Audi A3 POMOC w kupnie

23 Sie 2010, 15:43

Witam, tak jak w temacie chcę kupić Audi A3 jednak nie znam się zbyt dobrze na autach, do wydania mam 11 tys i tu pojawia się pytanie czy to wystarczająca suma na tej klasy auto chodzi mi o model z silnikiem 1.8 a rocznik to 97,98 r proszę o jakieś porady czy warto kupić to auto.
Razer
Nowicjusz

Miejscowość: Białobrzegi

23 Sie 2010, 15:50

A3 to VW Golf w przebraniu, trochę ładniejsze w środku, ale silniki i zawieszenie takie same. Z 1.9 TDI za 11 tys. byłoby mało realne, ale z 1.6 lub 1.8 może uda ci się coś szarpnąć, pytanie tylko w jakim stanie będzie takie 12-13 letnie A3. Nie ma też co patrzeć czy będzie z 1996 czy z 1998, bo przy takim wieku to już większego znaczenia nie ma, podobnie jak przebieg. Najważniejsza sprawa to stan.
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

23 Sie 2010, 15:52

Za 11 tyś może być ciężko znaleźć coś w dobrym stanie. Nie mówię nie, ale nastaw się raczej że większość oglądanych samochodów w tej kwocie to będą powypadkowe ulepy. Pochodzisz po komisach a sam się przekonasz ;)
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

23 Sie 2010, 15:56

11 tyś i A3 te dwie rzeczy wykluczają się wzajemnie.
AreBie
Aktywny

Miejscowość: NML

23 Sie 2010, 18:41

Za te pieniądze raczej nie warto.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

24 Sie 2010, 13:34

Więc jaka kwota wchodzi w grę, chodzi mi o to żeby kupić auto i nim jeździć a nie remontować ;]

na Allegro jest sporo takich aut :

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

i co nie są one warte kupna ?
Razer
Nowicjusz

Miejscowość: Białobrzegi
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...

24 Sie 2010, 13:48

cena + opłaty
Kakameo
Początkujący

Miejscowość: ok. Wadowic
Auto: Seicento 900 41KM

24 Sie 2010, 13:56

Razer napisał(a):na Allegro jest sporo takich aut :

i co nie są one warte kupna ?

To akurat jedno i to samo auto.
KaczorLSM
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Lublin

24 Sie 2010, 15:57

O ile się nie mylę to Ibiza II FL posiada ten sam silnik co w A3 (1.9 TDI 90, 110 KM). Może lepiej się za tym rozejrzeć?

[link do oferty na Allegro wygasł]
Frugo
Początkujący

Miejscowość: Wrocław

24 Sie 2010, 17:08

Wkońcu Seat to inaczej VW tylko w innym opakowaniu.A co do tych ogłoszeń na allegro to widziałeś choć jedno na oczy??Bo ja Ci już moge powiedzieć że to wszystko będzie jeden wielki szrot.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

24 Sie 2010, 18:55

Kolego A3 za 11tys ?? tylko wtedy jak chcesz bliżej poznać się z mechanikiem.... Według mnie min 15tys. trzeba mieć, w tej kwocie będziesz mógł kupić jakąś dobrą benzyne.Za 11tys nie ma wogóle sensu szukać takiego auta chyba że będziesz miał jeszcze ze 4tys na dokładke do ewentualnych napraw.

Tak jak ktos wyżej wspomniał zainteresuj się może Seatem Ibizą II po liftingu. To jest prawie to samo auto tylko buda inna, a do kwoty 15tys coś być może kupisz.
szybki708
Początkujący

24 Sie 2010, 19:20

Nie wiem skąd bierzecie takie ceny... Okej nie wtrącam się ale 15 tys. za 14 letnie Audi z silnikiem benzynowym to gruba przesada.
"Nie wiem co się tak uparłeś na to V6 skoro byle Opel, czy Ford to ma..."
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)

24 Sie 2010, 19:29

No nie przesadzajmy,na dobrą A3 z początku produkcji trzeba mieć koło 13tys.
Barol
Awatar użytkownika

24 Sie 2010, 21:05

No nie przesadzajmy, to tylko kompakt w dodatku ze słabą benzyną.
11tys. to odpowiednia cena, kolega sprzedał A4 1.6 z 98r. za niecałe 13tys. prawie rok temu a samochód był bardzo zadbany.
Dobre samochody kosztują ale nie popadajmy w paranoję.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2000

25 Sie 2010, 08:19

Dokładnie, za 11tys. A3 się w benzynce spokojnie kupi, w dieslu pewnie byłoby to ryzykowne.

Wiadomo że nie będzie w idealnym stanie, ale nie oszukujmy się - żaden 12-14 letni samochód nie będzie.

Jak wymienisz rozrząd (bo licznik będzie i tak skręcony w dół więc nie wiesz ile zostało km do interwału wymiany), możliwe że nowe klocki, tarcze, opony, filtry, olej auto powinno być ok. Oczywiście od czasu do czasu się coś popsuje, jak w każdym samochodzie.
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka