Audi A4 1.8T stożek, dolot, przepływomierz

13 Sie 2013, 10:15

Witam, niedawno zakupiłem A4 1.8T 150km. Chciałbym do niej założyć filtr stożkowy żeby poprawić trochę dźwięk i osiągi lecz jest pewien problem, na puszce filtra jest zamontowany przepływomierz. Nie mogę założyć stożka ponieważ bez przepływomierza to nie będzie działać. Co mam z tym zrobić ? na pewno ktoś miał taki problem.
chacuno
Nowicjusz

Prawo jazdy: 12 07 1990
Auto: Audi A4 !.8 tubro
Silnik: 150km
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

13 Sie 2013, 10:46

Stożkiem srednio poprawia się dźwięk. Musisz kupić gotowy dolot czyli taką rureczkę w której montujesz przepływkę a później filterek. Do 1,8t sądze że nie będzie problemu.
Jak chcesz popracować nad dźwiękiem to lepiej pomyśl o wydechu.
Ewentualnie możesz połączyć przyjemne z pożytecznym czyli zrobić wydech, dolot blow offka i auto bedzie lepiej jechać i śpiewać :D
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

13 Sie 2013, 11:10

Nie wiem czy Ci się opłaca montaż filtra stożkowego. Podobno montaż jest dość trudny i uzyskuje się max 5% więcej mocy :angry: . Tu masz artykuł to dowiesz się trochę więcej:
http://www.filterki24.pl/sportowe-filtry-powietrza/
speedy62
Początkujący

Prawo jazdy: 15 07 2003
Auto: Ford Mondeo

13 Sie 2013, 11:13

Według mnie 5% mocy za taki mały kosz to to dużo. Szukałem na allegro dolotów wraz ze stożkiem i są ale nadal nie wiem jak spasować dolot i przepływomierz :no: . Jak z BOV'em w tym silniczku, słyszałem ,że się dusi i przygasa, w ogóle nie da się jeździć.
chacuno
Nowicjusz

14 Sie 2013, 11:30

speedy62 napisał(a):Nie wiem czy Ci się opłaca montaż filtra stożkowego. Podobno montaż jest dość trudny i uzyskuje się max 5% więcej mocy :angry: . Tu masz artykuł to dowiesz się trochę więcej:
http://www.filterki24.pl/sportowe-filtry-powietrza/

Zmiana filtra powietrza? 5% To i tak bardzo dużo. Ja myślę że sam stożek nie da więcej niż 2% mocy więcej. A montaż jest stosunkowo łatwy. Żeby liczyć na jakiś konkretny przyrost w tym temacie trzeba by zrobić filterki, wydech i zaprojektować od nowa dolot. Pomijając na razie temat z Turbo, IC itp. Który raczej robi się od razu robiąc taką modernizacje. Jak chcesz tylko stożek to nie trudno będzie Ci znaleźć filtr z rurą montażową do Twojego silnika bo jest dosyć popularny.

Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993

14 Sie 2013, 22:45

Jeśli jesteście w stanie to proszę o podesłanie mi linka bo ja na aukcjach znalazłem tylko doloty z filtrem ale gdzie założyć przepływomierz skoro on jest u mnie wmontowany w puszkę ? Choć mój silnik jest nowszy to ma takie same rozwiązanie co do przepływomierza jest on zamontowany na puszce filtra a nie na dolocie (wtedy nie było by problemu).

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Poradźcie jak to wykombinować.
chacuno
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wiosenny długi weekend "majówka"
    Przed nami majówka i wielu kierowców wybierze się ze swoimi rodzinami na odpoczynek. Zanim jednak wsiądziemy do samochodu, odpowiednio zaplanujmy podróż i przygotujmy się do niej. Wyjeżdżając na drogi ...

15 Sie 2013, 11:11

No to albo własna rzeźba albo odpuść temat. Ja bym na Twoim miejscu odpuścił. Przecież to i tak nie ma żadnego sensu... Trochę mooooże ewentualnie się dźwięk poprawić.

Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993

15 Sie 2013, 12:31

Znalazłem na allegro przepływki montowane na dolocie np;http://allegro.pl/przeplywomierz-vw-skoda-seat-audi-06a906461l-1-8t-i3403141950.html
Czy to by się nadało ?
chacuno
Nowicjusz