Audi A3 vs Seat Ibiza IIFL

02 Lut 2010, 18:17

Witam niebawem planuje zakup auta i zastanawiam sie ktore wybrac czy Seata Ibize II FL 1.6 101 km czy Audi A3 1.8 125 km . na autko mam mniej wiecej 15-16 tysiecy i teraz pytanie czy czesci do Audi sa dluzo droższe od seatów ? Autkiem bede dojeżdżał do szkoly wiec dlatego planuje Gaz . czy utrzymanie Audi bedzie dluzo droższe chodzi mi o spalanie i czesci głownie o części :)
Lenar
Nowicjusz

Miejscowość: Łódz

02 Lut 2010, 18:19

Wsiądź gdzieś w komisie do jednego i drugiego auta i bez problemu sam zdecydujesz które nie zważając na koszty eksploatacji ;)
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

02 Lut 2010, 18:20

Niestety jestem studentem wiec nie pracuje :P dlatego patrze na kosztu utrzymania autkiem chce pojeździć z 5 latek
Lenar
Nowicjusz

02 Lut 2010, 18:32

Nie lepiej wziąść Ibizę III :

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Według mnie o niebo ładniejszy od II i mniej zwieśniaczony od A3
Bart258
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: okolice Krakowa

02 Lut 2010, 18:45

NO tak wlasnie miedzy taka a Audi A3 sie zastanawiam to jest Ibiza II Fl
Lenar
Nowicjusz

02 Lut 2010, 19:02

Bierz Ibizę. Dużo taniej CI wyjdzie
Bart258
Początkujący
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jakie samochody mają 6 biegów w benzynie i manualu?
    Jakie samochody mają 6 biegową skrzynię w benzynie? Skrzynia biegów musi być manualna (6 biegów do przodu + wsteczny). Możemy wziąć pod uwagę wszystkie auta, ale generalnie chodzi tu o wszystkie samochody.
    Szukasz samochodu do XXX zł? Przeczytaj koniecznie!
    Jesteś na tym forum pierwszy raz? Szukasz porady co kupić do wybranej przez Ciebie kwoty? Użyj wyszukiwarki! Może znalazła się już odpowiedź na dręczące Ciebie pytanie, a Ty zaoszczędzisz swój czas! Dbaj o forum i ...

02 Lut 2010, 19:04

A jakieś argumenty?
Lenar
Nowicjusz

02 Lut 2010, 19:11

Jeśli założysz gaz to spalanie będzie większe. Ale np. gazu spali Ci 10/100 a benzyny 7/100 ale przeliczyć ze za litr benzyny trzeba zapłacić 4,17 zł lub więcej a za gaz 1,98 zł to policzyć i wyjdzie na to że jezdzisz 2x razy taniej. Oczywiście jeśli dużo jeździsz to Ci sie montaż instalacji LPG zwróci szybko. Spalanie podałem przypadkowo, bo nie wiem ile dokładnie spali Ibiza a ile A3. Ale ja polecam A3, sąsiad miał rok temu. Teraz jeździ nowym Twingo. Ale pamiętam jak miał A3 to od nowości. Nic mu nie nawalało, lał paliwo i jeździł cały czas w góry, Słowacja, Ukraina. Jedynie co to końcu mu nawaliło wspomaganie, ale to pewnie z ogromnego przebiego. Natomiast o Ibizie się nie wypowiem, bo nie mam styczności, ale tak czy tak Seat jest bardzo dobry, sam mam Cordobe prawie nowa :D Ale kilkuletnią :???:
Burning
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: Nie mam

02 Lut 2010, 19:13

a czy części cenowo znacznie sie różnią ?
Lenar
Nowicjusz

02 Lut 2010, 19:15

-tańszy zakup,

-tańsze użytkowanie,(servisowanie, ubezpieczenie itp.)

-2 razy tańsze części zamienne niż do Audi,

-za tą samą cenę masz świeższego Seata,a nie opierdziane Audi przez Helmuta,

-Technika ta sama, ponieważ obie marki należą do grupy VW, (nawet w moim seacie mam klamry do pasów z logo VW :smile: )

Chyba, że zależy Ci abyś mógł powiedzieć, że: "Jeżdże AUDI" to w takim wyapadku Audi jest lepszym wyborem.

Aha dodam jeszcze jedną wadę ibizy:
Ibizy III są dosyć plastkikowe tzn. nie za dobre materiały wykonania w środku i w tym Audi bije na głowę Seata.
Bart258
Początkujący
Awatar użytkownika

02 Lut 2010, 19:18

Bart258 napisał(a):-za tą samą cenę masz świeższego Seata,a nie opierdziane Audi przez Helmuta,

No chyba żartujesz :P

Częście do Audi drogie? No chyba żartujesz :D Są porównywalne do Seata.
Burning
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: Nie mam

02 Lut 2010, 19:23

Burning napisał(a):
Bart258 napisał(a):-za tą samą cenę masz świeższego Seata,a nie opierdziane Audi przez Helmuta,

No chyba żartujesz :P

Częście do Audi drogie? No chyba żartujesz :D Są porównywalne do Seata.

Mówię o orginałach a nie o zamienikach
Bart258
Początkujący
Awatar użytkownika

02 Lut 2010, 19:28

Jesli chodzi o rocznik to raczej w tych samych okolicach 99/00 . ale właśnie te czesci mnie martwia czy bedzie mnie na nie stać wkońcu nie pracuje tylko sie ucze

[ Dodano: Wto Lut 02, 2010 21:12 ]
Czyli czesci sa w podobnych cenach ?
Lenar
Nowicjusz

03 Lut 2010, 11:35

Nie kupuj pierwszego auta z ponad 100 konnym silnikiem, gwarantuje Ci mrozace krew w zylach sytuacje na drodze, nawet jak bedziesz jezdzil ostroznie i nie bedziesz podatny na sugestie kolegow. 100 km w takich kastach to duzo. Pozdrawiam i uczulam.
illusion
Aktywny

Miejscowość: Poznań

03 Lut 2010, 13:04

Oryginalne części, jeżeli kupuje się je przez ASO to na pewno w Audi są dużo droższe, ale w ASO części kupuje się tylko wtedy gdy ni można dostać nigdzie indziej. Zamienniki jeżeli są dobrej firmy to do obydwu aut będą cenowo porównywalne, nie popadajmy w przesadę.

Eksploatacja może być nieco droższa w Audi, niż w Seacie, ale bez przesady. Inna kwestia jest taka, że A3 będzie w gorszym stanie, niż taka sama Ibiza IIFL. Doznania w jeżdżeniu Ibizą i A3 też będą różne na korzyść dla Audi. Lepsze materiały wykończeniowe, lepsza stylistyka, trochę prestiżu i jakości. Ale za to wszystko trzeba zapłacić.

Ja decydowałbym się na Ibizę, bo będzie młodsza, mniej zajechana i pewniejsza, niż wypierdziane Audi. A w ogóle to bym dołożył z 5 tys. zł i szukał Ibizy III w benzynie.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika