AUDI A3 TDI 1.9 z 1998 roku i wyłączająca się klimatyzacja

07 Gru 2014, 23:02

Audi klimatyzacja automatyczna .Jak jest cieplej tak od +1 stopnia to nie ma problemu.W gdy pojawia się temp na dworze tak gdzieś od +1 w dół to już wiem że klimatyzacja mi się nie włączy gdy ruszę z podwórka,ale wystarczy żebym wjechał np do parkingu podziemnego gdzie jest troszkę cieplej i jak tam się auto trochę ogrzeje i wyjeżdżam to się włącza klimatyzacja i przejadę trochę po zimnym i znowu się wyłącza. A jak klimatyzacja przestaje działać to szyby zaczynają parować bo nawiew za słaby? tzn grzeje dobrze ale muszę czekac aż pojawią się okienka;) tzn tam gdzie nawiew dmucha na przedniej szybie.Mogę przejechać sto kilometrów w niskiej temp i klimatyzacja się nie włącza . Dlaczego się wyłącza przy po niżej +1? Czy to czujnik temp? Ale gdzie ( mam na mysli umiejscowienie pod maską)i co mogę zrobić? A jeśli to normalne to co mogę zrobic żeby nie parowały szyby zimą? Proszę o rady,jeśli to mozliwe :) Pozdrawiam
Artursopot
Obserwowany

Prawo jazdy: 27 02 1996
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Audi A3 Attraction
Silnik: TDI 1.9 90 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

08 Gru 2014, 22:03

Wszystko jest ok, klima jest sprawna - nie włącza się poniżej 5 stopni. Jak włącza ci się do 1 stopnia to i tak masz dobrze. Odpowiedzialny za to jest czujnik ciśnienia w układzie klimy.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

09 Gru 2014, 16:29

Dziękuje pięknie za odpowiedź:) pozdrawiam ps myślałem ze jest popsuta.
Artursopot
Obserwowany

Prawo jazdy: 27 02 1996
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Audi A3 Attraction
Silnik: TDI 1.9 90 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

09 Gru 2014, 23:05

Witamy. Rzeczywiście klimatyzacja nie będzie działała przy temperaturze bliskiej zeru i poniżej zera. Rozwiązanie takie stosuje się w celu zabezpieczenia układu. Aby szyby nie parowały należy upewnić się w jakim stanie jest filtr kabinowy oraz czy w układzie wentylacji poprawnie działa klapa obiegu powietrza tzn. czy powietrze zasysane jest z zewnątrz pojazdu.
Zapraszamy serwis Auto-Conrad
AutoConrad
Aktywny

Miejscowość: Warszawa
Auto: różne marki

10 Gru 2014, 09:44

AutoConrad napisał(a):Aby szyby nie parowały należy upewnić się w jakim stanie jest filtr kabinowy oraz czy w układzie wentylacji poprawnie działa klapa obiegu powietrza tzn. czy powietrze zasysane jest z zewnątrz pojazdu.

Podejrzewam, że wszystko to jest w zupełnie dobrym stanie. Mamy teraz taką porę roku, że szyby parują w każdym aucie i parować będą. Sorry, ale taki mamy klimat :)
Jedynie co można zrobić to utrzymywać środek auta w czystości, czyli wycierać kurz z tapicerki i odkurzać wnętrze. Warto chociaż raz w tygodniu wytrzeć szyby od środka, bo na nich też zbiera się kurz, a to jest powodem marznięcia szyby od środka. Niestety w wielu przypadkach tego nie ukniemy o tej porze roku. Chyba, że ma się garaż i auto jak nie jedzie to stoi w garażu. Najlepiej ogrzewanym.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000