Audi A3/Seat Leon/Toledo II --> 30tys max

07 Mar 2008, 19:48

Witam,

Mam do rozdysponowania kwotę ok 25tys zł (max 30tys z wszystkimi opłatami). Zastanawiam się nad kilkoma modelami samochodów, a dokładniej nad:
1. Audi a3/a4;
2. Seat Leon
3. Seat Toledo II
4. Ewentualnie VW Golf IV

Wszystkie auta z silnikiem 1.9 TDI o mocy najlepiej 110KM (ewentualnie 90KM, a chip tunning zrobi swoje ;-) ) + climatronic najlepiej.
Brat mojego kumpla-mechanika jeździ co tydzien do niemiec na "zakupy", więc moze coś znajdzie... Chyba, że ktoś z Was ma na sprzedaż ;-) ...

1. I teraz pytanie dotyczy głównie Audi a3 i pozostałych. Mianowicie czy opłaca mi się w ogóle kupować audi a3 (5drzwi!) lub a4, w tej cenie to pewnie z rocznika max 2001 (ale to chyba jak bedę miał farta) i przebiegiem zazwyczaj ok 200tys km, czy lepiej zainwestować tę kwotę w Seata (Leon lub Toledo II), który będzie prawdopodobnie miał mniejszy przebieg i bedzie pewnie z rocznika 2002/2003 (może trafię rocznik 2003r)... Samochód ma jeździć jeszcze przynajmniej przez 4-5lat... Audi (szczególnie a3, 5drzwi ;-) ) mi się podobają, ale rocznik i przebieg na pewno będą po stronie Seata/VW... A w końcu audi to też tylko samochód i im starszy tym bardziej "zużyty"...

2.
I pytanie techniczne. Czy można w autoryzowanym serwisie audi/seata/vw sprawdzić oryginalny przebieg w/w aut? Ponoć tak ale słyszałem, że nie zawsze to działa... Już raz się "wpieprzyXXX" z samochodem, nie chcę popełnić drugi raz tego błędu... Chodzi oczywiście o sprawdzenie ogólnej kondycji auta, ale również podpięcie pod Vaga...

3. Czy da się sprawdzić, nie podpinając komputerów i innych sprzętów, czy auto miało robiony chip tunning? Gdzie patrzeć?

Pozdrawiam.
ryto
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

07 Mar 2008, 23:23

25 tys. zł na Leona to może być trochę mało. Owszem są oferty za tą cenę, ale powiedziałbym, że to raczej minimalna cena za to auto. Z Toledo jest podobnie. Jeszcze jakby chodziło o benzyniaka, to tak, ale diesel?

Nie wiem czy najlepiej nie wyjdziesz na Golfie. Wydaje mi się, że jednak Golfy są trochę tańsze niż Leony... .

A co do Audi. Auto z 2000 roku za 5 lat będzie miało 13 lat. Wiekowo, jak na Audi to nie jest tak strasznie. Pytanie ile przebiegu będziesz miał rocznie. Jak 15 tys. rocznie to możesz wchodzić w Audi, ale jak po 30 tys. km rocznie, to po 3 latach będziesz miał auto z przebiegiem ok. 300 tys. km. Z późniejszą odsprzedażą mogą być już poważne problemy.

Zresztą w Audi bardziej niż w innych autach warto patrzeć na stan techniczny. Szczególnie A3 jeździli ludzie z ciężką nogą, a żadne auto nie jest niezniszczalne.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

08 Mar 2008, 19:54

Oczywiście, że Audi A3, lub A4.
PHAETON SZCZECIN
Początkujący

Miejscowość: Szczecin

09 Mar 2008, 00:32

fakt, jeżeli chodzi o audi to blacha jest extra (cynk). ale ten przebieg rzeczywiscie mnie skutecznie odstrasza...
no cóż popatrzę, moze trafi się jakiś pożadny samochód w rozsądnej cenie. Gazetę w rękę i dzwonic ;-)
pozdrawiam.
ryto
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

09 Mar 2008, 08:46

Zdecydowanie wybrałbym A3
Requiem for a Dream.
Piter
Stały forumowicz

Zdjęcia: 239
Miejscowość: Kłodzko
Prawo jazdy: 15 03 2007
Auto: Audi A6 C5
Silnik: 1.9 TDI 131KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

10 Mar 2011, 23:24

czytając to każdy audi a nie ma innych samochodów! chcesz wydać koło 30 tys. to ponad 7 tys. euro, spokojnie kupisz seata toledo II 19 TDI tylko przyjedz do Hiszpanii. Sam kupiłem 5 lata temu takiego seata II STELLA z końcówki roku 2003 i dałem 11 tysięcy chcąc go teraz sprzedać tracę prawie połowę! Dodam ze to wersja full wypas.(p.s wejdź Google.es segundamano de coches i tam popatrz co cię interesuje)
tom
tomaszczuba
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: chotowa-hiszpania
Prawo jazdy: 0-12-1999
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: seat toledo II
Silnik: 1,9 TDI 110KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...