09 Gru 2009, 21:49
jasko196, powiem Ci tak volvo v40 jest w miarę ok, jednak nie pasuje mi w nim zawieszenie, skrzynia biegów i to by bylo na tyle, usterkowe nie jest ponieważ mialem s40 czyli v40 w sedanie z roku 1996 benzyne z gazem 1,8 115km i nic sie nie psuło paliło mało od 10l do 12l gazu benzyny od 7-10l
wg mnie silnik 1,8 jest zdecydowanie za słaby jak na auto co waży 1340kg zdecydowanie polecam 2,0 140km albo 2,0T 160km pala podobnie moze o 0,5-1l gazu więcej
co do skrzyni jest francuzka czyli brak precyzji i niektóre modele skrzyń wydają zgrzyt przy zmianie biegów, a co do zawieszenie to zdecydowanie za twarde 0 komfortu! nie jezdzilem jeszcze autem z tak twardym zawieszeniem, astra 1, vw passat b5, golf 2, 3, 4, audi 80, a4 są zdecydowanie miększe jednak jesli sie jezdzi tylko po autostradach to zawieszenie jak najbardziej ok, na autostradzie przy prędkości 160-210km/h tyle jedzie max silnik 1,8 prowadzi sie jak po sznurku wcale sie nie przechyla na zakrętach jedzie ok, jednakna dziurach jest strasznie twardy, sztywny i głośny od zawieszenia mi to nie pasuje i jest to niewygodne
do tego v40 jest słabo wyciszone do 100km/h jest ok ale jak jedziesz 120-180km/h jest głośno od silnika, opon, wiatru mi to nie pasuje, w passacie jest zdecydowanie ciszej
części są tanie wcale nie drogie, niewiem kto Ci naopowiadal ze części do volvo są drogie, kupuje sie zamienniki a one nie są drozsze niz do audi, vw
do audi i vw części są moze minimalnie tańsze ale to chodzi o grosze
ja bym Ci polecił vw passata b5, albo audi a4, passat moim zdaniem jest lepszy od a4