Witam,
Mam do rozdysponowania kwotę ok 25tys zł (max 30tys z wszystkimi opłatami). Zastanawiam się nad kilkoma modelami samochodów, a dokładniej nad:
1. Audi a3/a4;
2. Seat Leon
3. Seat Toledo II
4. Ewentualnie VW Golf IV
Wszystkie auta z silnikiem 1.9 TDI o mocy najlepiej 110KM (ewentualnie 90KM, a chip tunning zrobi swoje
![Wink ;-)]()
) + climatronic najlepiej.
Brat mojego kumpla-mechanika jeździ co tydzien do niemiec na "zakupy", więc moze coś znajdzie... Chyba, że ktoś z Was ma na sprzedaż
![Wink ;-)]()
...
1. I teraz pytanie dotyczy głównie Audi a3 i pozostałych. Mianowicie czy opłaca mi się w ogóle kupować audi a3 (5drzwi!) lub a4, w tej cenie to pewnie z rocznika max 2001 (ale to chyba jak bedę miał farta) i przebiegiem zazwyczaj ok 200tys km, czy lepiej zainwestować tę kwotę w Seata (Leon lub Toledo II), który będzie prawdopodobnie miał mniejszy przebieg i bedzie pewnie z rocznika 2002/2003 (może trafię rocznik 2003r)... Samochód ma jeździć jeszcze przynajmniej przez 4-5lat... Audi (szczególnie a3, 5drzwi
![Wink ;-)]()
) mi się podobają, ale rocznik i przebieg na pewno będą po stronie Seata/VW... A w końcu audi to też tylko samochód i im starszy tym bardziej "zużyty"...
2. I pytanie techniczne. Czy można w autoryzowanym serwisie audi/seata/vw sprawdzić oryginalny przebieg w/w aut? Ponoć tak ale słyszałem, że nie zawsze to działa... Już raz się "wpieprzyXXX" z samochodem, nie chcę popełnić drugi raz tego błędu... Chodzi oczywiście o sprawdzenie ogólnej kondycji auta, ale również podpięcie pod Vaga...
3. Czy da się sprawdzić, nie podpinając komputerów i innych sprzętów, czy auto miało robiony chip tunning? Gdzie patrzeć?
Pozdrawiam.