Audi A4 1.9 TDI przyspieszanie

29 Sty 2011, 00:18

Witam! Dzisiaj podczas przejażdżki przytrafiło mi się coś dziwnego... Na 4 i 5 biegu auto przestało przyspieszać albo robiło to bardzo mozolnie, dodam że obroty nie nie zwiększały się (co chyba wyklucza ślizganie sprzęgła?) i utrzymywały się na 2000. Wciskałem pedał gazu do oporu a auto praktycznie nie reagowało... na niższych biegach (1 2 3) problemu nie było. Następnie po 30 minutowym postoju wszystko wróciło do normy. Co to mogło znaczyć?? Boje się, że jutro znów będę miał ten sam problem. Samochod ma ponad 200k przebiegu jest to B6. Z góry dziękuje i liczę na pomoc!
dr92
Nowicjusz

Miejscowość: Lublin

29 Sty 2011, 01:26

Najlepiej, jako pierwsze to podpiąć kompa czy pokaże błędy a póżniej szukać innych przyczyn bo jest dużo możliwości ,mojego TDI przymulało na 2700 nie zawsze, filtr paliwa wymieniłem i nic, na filtrze jest plastikowy zaworek powrotu i to była przyczyna (znalazłem to przypadkowo )
karosa
Początkujący

Miejscowość: strumień
Prawo jazdy: 13 04 2000
Auto: SEAT cordoba vario
Silnik: 1,9 TDI 110KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

31 Sty 2011, 15:38

najlepiej to na początek wymienić filtr paliwa :wink:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

31 Sty 2011, 16:49

Sprawdz tyrbinke na zimnym silniku poruszaj ''sztanga'', jak mam swobodny ruch na okolo 1-2cm to ok, jak nie to trbina do czyszczenia bo kierowniczki zapieczone.

Przy okazji wyczysc wtyczke zaworu n75 oraz n18.
Posprawdzaj wezyki od vacum pompy czy nie sa poparciale.
Przeczysc wtyke przeplywki oraz sprawdz jak auto jedzie z odlaczona przeplywka(jak sie niec nie zmienia to przeplywka padnieta, jak nie bedzie jechac to jest dobra i ja podlacz spowrotem na zgaszonym silniku).
No i wreszcie wymien wkoncu wszystkie filtry!!!!!!!!!
Fajnie by tez bylo zrobic logi dynamiczne bo sprawdzanie bledow vagiem nic ci nie da.
Awaria jest w trakcie jazdy a nie statyczna.
Pelna gama zarowek LED SMD, car audio, wachacze do vag, sprzet do diagnostyki!
Seba TDI
Początkujący

Miejscowość: Crewe UK