Audi A3 stukanie w silniku+kontrolka pom. cisnienia oleju

31 Sty 2011, 00:31

Blagam pomozcie!!

Historia wyglada nastepujaco: na stacji uzupelnilam olej (ok. miesiaca temu byl wymieniany razem z filtrami, wszystko na cacy). Pozniej zaczelo cos stukac i pukac w silniku, ale nie jakos przerazajaco, po prostu silnik chodzil troche glosniej niz zwykle. Po przejechanych 200km zauwazylam, ze co jakis czas zapala sie kontrolka pomiaru cisnienia oleju. I w silniku zaczelo stukac coraz szybciej, a kontrolka to sie zapalala to gasla. I tak przejechalam ok. 5 km od stacji i samochodl zgasl, nie dal rady juz odpalic...

Dodam, ze jestem teraz we Wloszech i wszystko to stalo sie podczas jednego wypadu, zeby odebrac kolege z lotniska... Laweta 120euro (za przewoz 2km!!!!!!) plus mandat a samochod stoi sobie przy wyjezdzie z autostrady i moze tam stac 2 dni...

Czy to zatarcie silnika?????? Oby nie, bo tu we Wloszech wyniesie mnie to ok. 2tys euro...

Prosze o szybka odpowiedz!!!!!!!!!

[ Dodano: 30 Styczeń 2011, 23:56 ]
zapomnialam napisac, ze smierdzialo spalenizna w aucie.

dodam jeszcze, ze serwo hamulcowe jest to wymiany, ale to chyba nie ma wiekszego znaczenia...
patrushka
Nowicjusz

Miejscowość: Elblag

31 Sty 2011, 00:56

patrushka napisał(a):Czy to zatarcie silnika??????

Niestety z Twojego opisu wygląda na to ze silnik zostat zatarty na amen...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

31 Sty 2011, 19:39

ale to wina tego, ze czegos nie dopilnowalam?? Czy mozliwe jest, ze silnik zatarl sie tak po prostu, bo np. mial juz przejechane 250tys. km????
patrushka
Nowicjusz

31 Sty 2011, 20:23

Jaki masz silnik, konkretnie pojemnosc i kod.
Jezeli masz silnik z pompa oleju na lancuchu wewn. mozliwe jest zerwanie lancucha oraz jego napinacza.

Silnik kreci ale nie odpala?

A jak nie bylo smarowania to mogles spalic uszczelke pod glowica lub jak tdi to uszczelniacze turbiny i smierdzialo;)
Pelna gama zarowek LED SMD, car audio, wachacze do vag, sprzet do diagnostyki!
Seba TDI
Początkujący

Miejscowość: Crewe UK

31 Sty 2011, 22:08

1.9 tdi
a dane silnika w dowodzie rej. to 1896,00 cm2, 66 kW, D

silnik nie kreci, samochod zachowuje sie jak podczas zupelnego rozladowania akumulatora, w ogole nie chce zalapac. Ale akumulator w porzadku, wymieniany ok. 2 mies temu.
patrushka
Nowicjusz

31 Sty 2011, 22:13

No to najprawdopodobniej jak kolega powiedzial zatarlo sie tak ze tloki stanely.
Mozesz jeszcze sprobowac popchnac go na 5 biegu. I wtedy proba odpalania.
Seba TDI
Początkujący

31 Sty 2011, 23:45

Seba TDI napisał(a):Mozesz jeszcze sprobowac popchnac go na 5 biegu. I wtedy proba odpalania.

Nigdy w ten sposób... :!: :!: :!:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

01 Lut 2011, 00:48

Migi60 napisał(a):Nigdy w ten sposób...

No z tego co mi wiadomo to innej opcji na sprawdzenie zatarcia nie ma.
No zawsze mozna zwalac miske (a do tego trzeba i sanie) i oblukac co i jak.

Nie martw sie przeskakujacy rozrzad to bujda.
czy na pych czy rozrusznikiem to zozrzad kreci sie tak samo, bo wal napedza kolo a kolo albo szkrzynia(przy popychu) albo rozrusznik, czyli dokladnie to samo.

Logiki troche a nie staska taksowkarza...
Seba TDI
Początkujący

01 Lut 2011, 01:04

Seba TDI napisał(a):Logiki troche

Ale i tez co nie co "oleum"..... :wink:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

01 Lut 2011, 11:15

Wielkich kombinacji nie ma jak sie ma to mozna endoskopem sprawdzic, ale mysle ze nie o takich ''ekskluzywnych'' technikach mowimy :lol:
Seba TDI
Początkujący

01 Lut 2011, 15:50

Ja myślę,że to wina panewki,dlatego przypaliło olej,najpierw silnik zaczyna chodzić trochę głośniej, aż w końcu pojawia się czasami zgrzyt i koniec z jazdy.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

01 Lut 2011, 19:59

PhantomASA1 napisał(a):Ja myślę,że to wina panewki,dlatego przypaliło olej,najpierw silnik zaczyna chodzić trochę głośniej, aż w końcu pojawia się czasami zgrzyt i koniec z jazdy

Też myśle, że to poszła panewka na wale korbowym i stad też zaniki ciśnienia oleju.
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mazda 6
Silnik: 2,3
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002

01 Lut 2011, 20:56

Tak będzie,patrushka nic nie kombinuj i nie trap łepetyny,bo Włosi zedrą z ciebie skórę do samej okostnej :!: Jedyna rada jest taka,dzwoń do busiarzy niech biorą lawetę z Polski,zapłacisz ok.500 euro za transport autka.Tam tanio silnika nie kupisz ,chyba,że szrociwo :!: Gdyby to było włoskie auto ,to inna gadka ale też koszty duże,złotówka tuta, to euro tam(u mechaników).To AUDI nie ma 250 tyś ,tylko powiedzmy 750 tyś!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

01 Lut 2011, 23:45

piotrpz87 napisał(a):Też myśle, że to poszła panewka na wale korbowym i stad też zaniki ciśnienia oleju.

Nie mozna tego negować.Napisze moze parę słow jakie miałem zdarzenie z silnikiem 1,8 ben.W trakcie jazdy zaczęła mi migac kontrolka ciś.oleju.Oczywiście koniec jazdy,spr.stanu oleju-wszystko ok.Po scholowaniu zdemontowałem miskę olejową-jak myslicie co ujrzałem... :?: Zapchany na amen smok pompy olejowej kawalkami plastyku.Okazało się ze na smoku zamontowany był jakiś plastyk/w jakim celu to nie wiem/który spadł do oleju w misce i został rozbity w drobne kawałki.Oczywiście pompa olejowa pociągneła te kawałki na smok a reszta jak wyzej.Nie znam tego typu silnika/nie robiłem przy nim nic/ale myśle czy własnie mój przypadek się czasami nie powtórzył w całym tym zdarzeniu patrushki... :?: :?:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

11 Lut 2011, 18:32

hm... Pasek pękł... :(:(:( I przez to teraz mam silnik do wymiany... No ale nadal mnie trapi ta lampka...
patrushka
Nowicjusz