REKLAMA
Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
MajkPZM napisał(a):hmm dzisiaj udało mi się zrobić mały test. W małopolsce oddano 20km nowej autrostrady. Pomyślalem, że warto przedmuchać Golfa dziadka ( na codzien jazda emerycka ) i tak też uczyniłem. Jako, że do nowego odcinka A4 mam 5km wsiadłem w golfa IV 1.9TDI ( 101koni ) KOMBI! i wyjechałem na nowy odcinek autostrady, w pewnym momencie zblizyła się do mnie Alfa 147 z napisem JTD ( minimum 120koni ), na liczniku było około 150 , alfa dosc szybko mnie dogoniła więc docisnołem do konca po chwili już dogoniłem 147 i jechalismy równo, oboje około 190. Odrazu było widać, że gosciu Alfą chciał pokazać wyższysć jego alficzki nad poczciwym golfikiem. Kiedy na lewym pojawił się autobus oboje się zrównalismy do prędkosci około 100. Nastepnie oboje zaczelismy przyspieszać i skonczyło się na tym, że po około 5KM afle było widać jakies 700m w tyle:). Przypomne tylko, że golf był w wersji kombi i miał tylko 101koni a alfa, która jest pewnie ze 100kg lżejsza miała ich 120. JTD adios:)
kolejny bajkopisarz się znalazł xD
JerzyB333 napisał(a):Kolega chipowal kiedys superba 130 i na hamowni bylo 144 km przed modami, wiec mocy znacznie wiecej... No ale sie nie kloce, moze masz racje
MajkPZM napisał(a):hmm dzisiaj udało mi się zrobić mały test. W małopolsce oddano 20km nowej autrostrady. Pomyślalem, że warto przedmuchać Golfa dziadka ( na codzien jazda emerycka ) i tak też uczyniłem. Jako, że do nowego odcinka A4 mam 5km wsiadłem w golfa IV 1.9TDI ( 101koni ) KOMBI! i wyjechałem na nowy odcinek autostrady, w pewnym momencie zblizyła się do mnie Alfa 147 z napisem JTD ( minimum 120koni ), na liczniku było około 150 , alfa dosc szybko mnie dogoniła więc docisnołem do konca po chwili już dogoniłem 147 i jechalismy równo, oboje około 190. Odrazu było widać, że gosciu Alfą chciał pokazać wyższysć jego alficzki nad poczciwym golfikiem. Kiedy na lewym pojawił się autobus oboje się zrównalismy do prędkosci około 100. Nastepnie oboje zaczelismy przyspieszać i skonczyło się na tym, że po około 5KM afle było widać jakies 700m w tyle:). Przypomne tylko, że golf był w wersji kombi i miał tylko 101koni a alfa, która jest pewnie ze 100kg lżejsza miała ich 120. JTD adios:)
qki007 napisał(a):MajkPZM napisał(a):hmm dzisiaj udało mi się zrobić mały test. W małopolsce oddano 20km nowej autrostrady. Pomyślalem, że warto przedmuchać Golfa dziadka ( na codzien jazda emerycka ) i tak też uczyniłem. Jako, że do nowego odcinka A4 mam 5km wsiadłem w golfa IV 1.9TDI ( 101koni ) KOMBI! i wyjechałem na nowy odcinek autostrady, w pewnym momencie zblizyła się do mnie Alfa 147 z napisem JTD ( minimum 120koni ), na liczniku było około 150 , alfa dosc szybko mnie dogoniła więc docisnołem do konca po chwili już dogoniłem 147 i jechalismy równo, oboje około 190. Odrazu było widać, że gosciu Alfą chciał pokazać wyższysć jego alficzki nad poczciwym golfikiem. Kiedy na lewym pojawił się autobus oboje się zrównalismy do prędkosci około 100. Nastepnie oboje zaczelismy przyspieszać i skonczyło się na tym, że po około 5KM afle było widać jakies 700m w tyle:). Przypomne tylko, że golf był w wersji kombi i miał tylko 101koni a alfa, która jest pewnie ze 100kg lżejsza miała ich 120. JTD adios:)
No niestety Golf był w tym przypadku koło 20kg lżejszy, ale tutaj akurat nie ma to znaczenia, chociaż jak by się sądzić o masę to jeszcze kwestia wagi kierowców i bagażu by trzeba było sprawdzić . Patrząc dalej na AutoCentrum, w Alfie pokazują silnik 101 KM, niby jakiś dziwny ale może faktycznie był? Niemniej nie mi oceniać ten wyścig. Kierowca mógł być cielakiem i biegi nieumiejętnie zmieniać - bierz i to pod uwagę. Szacun za killa.
Na kresce raczej byś nie miał szans bo 115KM w 147 ma poniżej 10sek./100kmph, oczywiście jak byś jechał raz jednym, raz drugim samochodem, bo tak tylko można wyeliminować błędy kierowców.
Dishman napisał(a):Tak naprawdę waga kierowców nie ma tu większego znaczenia. Miałoby znacznie gdyby np. w Golfie była jedna osoba, a w Alfie 3 lub 4. To daje nam aż 300 kg i to dopiero jest obciążenie.
Aby faktycznie zweryfikować osiągi auta, trzeba po prostu z kimś się ustawić na ściganie. Ja czasami jak jeżdżę po Polsce to mam wrażenie, że ktoś myśli, że się z nim ścigam. A ja sobie osiągam swoją prędkość i dalej to już jak kto chce.
Dalej wolę ciche JTD od TDI jak w Ursusie. Nie zapomnę jak się chichrałem jak z garażu obok wyjeżdżała nowa Fabia w TDI. Myślałem, że ktoś sprytny TIRa tam wstawił
Kultura pracy na poziomie zerowym. Wstyd i hańba, a toż to nie byle jaka Łada, czy zacna konstrukcja polska, ale niemiecka solidna technologia VW
Bajkopisarz nie bajkopisarz jesli masz wątpliwosci co do autentycznosci tego znajdz mi kogos z alfą 147 JTD z krakowa a moge podjechać na kreseczke się ustawić tym samochodem:)
Helly napisał(a):Bajkopisarz nie bajkopisarz jesli masz wątpliwosci co do autentycznosci tego znajdz mi kogos z alfą 147 JTD z krakowa a moge podjechać na kreseczke się ustawić tym samochodem:)
mam kumpla, który posiada Alfę 147, ale 1.6 twinspark 120KM, z tym to te Twoje TDI nie bardzo mogłoby się ścigac zresztą nawet kumpla nie zamierzam się pytac o jakieś śmieszne wyścigi, żeby na buraka nie wyjśc