Audi A3 vs Astra II vs Renault Megane Coupe

28 Lut 2008, 22:02

Witam.
Przejdę od razu do sedna sprawy.
Otóż chcę dokonać zakupu nowego auta i jestem rozdarty pomiędzy tymi trzema autami.
Różne plusy i minusy przemawiają za nimi. Chcę kupić auto do 20k PLN, najprawdopodobniej będzie sprowadzane z Niemiec. Zrobi to mój dobry znajomy, który się tym zajmuje i sam jest bardzo zadowolony ze sprowadzonych dla siebie aut.
Tak więc, najbardziej chyba ciekawi mnie A3, aczkolwiek nie wiem, czy wyrobię się w 20 tysiącach gdybym chciał kupić np rocznik 2000. Czy ktoś wie może jak kształtują się mniej więcej ceny tego rocznika w Niemczech..?
Ciekawi mnie też jak jest z eksploatacją tego samochodu, czy często się psuje, jakie najczęstsze usterki i ogółem plusy i minusy.
Astrę pozostawię Wam do komentarza, przejdę odrazu do Megane Coupe. Rocznik 2001-2002 jeśli już. Otóż bardzo podoba mi się sylwetka tego auta oraz mocne silniki. Jednak właśnie znajomy, który miałby sprowadzać mi auto, odradził mi tej Meganki twierdząc, że te roczniki mają bardzo awaryjne silniki.. I tu pytam Was, co o tym sądzicie i proszę o ogólną ocenę tego auta, tak jak i każdego z w.w.

Silnik najprawdopodobniej diesel. Aczkolwiek silniki też mnie zastanawiają, bo nie wiem czy gaz czy diesel..

Pozdrawiam i czekam na opinie :)
Pablossspox
Nowicjusz

28 Lut 2008, 22:43

Najlepszym wyborym moim zdaniem będzie Audi A3 ale za te pieniążki rocznik 2000 może być problem a najczęstszą usterką to obstawiam że po polskich drogach to zawieszenie a poza tym autko ok no i zawsze Audi choć np Opel Astra w wersji 3 drzwi również bardzo ciekawa propozycja.

Pozdrawiam
bubi120
Nowicjusz

28 Lut 2008, 23:08

Moim zdaniem najlepszym wyborem również będzie Audi, bo samochód mało awaryjny, no i przede wszystkim renomowanej marki.
RadmaX
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Toruń

28 Lut 2008, 23:43

A3 2000r w TDI nie ma raczej szans wyrobić się do 20tyś zł. Ostatnio widziałem, jak ktoś prywatny sprzedawał A3 1.9 TDI z 98r za 20tyś zł. Ale mimo wieku polecam! Naprawdę auto godne polecenia! W porównaniu do Astry (o ile można porównać) ma przede wszystkim większy prestiż. Z awaryjnością jest tak, że jak poprzedni właściciel w miarę dbał o nie to nie będziesz miał problemów (w końcu to Audi :D ). Ale koniecznie dobrze go sprawdź by oszczędzić sobie później niepotrzebnych kosztów. Pozdrawiam (PS. Audi A3 1.9 TDI z 97r jak dobrze poszukasz to za ok 18tyś zł jest do kupienia)

Plusem Astry II jest wytrzymałe zawieszenie, które nawet na naszych pseudo drogach wytrzymuje spore przebiegi. Jeśli szukasz Astry w dieslu to pewnie myślisz o silniku 2.0 DTI, niestety osobiście odradzam z powodu częstych usterek pompy paliwa (koszt nowej ok 2600zł).
rządzić na drodze niekoniecznie znaczy być na niej najszybszym...
lukiwch
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych

29 Lut 2008, 00:15

Lukiwch

ale mówisz, że nie ma szans kupić 2000 rocznika do 20k PLN w kraju czy za granicą..?
Pablossspox
Nowicjusz

29 Lut 2008, 00:19

Bardzo trudno znaleźć jakiekolwiek Audi A3 z 2000 roku poniżej 20 tys. zł. Jeżeli jakieś są to na pewno są to auta po przejściach. Nie wiem zatem czy tak bardzo opłaca się kupować niezłej klasy samochód, ale z niewiadomą przeszłością.

Jeżeli już upierasz się przy Audi to dołóż przynajmniej 5 tys. zł.

Do 20 tys. zł i powyżej 2000 roku prędzej kupisz Astrę II, chociaż i tutaj ceny kształtują się w obrębie 17-18 tys. zł. Opel to nie Audi, ale pod względem wyposażenia Astra może być nawet lepsza. Pod względem niezawodności w autach, które zbliżają się do swoich 10 urodzin różnice zaczynają się zacierać. Szczególnie, że Astra II bardzo dobrze sprawdza się w polskich warunkach.

W Astrze są diesle 1.7 (ok. 85 KM), 2.0 (100 KM) i 2.2 (125 KM). Najbardziej popularny jest najmniejszy dieselek. Cudów jednak nie ma i 85 KM owszem rozbuja auto, ale od ziemi się nie oderwiesz. Właściwie 1.7 w dieslu to to samo co 1.4 w benzynie (90 KM). Choć może porównywanie silnika wysokoprężnego i benzyniaka nie jest na miejscu, bo inaczej się nimi jeździ.

Na temat Megane nie wypowiadam się. Z tego okresu Laguny ludzie zachwalają. A jak jest z Megane i to w wersji sportowej to nie wiem kompletnie.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak jeździć po nawałnicy?
    W lecie często nawiedzają nas intensywne burze, gwałtowne opady deszczu i nawałnice. Takie warunki atmosferyczne są bardzo niebezpieczne w szczególności dla kierowców. Pod wpływem silnego wiatru łamią się gałęzie, ...

27 Sty 2010, 16:12

Polecam Audi A3, mam też w demu teraz A4 i BMW 3 i powiem ci ze często zmieniamy auta ale przy tych zostajemy, dobra blacha, silniki, skrzynia. Moja jest A3 i powiem ci ze polecam, może wolał bym jedynie w dieslu jedynie a tak to mi nic więcej do szczęścia nie potrzeba, a miałem już kilka aut. Astre miał brat, też fajne ale blacha tam chyba nie jest ocynkowana ale na 8letnim aucie nie widziałem tam jeszcze korozji, a jeśli chodzi o meganke to porażka kompltna, nie kupuj. Pozdrawiam
Soldier13
Nowicjusz

Miejscowość: Dalekowo

27 Sty 2010, 17:00

Soldier13 napisał(a):Polecam Audi A3, mam też w demu teraz A4 i BMW 3 i powiem ci ze często zmieniamy auta ale przy tych zostajemy, dobra blacha, silniki, skrzynia. Moja jest A3 i powiem ci ze polecam, może wolał bym jedynie w dieslu jedynie a tak to mi nic więcej do szczęścia nie potrzeba, a miałem już kilka aut. Astre miał brat, też fajne ale blacha tam chyba nie jest ocynkowana ale na 8letnim aucie nie widziałem tam jeszcze korozji, a jeśli chodzi o meganke to porażka kompltna, nie kupuj. Pozdrawiam

Kolejny archeolog na odstrzał. Gratulacje
illusion
Aktywny

Miejscowość: Poznań