Audi A3 Nadmierne spalanie, brak dymu z wydechu, brak spadku mocy

01 Lip 2023, 23:33

Witam mam problem ze swoim audi a3 2.0 TDI BKD z 2003r. Albowiem od paru tygodni męczę się z wysokim spalaniem w okolicach 9-10l/100km (informacje z komputera pojazdu). Przed okryciem problemu i serwisem zaciśniętych tłoczków hamulcowych samochód potrafił spalić aż 11/12 litrów. Mimo naprawy hamulców i dokładnym przeglądzie łożysk w piastach spalanie i tak utrzymuje się zbyt wysoko. Silnik chodzi prawidłowo, równo, ma swoją moc oraz nie widać jakiegokolwiek dymu z wydechu (mimo tego że nie ma katalizatora). Pod samochodem również brak plam, wszystko jest suchutkie nie ma wycieków. Aktualnie obstawiam dolot który też może być tego czynnikiem (była zmieniana chłodnica na większą przez co poprzedni „mechanik” zamiast zrobić coś z dolotem upierdzielil go całkowicie i zostawił ssanie powietrza centralnie na silnik przez co pobiera gorące powietrze.
Samochod kupiłem niedawno i mimo tego czuje ze jest z nim cos nie tak, możliwe że komputer robi mnie w balona, lecz w dokładnym przeliczeniu wychodzą mi podobne wyniki nadmiernego spalania…

Jeżeli ktoś miał podobny problem lub podejrzewa co może być przyczyną to chętnie posłucham rad.
xkarolx
Nowicjusz

• 02 Lip 2023, 11:20

Teraz już sprawdzałeś czy ma lekkość toczenia? W jakich warunkach eksploatujesz auto?

Do sprawdzenia termostat, czujnik temperatury, ustawienie rozrządu.
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

03 Lip 2023, 02:20

Tak samochód toczy się lekko po ostatnim serwisie. Ze względu na spalanie jeżdżę aż za bardzo spokojnie, ekonomicznie, praktycznie nie przekraczam 2.5 tys obrotów. Chyba pozostaje mi podpięcie się pod komputer, ewentualnie wykonanie logów dynamicznych.
    xkarolx
    Nowicjusz

03 Lip 2023, 02:25

Najśmieszniejsze jest to ze w trakcie zakupu komputer wskazywał średnie spalanie na poziomie 6.6l. Po zresetowaniu około 200km temu nie schodzi poniżej 9. Tak jak mówię brak jakichkolwiek błędów, silnik chodzi równo, nie kopci, nie znalazłem nic co mogłoby wskazywać na wysokie spalanie.
    xkarolx
    Nowicjusz

03 Lip 2023, 10:40

A patrzyłeś jak np. wjedziesz na trasę i ustawić 100km/h jakie pokazuje chwilowe spalanie przy tej prędkości?

xkarolx napisał(a):nie schodzi poniżej 9
    Przy jeździe tylko po mieście jest to jeszcze do przyjęcia przy działającej klimie i sporych upałach, choć to taka górna granica raczej.
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

03 Lip 2023, 17:17

Po mieście praktycznie nie jeżdżę. Jedynie co może zwiększyć spalanie to klima, ale bez przesady..
    xkarolx
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
      Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...

12 Sie 2023, 10:10

może któryś z czujników uwalony temperatury, przepływomierz, w tak starym aucie to może być dziesiątki powodów, wtryskiwacze, moze sterownik uwalony, może ktoś coś modyfikował, generalnie walka czasami z wiatrakami, zwłaszcza jak piszesz coś było niekompletnego, nie wiadomo też dlaczego.
    toyman40
    Stały forumowicz

12 Sie 2023, 22:55

xkarolx napisał(a):Samochod kupiłem niedawno

czyli stanardzik, już widzę tego sprzedawcę i to auto i tą cenę za to auto

Kupować przyszłościowo 3-4 tys drżej ale lepiej
    toyman40
    Stały forumowicz

14 Sie 2023, 22:24

Niestety nie tym razem :ok: . Samochód wrócił do normalnego spalania :)
    xkarolx
    Nowicjusz