Audi A4 1.9 TDI: pytania odnośnie silnika...

02 Wrz 2008, 20:05

Witam,

Przejdę od razu do sedna sprawy, a mianowicie chciałbym kupić Audi A4 1.9 TDI rocznik powyżej 2002. Jednak nasuwa mi się szereg pytań odnośnie silnika 115km i 130km, słyszałem z różnych źródeł, że są one (te silniki) na pompo-wtryskach co wiąże się z szybszym zużyciem. Słyszałem jednocześnie, że najlepsze w przypadku tego modelu samochodu są silniki 110 "konne" jednak nie mam pewności czy są dostępne w autach z tych roczników jakimi jestem zainteresowany. Prosiłbym o sensowne odpowiedzi jak i rady zakupu, ewentualnie doświadczonych posiadaczy tego modelu audi o jakiekolwiek sugestie użytkowe.

Pozdrawiam.
primo
Nowicjusz

02 Wrz 2008, 20:46

w tym modelu nie było raczej silnikow 110 i 115 koni
sa tylko 101 i 130km na pompowtryskach
trzeba do nich tankowac rope dobrej jakosci z zaufanych stacji i problemu nie ma :)

bardzo polecam to auto z tym silnikiem własnie 130-konnym
sam bym takie chcial, ale mnie niestety nie stac :(

bardziej bym sie martwil realnoscia przebiegu niz tym silnikiem bo roczniki 2002 potrafia miec nalatane juz 300-400k km :P
pzdr
Pawlo
Zaawansowany

Miejscowość: Bolesławiec

02 Wrz 2008, 22:50

Jeszcze ciekawszym silnikiem jest 2.5 TDI 163 lub 180KM. Tyle, że to jest V6 i lubi łyknąć oraz się popsuć. Osobiście polecam 1.9 TDI 130KM.
rządzić na drodze niekoniecznie znaczy być na niej najszybszym...
lukiwch
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych

03 Wrz 2008, 12:10

1.9 TDI to jeden z najtrwalszych, o ile nie najtrwalszy diesel na rynku. 2.5 TDI V6 z kolei, to złom, bynajmniej do bodajże 2003 roku.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kiedy kierowca może używać świateł awaryjnych?
    W jakich okolicznościach kierowca może używać świateł awaryjnych: postój z powodu uszkodzenia pojazdu lub wypadku. Włączanie tych świateł, gdy chcemy zatrzymać się w miejscu niedozwolonym jest niezgodne z obowiązującymi ...
    Co oznaczają skróty mHEV, HEV, PHEV i BEV?
    Producenci samochodów mianem napędu hybrydowego określają całkiem różne rozwiązania o innych poziomach zaawansowania i skuteczności. Na tę chwilę można wyróżnić trzy podstawowe rodzaje hybryd – ...