Audi A3 - nierowne obroty

07 Kwi 2009, 03:55

prosze o info i pomoc: mam 5-drzwiowe audi a3 z 1999 roku, autko jest sliczne i naprawde szkoda byloby mi sie go pozbywac, jednak mam z nim problem - kiedy stoje na swiatlach, czy tez gdziekolwiek, silnik chodzi nierowno, najlatwiej opisac to jako regularne buczenie, wskazowka obrotomierza podchodzi do gory i opada znowu w przedzialach niespelna sekundy kazde takie "zabuczenie". zdarza sie to dosc czesto. jak to rozwiazac???? jak naprawic???? poza tym, samochod dosc duzo pali. czy powinien? audi kupilam bo niemiecke samochody uchodza za dobre i w miare oszczedne, tymczasem jestem zawiedziona niestety. jest to benzyna, 1.6, zadnego turbo, taka raczej "gola" wersja. dziekuje ewentualna odpowiedz i porade.
magda
magda81
Nowicjusz

• 07 Kwi 2009, 21:08

Nierówne obroty i duże spalanie wskazywały by na "lewe" powietrze, ale trzeba by sprawdzić sondę lambda, świece i przewody WN. Warto zwrócić uwagę na czujnik temp. cieczy chłodzącej.
    Opisz czy masz takie same objawy na zimnym jak i ciepłym silniku no i co dla Ciebie znaczy duże spalanie. Ile l/100km?
    adamires
    Początkujący

Miejscowość: World

07 Kwi 2009, 21:46

Nierówne obroty silnika,i podwyższone spalanie ,to objaw uszkodzenia sondy lambda.
    piotr2273
    Aktywny

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

GT86 – Toyota, która kocha jazdę bokiem
      Przepis na klasyczne sportowe coupé jest od lat niezmienny i bajecznie prosty. Bierzemy dwudrzwiowe nadwozie o opływowym, smukłym kształcie, w jego przedniej części umieszczamy silnik, a siłę napędową kierujemy na ...