Audi A3 vs Seat Ibiza IIFL

02 Lut 2010, 19:17

Witam niebawem planuje zakup auta i zastanawiam sie ktore wybrac czy Seata Ibize II FL 1.6 101 km czy Audi A3 1.8 125 km . na autko mam mniej wiecej 15-16 tysiecy i teraz pytanie czy czesci do Audi sa dluzo droższe od seatów ? Autkiem bede dojeżdżał do szkoly wiec dlatego planuje Gaz . czy utrzymanie Audi bedzie dluzo droższe chodzi mi o spalanie i czesci głownie o części :)
Lenar
Nowicjusz

Miejscowość: Łódz

02 Lut 2010, 19:19

Wsiądź gdzieś w komisie do jednego i drugiego auta i bez problemu sam zdecydujesz które nie zważając na koszty eksploatacji ;)
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

02 Lut 2010, 19:20

Niestety jestem studentem wiec nie pracuje :P dlatego patrze na kosztu utrzymania autkiem chce pojeździć z 5 latek
Lenar
Nowicjusz

02 Lut 2010, 19:32

Nie lepiej wziąść Ibizę III :

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Według mnie o niebo ładniejszy od II i mniej zwieśniaczony od A3
Bart258
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: okolice Krakowa

02 Lut 2010, 19:45

NO tak wlasnie miedzy taka a Audi A3 sie zastanawiam to jest Ibiza II Fl
Lenar
Nowicjusz

02 Lut 2010, 20:02

Bierz Ibizę. Dużo taniej CI wyjdzie
Bart258
Początkujący
Awatar użytkownika

02 Lut 2010, 20:04

A jakieś argumenty?
Lenar
Nowicjusz

02 Lut 2010, 20:11

Jeśli założysz gaz to spalanie będzie większe. Ale np. gazu spali Ci 10/100 a benzyny 7/100 ale przeliczyć ze za litr benzyny trzeba zapłacić 4,17 zł lub więcej a za gaz 1,98 zł to policzyć i wyjdzie na to że jezdzisz 2x razy taniej. Oczywiście jeśli dużo jeździsz to Ci sie montaż instalacji LPG zwróci szybko. Spalanie podałem przypadkowo, bo nie wiem ile dokładnie spali Ibiza a ile A3. Ale ja polecam A3, sąsiad miał rok temu. Teraz jeździ nowym Twingo. Ale pamiętam jak miał A3 to od nowości. Nic mu nie nawalało, lał paliwo i jeździł cały czas w góry, Słowacja, Ukraina. Jedynie co to końcu mu nawaliło wspomaganie, ale to pewnie z ogromnego przebiego. Natomiast o Ibizie się nie wypowiem, bo nie mam styczności, ale tak czy tak Seat jest bardzo dobry, sam mam Cordobe prawie nowa :D Ale kilkuletnią :???:
Burning
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: Nie mam

02 Lut 2010, 20:13

a czy części cenowo znacznie sie różnią ?
Lenar
Nowicjusz

02 Lut 2010, 20:15

-tańszy zakup,

-tańsze użytkowanie,(servisowanie, ubezpieczenie itp.)

-2 razy tańsze części zamienne niż do Audi,

-za tą samą cenę masz świeższego Seata,a nie opierdziane Audi przez Helmuta,

-Technika ta sama, ponieważ obie marki należą do grupy VW, (nawet w moim seacie mam klamry do pasów z logo VW :smile: )

Chyba, że zależy Ci abyś mógł powiedzieć, że: "Jeżdże AUDI" to w takim wyapadku Audi jest lepszym wyborem.

Aha dodam jeszcze jedną wadę ibizy:
Ibizy III są dosyć plastkikowe tzn. nie za dobre materiały wykonania w środku i w tym Audi bije na głowę Seata.
Bart258
Początkujący
Awatar użytkownika

02 Lut 2010, 20:18

Bart258 napisał(a):-za tą samą cenę masz świeższego Seata,a nie opierdziane Audi przez Helmuta,

No chyba żartujesz :P

Częście do Audi drogie? No chyba żartujesz :D Są porównywalne do Seata.
Burning
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: Nie mam

02 Lut 2010, 20:23

Burning napisał(a):
Bart258 napisał(a):-za tą samą cenę masz świeższego Seata,a nie opierdziane Audi przez Helmuta,

No chyba żartujesz :P

Częście do Audi drogie? No chyba żartujesz :D Są porównywalne do Seata.

Mówię o orginałach a nie o zamienikach
Bart258
Początkujący
Awatar użytkownika

02 Lut 2010, 20:28

Jesli chodzi o rocznik to raczej w tych samych okolicach 99/00 . ale właśnie te czesci mnie martwia czy bedzie mnie na nie stać wkońcu nie pracuje tylko sie ucze

[ Dodano: Wto Lut 02, 2010 21:12 ]
Czyli czesci sa w podobnych cenach ?
Lenar
Nowicjusz

03 Lut 2010, 12:35

Nie kupuj pierwszego auta z ponad 100 konnym silnikiem, gwarantuje Ci mrozace krew w zylach sytuacje na drodze, nawet jak bedziesz jezdzil ostroznie i nie bedziesz podatny na sugestie kolegow. 100 km w takich kastach to duzo. Pozdrawiam i uczulam.
illusion
Aktywny

Miejscowość: Poznań

03 Lut 2010, 14:04

Oryginalne części, jeżeli kupuje się je przez ASO to na pewno w Audi są dużo droższe, ale w ASO części kupuje się tylko wtedy gdy ni można dostać nigdzie indziej. Zamienniki jeżeli są dobrej firmy to do obydwu aut będą cenowo porównywalne, nie popadajmy w przesadę.

Eksploatacja może być nieco droższa w Audi, niż w Seacie, ale bez przesady. Inna kwestia jest taka, że A3 będzie w gorszym stanie, niż taka sama Ibiza IIFL. Doznania w jeżdżeniu Ibizą i A3 też będą różne na korzyść dla Audi. Lepsze materiały wykończeniowe, lepsza stylistyka, trochę prestiżu i jakości. Ale za to wszystko trzeba zapłacić.

Ja decydowałbym się na Ibizę, bo będzie młodsza, mniej zajechana i pewniejsza, niż wypierdziane Audi. A w ogóle to bym dołożył z 5 tys. zł i szukał Ibizy III w benzynie.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika