Audi A3 do 8 tysięcy - opinie

13 Maj 2012, 13:01

Witam.

Sprawa wygląda następująco: chciałbym mieć samochód, którego bryła wygląda przyzwoicie, nie chciałbym mieć jakiegoś samochodu, typu Tico, nie chcę żeby mi było wstyd przy rodzinie i znajomych.

Wiem doskonale, że normalnie nie polecalibyście takiego samochodu jak Audi A3 w tych pieniądzach, ale ja potrzebuje samochodu, którego będę używał naprawdę niewiele, 2-3 razy w tygodniu, na trasach do 10 km po mieście. Nie przeszkadzałoby mi za bardzo, że samochód jest jak wy to mówicie zamęczony, zajechany. Myślę, że na trasach 7 kilometrowych do marketu czy znajomych nic by mu się wielkiego nie stało. Na początku planowałem w tych pieniądzach kupić Hondę Civic 1.4i s 90 KM, ale mam teraz okazję kupić Audi A3 z 1996 roku z silnikiem 1.9 TDI 90 KM za 7600 zł i się nad tym poważnie zastanawiam. Nie przeszkadza mi jakoś szczególnie przebieg 250 000 km.

Co wy o tym sądzicie?
Riddler
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001

13 Maj 2012, 14:58

To A3 nie ma na pewno 250k tylko jak już 500 tys. przejechane...
Lepiej kupić benzynkę na takie przebiegi bo diesel będzie palił tyle samo na tak krótkich dystansach.
A to, że jeździsz tak mało to nie znaczy, że nic się nie zepsuje, silnik zużywa się najbardziej przy rozruchu i auto bardziej sięniszczy gdy stoi, a nie jeździ.

Jeśli już tak patrzysz na opinie znajomych lub rodziny to lepiej jest kupić wycackany egzemplarz innego modelu i zapewniam, że wstyd będzie mniejszy niż w przypadku zdezelowanego A3

Sam mam Accenta z 1999r i ludzie się mnie pytaja na parkingach czy bym go nie sprzedał, bo zadbany, zgrabny, błyszczący lakier itd. Wart jest jakieś 5-6k...
Ostatnio edytowany przez dzida, 13 Maj 2012, 15:01, edytowano w sumie 1 raz
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

13 Maj 2012, 15:00

Jeżeli masz "okazję" i tak często nie będziesz jeździł to możesz ryzykować i nie będziesz miał "siary "
Pamiętaj że rynek oferuje też inne pojazdy. Jeżeli nie chcesz mieć tej siary to może coś bardziej jak Renault Megane Coupe? Jak jesteś uparty na A3 to kupuj tylko zobacz czy nie bita...
Dzikuu
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
Auto: BMW E46

13 Maj 2012, 15:05

zgadzam sie z tym co napisal dzida, jesli jezdzisz malo i na tak krotkich dystansach to kupowanie diesla mija sie z celem, bo spali ci tyle co benzyniak a przy ewentualnych usterkach moze okazac sie drozszy w naprawie. Koniecznie musi byc Audi, poszperaj troche w serwisach ogloszeniowych bo za 8 tysiączkow da sie kupic juz cos przyzwoitego.
piotr1848
Nowicjusz

Prawo jazdy: 06 01 2006

13 Maj 2012, 20:22

Nawet nie myśl o A3 za 8k jeszcze w dieslu.. Naprawdę, ja dałem za swoje z 2000r. 14k i to i tak po znajomości i auto jest zadbane a takie coś nawet nie będzie wyglądało zbyt fajnie.. W 8k nie musisz szukać tico ale jest sporo fajnych autek, chociażby peugeot 206 czy asterka. Uwierz mi, że to jest praktycznie najniższa cena za to auto, niżej już są prosto z wypadku.. a co do przebiegu.. to nawet z tymi 500k można by polemizować:)
Vattras
Początkujący

Prawo jazdy: 19 03 2009

13 Maj 2012, 20:33

Okazja od znajomego czy gdzieś z komisu?
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...

13 Maj 2012, 23:06

Od znajomego znajomego.

Wiem, że nikt o zdrowych zmysłach by mi nie polecił takiego Audi w tych pieniądzach, ale tak jak mówiłem, nie potrzebuje samochodu do jeżdżenia wszerz Europy, ani wzdłuż Polski.

