Audi A4 95r czy Mercedes C180 97?

15 Kwi 2010, 15:32

Cześć wszystkim! Pytam was profesjonalistów bo się po prostu nie znam:
Mam na oku dwa auta. Pierwsze to Audi A4 1.8 z 95r. w benzynie z gazem.
Drugim autem jest Mercedes C180 z 97r. 1.8 również benzyna+gaz, automat.
O Mercedesie wiem tyle, że był bity w tył ale już jest wszystko zrobione.
Moje kryteria to:
-cena części
-spalanie
-awaryjność
-komfort
Co waszym zdaniem lepiej wybrać?
binekM
Nowicjusz

Miejscowość: okoliceZG

15 Kwi 2010, 16:18

Z obydwoma miałem dużo do czynienia, a jadnym z nich poruszam się na co dzień więc się udzielę w temacie.
Cena części- do Audi pewnie tańsze w końcu pasują od VW za to więcej ich będzie potrzeba :twisted: do Mercedesa różnie to bywa te podstawowe są dość przystępne ale niektóre drobnostki potrafią kosztować spore pieniądze choć z dostępnością nie ma problemów.
Spalanie- 1.8 z LPG w C-klasie w 8 litrach w trasie bezproblemowo się mieści w mieście typu Kraków, Warszawa można liczyć to 9,5 do nawet 11 litrów zależy od korków. A4 średnio spala to pół litra mniej ale to głównie z powodu sporo niższej (o 100 kilogramów) wagi.
Awaryjność- Nie ma samochodów bezawaryjnych ale patrząc przez pryzmat statystyk i doświadczenia to większe prawdopodobieństwo na bezproblemową eksploatację daje Ci Mercedes.
Komfort- Tu przewaga C-klasy jest najbardziej widoczna, skomplikowane wielowahaczowe zawieszenie z przodu i z tyłu gwarantuje naprawdę dobre i ciche tłumienie nierówności a przy tym pozwala na zakrętach na znacznie więcej niż A4( oczywiście w wersji FWD).
Jedyne co mnie zastanawia to stan tego Mercedesa, wnioskuje, że są w podobnej cenie a cena przyzwoitej A4 z 1995r to około 10tys. zł C180 z 1997r ~15tys. więc coś musi być z nim nie tak. Jeśli kosztują podobnie to szala przechyla się w stronę Audi bo Mercedes w podobnej cenie będzie tych części potrzebował na pewno sporo a niektóre jak już pisałem tanie nie są.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

16 Kwi 2010, 19:25

Dzięki za podzielenie się opinią. Jeśli chodzi o Mercedesa miałbym go od siostry za 10tys. ale faktem jest, że będzie on wymagał wkładu finansowego. Audi jest za 9.800 i nie wiele o nim wiem. Jeśli ktoś jeszcze mógłby mi coś doradzić w sprawie tych modeli to było miło. Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuje za informacje.
binekM
Nowicjusz

Miejscowość: okoliceZG