Audi a4 avant b7 vs Volvo v50

01 Wrz 2013, 22:38

Witam
Jestem tu nowy. Zastanawiam się nad kupnem jednego z tych aut.Kwota jaką mogę przeznaczyć to około 40000 tys zł.Interesują mnie silniki diesla audi z 2.0 140 km i tu właśnie mam największy dylemat czytając różne opinie na temat tego silnika.Mógłby się ktoś wypowiedzieć kto ma lub miał do czynienia z tym silnikiem jak jest z awaryjnością . I volvo v50 z 2.0 136 km tu nie znalazłem żadnych zastrzeżeń co do silnika.Serwis tego auta też nie powinien być drogi bo jest na częściach focusa.Zależy mi aby kupić auto które nie będzie skarbonką bez dna
Pozdrawiam i proszę o pomoc w wyborze auta
dzeyboss
Obserwowany

Auto: Opel Vectra B
Silnik: 2.0 136 km
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi

02 Wrz 2013, 08:35

Witam, sam miałem podobny problem rok temu, czytałem pytałem na różnych forach o to samo, rozmawiałem z zaufanymi mechanikami. Wnioski z tego wyszły takie że Audi ok ale silnik 1.9 bo 2.0 jest chimeryczna, zawieszenie delikatne i dość drogie w serwisie. Co do Volvo to pewnie zaraz będzie lawina krytyki na mnie że faworyzuję markę, tak nie jest piszę tylko o moich doświadczeniach z tą marką. Silnik jak najbardziej godny polecenia, 2.0D, 136 KM, 6 biegowa skrzynia pozwala na dynamiczną jazdę na każdym biegu, Jest to kontrukcja Ford-PSA stosowana w kilku innych samochodach. Płyta podłogowa P1 forda użyta w Mazdzie i Focusie, była najlepszą w swojej klasie, zawieszenie jest dobrze ustawione przez co rewelacyjnie trzyma w zakrętach, dobrze wybiera nierówności, promień skrętu również dobry. Co do wyglądu to kwestia gustu jednym się podoba innym nie. Generalnie auto bardzo pozytywnie zaskakuje podczas jazdy, jeśli nie miałeś okazji prowadzić v50 to spróbuj. Samochód jest mega praktyczny i prosty, pewne swoje mankamenty nadrabia właśnie praktycznością i komfortem jazdy. Co do serwisowania to nie ma z tym żadnego problemu, dobra sieć ASO choć bardzo droga, duża ilość niezależnyxh serwisów gdzie ceny są o 1/2, 2/3 niższe niż w ASO przy zachowaniu lub nawet wyższym standardzie usługi. Z częściami nie ma żadnego problemu, wszystko jest do kupienia. Spalanie średnie wychodzi 6-6,3 litra. Co dla mnie najważniejsze w tym aucie to poziom bezpieczeństwa i komfort podróżowania, fotel ustawiany w kilku płaszczyznach, regulowany odcinek lędźwiowy itp.
Teraz cena coż na otomoto możesz znaleźć sporo "okazji" i w tym budżecie znajdziesz rocznik 2009, jednak bądź bardzo ostrożny, sam obejżałem dziesiatki v50 i tylko kilka było godne zainteresowania, 95% z nich jest po prostu zrobiona pod sprzedaż. Jeśli chcesz kupić auto do którego nie bedziesz musiał dokładać, z pewnych rąk i pewną historią, przebiegiem to szukaj rocznika 2008. Za swoją vkę myślałem że przepłaciłem ale po ponad roku i 28tys. km twiedzę że nie zapłaciłem dużo, bezawaryjność, prawdziwy przebieg i bardzo dobry stan auta jest wart swojej ceny, oprócz zwykłego przeglądu okresowego nie miałem z autem żadnego problemu.
Polecam wersję wyposażenia Momentum, wersja Kinetic lub Standard może w przyszłości trochę drażnić.
Volvo jak każde auto ma swoje bolączki, sprężarka, filtr DPF może robić problemy ale odpowiednia ekspoloatacja auta nie powoduje ich występowania.
Jak masz jakieś pytania odnośnie V50 to chętnie Ci odpowiem.

