 10:09

Jakoś nie zależy mi na nie wiadomo jakich osiągach, dla mnie max prędkością jaką mogę się poruszać to 120 km/h. Głównie auto miałoby mi służyć jako dojazd do pracy, jazdy miejskiej oraz jakiś wypad w dalszą trasę Polski aby zwiedzić itd. Dziękuje za odpowiedzi pod tematem :)
conrad0
Nowicjusz

09 Maj 2018, 10:19

Jeśli nie zależy Ci na osiągach to możesz też popatrzeć na 1.9SDI ale tutaj kultura pracy silnika pozostawia trochę do życzenia.
Barol
Awatar użytkownika

09 Maj 2018, 10:24

Diesel nada się do jazdy w większości po mieście? :?
conrad0
Nowicjusz

09 Maj 2018, 10:25

conrad0 napisał(a):Diesel nada się do jazdy w większości po mieście?
Jakiś prosty typu 1,9 tdi 90 koni albo 2,0 hdi 90 typu Peugot 307 chyba ujdzie tak samo SDI bez turbiny ale ogólnie nowoczesny rozbudowane diesle odpadają.

Natomiast ja bym chyba odpuścił temat Ibizy, tzn może będzie młodsza ale jej wartość może poza Sport 1,9 tdi czy Cuprą itp leci mocno na łeb na szyję.
Kupisz za 8 tys a za 2 lata będzie wartość 4 tys pewnie.
A3 8L zauważyłem że raczej nie tanieją, w takim tempie, od kilku lat trzymają się dzielnie pomimo że to już emerytowane 20 letnie samochody.
Może to tez kwestia znaczka, powiesz Seat Ibiza i reakcja inna niż Audi A3.
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Typ: Sport/Coupe

09 Maj 2018, 10:28

conrad0 napisał(a):Diesel nada się do jazdy w większości po mieście?

SDI tak bo tam nie ma turbiny i silnik jest praktycznie nie do zabicia,gorzej wygląda to z TDI.
Barol
Awatar użytkownika