Audi a4 1.8 5v benzyna 95rok odpala i gasnie

22 Paź 2009, 16:56

Witam.Posiadam audi A4 1.8 benzyna 95rok.Od pewnego czasu mam problem z odpalaniem samochodu.ODPALA I GASNIE.Mechanicy rozkładają ręce.Podlączałem dziś go pod komputer i pokazuje że wszystko jest ok.Tylko sonda lambda miała jakiś błąd i mechanik go usunął i powiedział żę to nie ma wpływu na odpalanie tylko na zużycie paliwa (większe).Byłem też u 7 elektryków i każdy mówi żę jeżeli samochód całkiem nie odpali to wtedy znajdzie przyczyne a tak nic nie mogą pomóc.Pan który go podłaczał pod komputer mówi że gdyby te objawy wystąpiły w trakcie podłaczenia go pod komputer to wtedy by wykrył usterke. Dzieje sie tak coraz cześciej.Kiedyś raz lub dwa razy na pół roku tak się robiło.Myślałem że się zalał czy coś.A teraz od niedzieli dzieje sie tak codziennie.Wczoraj pojechałem na zakupy po ok.20min wróciłem do auta i miałem problem.Odpalał i po ok.1-2sek gasł.Dopiero za 6-7razem odpalił i było ok.Proszę o pomoc.Nie wiem kompletnie co się dzieje i jak sobie z tym poradzić!!!! Czytałem już w internecie zę może to być coś z pompką paliwa albo immobilaiserem.Czujnik temperatury tez brałem pod uwagę ale to chyba nie on bo tak się dzieje na ciepłym silniku i zimnym.Po podłączeniu pod komputer wykazuje żę immobiliser też jest w porządku.Dodam jeszcze że auto posiada instalację gazową sekwencyjną.Odpala na benzynie i aytomatycznie po osiągnięciu 60stopni przełancza sie na gaz.Proszę o pomoc.Może ktoś miał podobny problem i wie co jest uszkodzone.Może coś czasami nie łaczy.Czekam na odpowiedz i z góry dziekuje.
kakim86
Nowicjusz

Miejscowość: Gdynia
  • 22 Paź 2009, 18:03

Ja miałem podobny przypadek ale z Mercedesem,raz palił raz nie palił,wtedy gdy nie chciał odpalić sprawdziłem w końcu czy jest iskra ,nie było ale gdy zdjąłem jedną fajkę ze świecy odpalał za każdym razem wtedy skapowałem się ,że to moduł zapłonowy.Dlaczego moduł mi nawalił?Przez przebicia na przewodach zapłonowych.
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: Z prawdy :)

22 Paź 2009, 21:32

Gdy auto nie chce zapalić to sprawdzić czy jest iskra i czy dostaje paliwo.
    Apropo tych kabli WN-trzeba o nie dbać,od starych siada moduł zapłonowy,sam tak kiedyś miałem.Znajomy mi powiedział że od starych kabli WN też padnie komputer.
    piotr2273
    Aktywny

22 Paź 2009, 22:14

MAsz problem z identyfikacją kluczyka.Sprobuj odpalać auto innym kluczykiem.
    andrzej_124
    Stały forumowicz

23 Paź 2009, 18:43

andrzej_124 MAsz problem z identyfikacją kluczyka.Sprobuj odpalać auto innym kluczykiem.

mam drugi kluczyk nierozbieralny i jak próbowałem nim odpalic to też odpalił i zaraz po sekundzie zgasł
    kakim86
    Nowicjusz

Miejscowość: Gdynia

23 Paź 2009, 19:04

Andrzej chyba jest najbliżej prawdy,coś odcina zapłon,to jest raczej pewne.
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
      Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
      Spiesz się powoli - jedź płynnie
      Nawet trzech na czterech polskich kierowców przekracza dozwoloną prędkość w terenie zabudowanym. W ten sposób narażają na niebezpieczeństwo siebie i innych uczestników ruchu. Dlaczego w mieście lepiej ...

11 Lis 2009, 15:26

czesc mam pytanie do osob znajacych troche audi a4 . gdzie mam szukac modułu zapłonowego w moim audi gdyż zapala i gasnie . na poczatku restrtowałem go wyjeciem klemy z aku ale teraz kompletnie to juz nie dziala :( prossze o pomoc pozdro

[ Dodano: Sro Lis 11, 2009 15:29 ]
    wie ktos gdzie znajduje sie moduł zapłonowy w audi a4 1/8 v5 96rok auto zapałało po czym gasnie restartowalem go na poczatku klema od aku ale teraz kompletnie to juz nie skutkuje :( prosze o pomoc
    Stivmoto
    Stiven07
    Nowicjusz

Miejscowość: BĘDZIN

11 Lis 2009, 18:24

Masz immobilizer?!
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

11 Lis 2009, 18:59

mam imoo ale na komputerze wyszło sterownik modułu silnika :???:
    Stivmoto
    Stiven07
    Nowicjusz

Miejscowość: BĘDZIN

11 Lis 2009, 20:56

Ja nie wiem gdzie on jest ale myślę że dobrze kombinujesz ,wymontować go i zanieść do dobrego Fachmana,tylko tak zrób,nie będzie cię to kosztować strasznie dużo,znajdziesz w internecie odpowiednich ludzi.
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

11 Lis 2009, 21:32

Sterownik silnika masz pod maską.
    Jak otworzysz maske to z prawej strony za zbiornikiem wyrównawczym w tej komorze co akum. jest czarna plasticowa skrzynka a w niej sterownik silnika.
    Jeśli chodzi o błędne odczytanie kluczyka może być to spowodowane przez system antykradzieżowy (jest z boku sterowania powietrzem) montowany seryjnie.
    Jak co to wrzuce fotki jak jeszcze to potrzebujesz.
    piotrpz87
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
    Prawo jazdy: 01 01 2001
    Auto: Mazda 6
    Silnik: 2,3
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2002

21 Lip 2010, 10:31

witam mam to samo co kolega identyczne objawy zapala i gasnie czasami pare razy. czy to problem z sterownikem silnika.prosze o odp
    ciekun
    Nowicjusz

Miejscowość: brodnica

21 Sty 2011, 19:44

witam
    problemy mogą być dwa immo i czujnik temperatury płynu (miałem obydwa przypadki :cry: )
    czujnik można sprawdzić po rozgrzaniu choć troszkę auta powinno podawać temperaturę na kompie a immo to lampka mruga lub świeci bez przerwy jak swieci to wystarczy adaptacja (komunikat usterka sterownika silnika) w tym przypadku czasowo pomaga reset akumulatorem a jak mruga to trzeba wgrać kluczyki na nowo
    kolegów z okolic Wrocławia lub żarów zapraszam na naprawę w ramach pomocy koleżeńskiej wiadomość na priv
    wiktora4
    Nowicjusz

Miejscowość: rtc