A co do tych modeli o których mówicie, polecacie mi dobre samochody na lata za te 8 tysięcy, a tak jak mówiłem, nie to miało być głównym priorytetem.

Wiem, wiem, zachowuje się jak baba z tym ładnym samochodem, ale tak się złożyło, że do pracy mam 8 minut piechotą, a nie chce do znajomych jeździć maluchem, byleby nie jeździć komunikacją miejską. Na samochód w miarę mnie stać, a chciałem mieć się czym pokazać przed znajomymi.

Może to trochę głupie, nie wiem, idę spać.
Riddler
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001

14 Maj 2012, 03:01

Tak tylko zastanów sie czy chcesz auto sprawne które nie sprawi Ci żadnych niespodzianek czy chcesz żeby auto stało co chwile u mechanika bo to i tamto niedomaga.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

14 Maj 2012, 06:45

wg mnie 8tys to i tak duzo za a3 z poczatku produkcji 96 rocznik z przebiegiem pewnie ponad 500tys , jednak ja bym ja wzial na twoim miejscu 1.9tdi 90ps to jest nie zniszczalny silnik do miasta nadaje sie jak zaden inny diesel , spali w miescie okolo 6l 100km w zimie troche wiecej ale jak od znajomego to bym sie nie zastanawial tylko bral
bioly21
Zaawansowany

Miejscowość: malopolska
Prawo jazdy: 17 08 2002
Auto: Alfa159 , Civic VII

14 Maj 2012, 12:04

To kup Saaba 9-5, za 8 tys prędzej znajdziesz w dobrym stanie niż A3 bo to nie jest popularne auto. A prezencja jest super, moi znajomi bardzo chwalili wygląd Saabika.
havoc
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rzeszów
Auto: Porsche 911 Carrera 4 GTS
Silnik: 3.8 408 KM
Typ: Sport/Coupe

14 Maj 2012, 17:26

Wg. mnie większa lipa jak pojedziesz do znajomych "super furą", a będziesz wracał taxi bo nie odpali. Lepiej się prezentuje auto starsze i bardzo zadbane niż nowsze, ale poobijane, podrapane i ogólnie zaniedbane. Ale jeśli chcesz kupić skarbonkę to droga wolna.
P.S Jeśli nie zamierzasz dużo jeździć (i wydawać na paliwo) to może BMW E36? Za te pieniądze powinieneś znaleźć zadbany egzemplarz w dobrym stanie.
maxter66
Początkujący

Prawo jazdy: 18 04 2008
Auto: Focus mk I 1.6 Pb sedan
Silnik: 1.6 100KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

14 Maj 2012, 17:34

Albo Audi 80 B4,wsam raz na dobry egzemplarz.
np [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Barol
Awatar użytkownika

14 Maj 2012, 17:43

wg mnie 8tys to i tak duzo za a3 z poczatku produkcji 96 rocznik z przebiegiem pewnie ponad 500tys , jednak ja bym ja wzial na twoim miejscu 1.9tdi 90ps to jest nie zniszczalny silnik do miasta nadaje sie jak zaden inny diesel , spali w miescie okolo 6l 100km w zimie troche wiecej ale jak od znajomego to bym sie nie zastanawial tylko bral

Jak czytam takie pierdółki to czasami aż nie wiem co napisać:) to mało za takie auto to ile jest? 2tys? jeszcze w dieslu więc jest zajeżdżone, i jak możesz pisać "silnik do miasta nadaje się jak żaden inny diesel".. Właśnie na miasto i krótkie dystanse diesel średnio się nadaję, a o 6l w mieście juz nie wspominam..

Słuchaj, to że masz 8 minut do pracy czy znajomych to nie jest istotne bo jak jest niesprawny to i tego nie przejedziesz, szukałem a3 przez kilka miesięcy i naprawdę odradzam tego.. A może honda Civic? Fajnie się prezentuje dość niski i szeroki, imitacja drewna w środku i powinieneś coś znaleźć wartego uwagi w tej cenie
Vattras
Początkujący

14 Maj 2012, 17:46

Pierwsza lepsza [link do Otomoto wygasł]
Vattras
Początkujący

14 Maj 2012, 17:49

chcesz lansu i w miare oszczędnego silnika? Patrz na to [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Marcin910
Nowicjusz

Miejscowość: Śląsk