Audi A3 - wybór

13 Lut 2014, 15:32

Witam.
Nastawiłem się na kupno tego modelu. Auto ma wiele dobrych recenzji użytkowników. Oto kilka linków, proszę o ocenę:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Benzynki są dośc kosztowne dla portfela, choc ta 1,6 może nie aż tak bardzo, a nie zależy mi na wybitnych osiągach (to ma byc moje pierwsze auto). Diesle mają dobrą opinię, z tego co wiem najmniej może się zepsuc w tych 90KM i sprzed 2000r? Jeśli ktoś ma jakieś propozycje z centralnej Polski Poznan-Torun-Bygoszcz-Łodź to chętnie się przyjrzę.
zwobot
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 12 2013
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: nie mam

13 Lut 2014, 15:39

zwobot napisał(a):Benzynki są dośc kosztowne dla portfela, choc ta 1,6 może nie aż tak bardzo,
Ten 1.6 właśnie pali więcej niż 1.8 bez turbiny.. Więc bym odpuścił. A jaki będzie roczny przebieg, bo diesla warto kupić jak robi się więcej niż 15 tysięcy rocznie. Poza tym czemu Audi? Nie lepiej poszukać czegoś wśród innych marek?
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

13 Lut 2014, 15:54

Siedzę od kilku tygodni na różnych forach i generalnie odnoszę wrażenie że użytkownicy audi są najbardziej zadowoleni, najlepiej oceniają swoje auta (np na autocentrum.pl). Nawet użytkownicy golfów często narzekają. Brałem pod uwagę właśnie golfa IV, Astrę 2, civic VII. Astra fajna, ale czasem rdzewieje, golf niby dobre auto ale na forach też narzekają, civic lepiej kupic późniejszą, a te są drogie. Na audi generalnie chyba narzekają tylko ci co kupili składaka. Auto jest trochę droższe w eksploatacji ale podobno mniej awaryjne niż konkurenci i daje więcej przyjemności z jazdy. Benzynka 1,6 (100km to mało?) podobno pali średnio 44pln na 100 a inne już powyżej 50:/ Pewnie będę te 15tys rocznie robił, może więcej.
zwobot
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 12 2013
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: nie mam

13 Lut 2014, 15:58

Benzyniak 1.6 przy emeryckiej jeździe pali 10 litrów LPG więc nie mało..
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

13 Lut 2014, 16:05

Jeśli znajdziesz niezajeżdżony egzemplarz A3 8L to powinieneś być zadowolony - ciężko jednak o diesla z realnym przebiegiem poniżej 250 tys. km, w końcu najmłodsze Audi A3 I generacji mają już 10 lat. Benzyna to w zasadzie tylko 1.8T (1.6 jest poowolny, podobnie jak 1.8 bez turbosprężarki, oba przy tym za dużo palą jak na swoje mizerne osiągi), miałem kiedyś taką i dawała ogromną frajdę z jazdy, przy czym była kompletnie bezawaryjna.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna

13 Lut 2014, 16:06

Benzynki są dośc kosztowne dla portfela

a ja bym powiedział odwrotnie, bo diesle mają o wiele większe przebiegi i dochodzą swego żywota, a jak dodasz do tego bardziej wytłuczony zawias, skrzynię w gorszej kondycji, bo moment obrotowy swoje odciśnie to w ogólnym rozrachunku lepiej kupić benzyniaka z dwa razy mniejszym przebiegiem i założyć LPG
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
    Najpiękniejsze szwedzkie tuningowane ciężarówki
    Firma PKS Gdańsk – Oliwa SA właściciel największego w Polsce Portalu Przepraw Promowych Promy24.com we współpracy z firmą Polferries przeprawią najpiękniejsze tuningowane pojazdy na tegoroczny zlot Master Truck, ...