Audi A3 vs Alfa Romeo 147 co kupić

31 Paź 2009, 16:43

hmm dzisiaj udało mi się zrobić mały test. W małopolsce oddano 20km nowej autrostrady. Pomyślalem, że warto przedmuchać Golfa dziadka ( na codzien jazda emerycka ) i tak też uczyniłem. Jako, że do nowego odcinka A4 mam 5km wsiadłem w golfa IV 1.9TDI ( 101koni ) KOMBI! i wyjechałem na nowy odcinek autostrady, w pewnym momencie zblizyła się do mnie Alfa 147 z napisem JTD ( minimum 120koni ), na liczniku było około 150 , alfa dosc szybko mnie dogoniła więc docisnołem do konca po chwili już dogoniłem 147 i jechalismy równo, oboje około 190. Odrazu było widać, że gosciu Alfą chciał pokazać wyższysć jego alficzki nad poczciwym golfikiem. Kiedy na lewym pojawił się autobus oboje się zrównalismy do prędkosci około 100. Nastepnie oboje zaczelismy przyspieszać i skonczyło się na tym, że po około 5KM afle było widać jakies 700m w tyle:). Przypomne tylko, że golf był w wersji kombi i miał tylko 101koni a alfa, która jest pewnie ze 100kg lżejsza miała ich 120. JTD adios:)
MajkPZM
Zaawansowany

Miejscowość: Kraków

31 Paź 2009, 17:03

kolejny bajkopisarz się znalazł xD
Helly
Początkujący

31 Paź 2009, 17:08

MajkPZM napisał(a):hmm dzisiaj udało mi się zrobić mały test. W małopolsce oddano 20km nowej autrostrady. Pomyślalem, że warto przedmuchać Golfa dziadka ( na codzien jazda emerycka ) i tak też uczyniłem. Jako, że do nowego odcinka A4 mam 5km wsiadłem w golfa IV 1.9TDI ( 101koni ) KOMBI! i wyjechałem na nowy odcinek autostrady, w pewnym momencie zblizyła się do mnie Alfa 147 z napisem JTD ( minimum 120koni ), na liczniku było około 150 , alfa dosc szybko mnie dogoniła więc docisnołem do konca po chwili już dogoniłem 147 i jechalismy równo, oboje około 190. Odrazu było widać, że gosciu Alfą chciał pokazać wyższysć jego alficzki nad poczciwym golfikiem. Kiedy na lewym pojawił się autobus oboje się zrównalismy do prędkosci około 100. Nastepnie oboje zaczelismy przyspieszać i skonczyło się na tym, że po około 5KM afle było widać jakies 700m w tyle:). Przypomne tylko, że golf był w wersji kombi i miał tylko 101koni a alfa, która jest pewnie ze 100kg lżejsza miała ich 120. JTD adios:)

Tyle ze w tdi vw deklaruje znacznie nizsza moc, w rzeczywistosci 1,9 tdi 101 ma okolo 116-118 km(sprawny) :neutral:
Alfa z jtd mogła miec np. 115 km :wink:
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ

31 Paź 2009, 18:09

Nie ma 115 bo kiedyś jak jeszcze to było moje auto to go nawet hamowałem z myślą o czipie ale jakos mi się odwidziało i z tego co pamiętam na hamowni wyszło coś 2 albo 3 konie więcej niż deklarował producent.

kolejny bajkopisarz się znalazł xD

Bajkopisarz nie bajkopisarz jesli masz wątpliwosci co do autentycznosci tego znajdz mi kogos z alfą 147 JTD z krakowa a moge podjechać na kreseczke się ustawić tym samochodem:)

[ Dodano: Sob Paź 31, 2009 17:12 ]
Zresztą uwierz mi, że akurat w wypadku VW Gruop moc silnika jest bardzo zblizona do tej w papierach. Wiem bo pracuje w firmie 4TURBO i często do nas przyjezdzają się hamować rózne samochody.
MajkPZM
Zaawansowany

31 Paź 2009, 19:08

Kolega chipowal kiedys superba 130 i na hamowni bylo 144 km przed modami, wiec mocy znacznie wiecej... No ale sie nie kloce, moze masz racje
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ

31 Paź 2009, 21:05

JerzyB333 napisał(a):Kolega chipowal kiedys superba 130 i na hamowni bylo 144 km przed modami, wiec mocy znacznie wiecej... No ale sie nie kloce, moze masz racje

Sam wiesz, że każdy silnik będzie miał inną moc. W przypadku TDI moze to byc róznica 5koni. Też słyszałem o takich numerach, że było prawie 15koni więcej niż deklarował producent, choc wydaje mi się, że to błąd hamowni, bo każde auto wyprodukowane jest sprawdzane, jakie ma parametry. Wydaje mi się, że gdyby z 101koni wyszło im na badaniu 110 to by go sprzedali jako TDI 110 a nie 100.:)
MajkPZM
Zaawansowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Instalacje gazowe IV generacji – tzw. sekwencyjne
    Obecnie jest to najczęściej montowany typ układów zasilania LPG, tak zwana instalacja sekwencyjna. Niewiele droższa od dwóch poprzednich, bo kompletna wraz z montażem kosztuje co najmniej 1800 zł; warto wydać ...

31 Paź 2009, 22:25

MajkPZM napisał(a):hmm dzisiaj udało mi się zrobić mały test. W małopolsce oddano 20km nowej autrostrady. Pomyślalem, że warto przedmuchać Golfa dziadka ( na codzien jazda emerycka ) i tak też uczyniłem. Jako, że do nowego odcinka A4 mam 5km wsiadłem w golfa IV 1.9TDI ( 101koni ) KOMBI! i wyjechałem na nowy odcinek autostrady, w pewnym momencie zblizyła się do mnie Alfa 147 z napisem JTD ( minimum 120koni ), na liczniku było około 150 , alfa dosc szybko mnie dogoniła więc docisnołem do konca po chwili już dogoniłem 147 i jechalismy równo, oboje około 190. Odrazu było widać, że gosciu Alfą chciał pokazać wyższysć jego alficzki nad poczciwym golfikiem. Kiedy na lewym pojawił się autobus oboje się zrównalismy do prędkosci około 100. Nastepnie oboje zaczelismy przyspieszać i skonczyło się na tym, że po około 5KM afle było widać jakies 700m w tyle:). Przypomne tylko, że golf był w wersji kombi i miał tylko 101koni a alfa, która jest pewnie ze 100kg lżejsza miała ich 120. JTD adios:)

No niestety Golf był w tym przypadku koło 20kg lżejszy, ale tutaj akurat nie ma to znaczenia, chociaż jak by się sądzić o masę to jeszcze kwestia wagi kierowców i bagażu by trzeba było sprawdzić :D. Patrząc dalej na AutoCentrum, w Alfie pokazują silnik 101 KM, niby jakiś dziwny ale może faktycznie był? Niemniej nie mi oceniać ten wyścig. Kierowca mógł być cielakiem i biegi nieumiejętnie zmieniać - bierz i to pod uwagę. Szacun za killa.

Na kresce raczej byś nie miał szans bo 115KM w 147 ma poniżej 10sek./100kmph, oczywiście jak byś jechał raz jednym, raz drugim samochodem, bo tak tylko można wyeliminować błędy kierowców.
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: Zamość

31 Paź 2009, 22:49

Tak ,jest silnik w Alfie 1.9 JTD 8V 100 oraz 115 KM,1.9JTD 16V coś ok.140KM i mocniejszy o kilka koni.

[ Dodano: Sob Paź 31, 2009 22:34 ]
Musiałem spojrzeć do dwóch niezależnych źródeł(poza internetem) w obydwu wymieniony jest silnik 100 konny i 115 KM ,JTD najmocniejszy 1.9 ma 150KM.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

31 Paź 2009, 23:05

qki007 napisał(a):

No niestety Golf był w tym przypadku koło 20kg lżejszy, ale tutaj akurat nie ma to znaczenia, chociaż jak by się sądzić o masę to jeszcze kwestia wagi kierowców i bagażu by trzeba było sprawdzić :D. Patrząc dalej na AutoCentrum, w Alfie pokazują silnik 101 KM, niby jakiś dziwny ale może faktycznie był? Niemniej nie mi oceniać ten wyścig. Kierowca mógł być cielakiem i biegi nieumiejętnie zmieniać - bierz i to pod uwagę. Szacun za killa.

Na kresce raczej byś nie miał szans bo 115KM w 147 ma poniżej 10sek./100kmph, oczywiście jak byś jechał raz jednym, raz drugim samochodem, bo tak tylko można wyeliminować błędy kierowców.

hmm z mojego rozeznania w tym momencie po internecie to Golf IV Variant z 1.9TDI waży o jakies 70-75kg więcej niż Alfa 147.

Żadne błędne zmienianie biegów nie ma tutaj znaczenia bo raczej na autostradzie przy od 100 może być maksymalnie jedna zmiana biegu z 4 na 5 chociaz w tym wypadku ja startowałem z 5.
Co do kreski to nie wiem czy się orientujesz na jakiej zasadzie są wpisywane dane do katalogu?
Po trzecie nie wiem czy orientujesz się na czym polega kreska? Na pewno nie polega na 0-100. Na kresce samochodem klasy Golfa czy 147 jedzie się do około 140.

Co do obciążenia w obu samochodach i wadze kierowców myśle, że była wyrównana. Moja waga to 86kg. Gosc w alfie wyglądał na podobnego wagowo ( nawet jesli nie to róznica max 10kg).

Nie widze sensu szukać na siłe wytłumaczenia tego zdarzenia, poprostu trzeba to zaakceptować i zroumieć, że traktorowe 1.9TDI może i mają niską kulture pracy ale pod względem osiągów są zdecydowanie lepsze od JTDków.
MajkPZM
Zaawansowany

31 Paź 2009, 23:08

PhantomASA1 napisał(a):Tak ,jest silnik w Alfie 1.9 JTD 8V 100 oraz 115 KM,1.9JTD 16V coś ok.140KM i mocniejszy o kilka koni.

100 nie było, fakt jakies są o tym informacje w internecie ( mało ) 115 JTD to najsłabszy silnik w Alfie 147.
MajkPZM
Zaawansowany

31 Paź 2009, 23:47

Tak naprawdę waga kierowców nie ma tu większego znaczenia. Miałoby znacznie gdyby np. w Golfie była jedna osoba, a w Alfie 3 lub 4. To daje nam aż 300 kg i to dopiero jest obciążenie.

Aby faktycznie zweryfikować osiągi auta, trzeba po prostu z kimś się ustawić na ściganie. Ja czasami jak jeżdżę po Polsce to mam wrażenie, że ktoś myśli, że się z nim ścigam. A ja sobie osiągam swoją prędkość i dalej to już jak kto chce.

Dalej wolę ciche JTD od TDI jak w Ursusie. Nie zapomnę jak się chichrałem jak z garażu obok wyjeżdżała nowa Fabia w TDI. Myślałem, że ktoś sprytny TIRa tam wstawił :mrgreen:
Kultura pracy na poziomie zerowym. Wstyd i hańba, a toż to nie byle jaka Łada, czy zacna konstrukcja polska, ale niemiecka solidna technologia VW :cool:
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

01 Lis 2009, 00:01

Dishman napisał(a):Tak naprawdę waga kierowców nie ma tu większego znaczenia. Miałoby znacznie gdyby np. w Golfie była jedna osoba, a w Alfie 3 lub 4. To daje nam aż 300 kg i to dopiero jest obciążenie.

Aby faktycznie zweryfikować osiągi auta, trzeba po prostu z kimś się ustawić na ściganie. Ja czasami jak jeżdżę po Polsce to mam wrażenie, że ktoś myśli, że się z nim ścigam. A ja sobie osiągam swoją prędkość i dalej to już jak kto chce.

Dalej wolę ciche JTD od TDI jak w Ursusie. Nie zapomnę jak się chichrałem jak z garażu obok wyjeżdżała nowa Fabia w TDI. Myślałem, że ktoś sprytny TIRa tam wstawił :mrgreen:
Kultura pracy na poziomie zerowym. Wstyd i hańba, a toż to nie byle jaka Łada, czy zacna konstrukcja polska, ale niemiecka solidna technologia VW :cool:

Jest tylko jedno małe ale. Ten klekot TDI w środku słychać tak samo jak w JTD. Może chodzi głośniej od JTD ale jest tak wyciszony, że słychać go w srodku tak samo jak JTD. Więc wydaje mi się, że mówienie tutaj o kulturze pracy jest nie na miejscu, bo co mnie obchodzi co sobie pomyśli sąsiad?
MajkPZM
Zaawansowany

01 Lis 2009, 16:36

Bajkopisarz nie bajkopisarz jesli masz wątpliwosci co do autentycznosci tego znajdz mi kogos z alfą 147 JTD z krakowa a moge podjechać na kreseczke się ustawić tym samochodem:)

mam kumpla, który posiada Alfę 147, ale 1.6 twinspark 120KM, z tym to te Twoje TDI nie bardzo mogłoby się ścigac :P zresztą nawet kumpla nie zamierzam się pytac o jakieś śmieszne wyścigi, żeby na buraka nie wyjśc :P
Helly
Początkujący

01 Lis 2009, 16:49

Silniki Diesla nie lubią być poganiane na maksa.Cechą charakterystyczną silników JTD jest m.in to ,że z czasem chodzą coraz głośniej.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

01 Lis 2009, 17:41

Helly napisał(a):

mam kumpla, który posiada Alfę 147, ale 1.6 twinspark 120KM, z tym to te Twoje TDI nie bardzo mogłoby się ścigac :P zresztą nawet kumpla nie zamierzam się pytac o jakieś śmieszne wyścigi, żeby na buraka nie wyjśc :P

Prosze Cię:) według katalogu ten 1.6 twin spark ma do setki 11sec. Golf TDI Kombi 101koni według katalogu ma 11.3sec. Weż pod uwage to, że Afla z silnikiem 1.6 benzynowym będzie ważyc ponad 100kg mniej niz golf kombi 1.9tdi i drugą kwestią jest moc, 20koni przewagi dla alfy. Smieszhu warte, masz racje lepiej nie pytaj nawet kolegi o tą kreske bo go duzo słabszy golf zawstydzi.
MajkPZM
Zaawansowany