Pozrdawiam

p.s. Jeśli zdecydowałbys się na Volvo to mogę polecić Ci samochód mojego znajomego, zmienia auto na Volvo V60 i wystawił swoje na sprzedaż, auto pewne, doinwestowane, bezwypadkowe, pewny przebieg, nie wymagające żadnego wkładu finansowego. I bez DPFu. Tutaj link volvo-v50-2-0d-2008r-151tys-km-momentum-heico-bez-dpfu-vt67659.htm
Więcej info na PW
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

02 Wrz 2013, 16:34

Mam jeszcze pytanie jak to jest z tym filtrem DPF mozna go po jakims czasie usunac? Bo wymiana to jest spory wydatek
dzeyboss
Obserwowany

02 Wrz 2013, 19:57

Filtr fabrycznie jest na 120tys. km, po tym ASO zaleca go wymieniać, ja mam 188tys i jeszcze nie wymieniałem, ciśnienia są dobre. W ASO filtr kosztuje po zniżkach niecałe 4tys, w niezależnym 1200 najtańszy plus koszt wymiany, wycięcie DPFu to koszt 1700zł. Do DPFu trzeba także dolewać specjalnego płynu potrzebnego do wypalania filtra, koszt ponad 500zł, wystarcza raczej na dłuzszy czas.
Z wycięciem filtra jest jednak mały minus, jeśli wytniesz go a można to zrobić tylko w niezależnym serwisie i w przyszłości podjedziesz na aktualizację softu do ASO, które jest dość często robione podczas np. przeglądów okresowych; komputer wróci do stanu fabrycznego czyli będzie wskazywał że auto filtr posiada, to może skończyc się np. przejściem auta w tryb awaryjny. Rozwiązaniem tego problemu jest ponowna wizyta w zakładzie w którym wycięto filtr i zmiana w sofcie.
DPF to jak dla mnie niepotrzebne urządzenie, dowiedziono że redukcja zanieczyszczeń w spalinach jest znikoma, ot kolejny gadzet za który płacimy.
W Volvo możesz dowiedzieć się czy oryginalnie był montowany filtr DPF po nr VIN, 8 cyfra jak jest poniżej 4 to filtra nie ma.
Najlepiej szukaj auta fabrycznie bez filtra choć takich jest bardzo mało gdyż od 2006 weszły w większości krajów europy normy emisji spalin Euro4.

zapomniąłem podać link do ogłoszenia http://volvoforum.pl/viewtopic.php?f=19 ... ead#unread
samochód od osoby prywatnej nie od handlarza, polecam.
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

05 Wrz 2013, 19:56

Mam jeszcze pytanie co do tych aktualizacji po zdjeciu dpf to one sa robie tylko w przypadku gdybym naprawial samochod w ASO? a w zwyklym serwisie takich nie robia ? Pytam bo wogole sie na tym nie znam i troche mnie przeraza ten DPF. A ty myslales na wyciecieciem DPF ? Jeszcze jedno pytanie jak jest z miejscem z tylu na nogi do najbliższego komisu mam kawalek drogi a nigdy na to nie zwracalem uwagi.
dzeyboss
Obserwowany

05 Wrz 2013, 20:22

Nie zainteresowałeś się laguną III GT ? Także warta uwagi ;).
znawca44
Początkujący

Prawo jazdy: 12 04 1964
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: laguna III
Silnik: 2.0
Rok produkcji: 2009

05 Wrz 2013, 20:31

Soft zmienia ASO np. na promocyjnych akcjach serwisowych ale zawsze możesz zastrzec by nie aukualizowali softu. DPF budzi obawy i słusznie :D najlepiej go nie mieć ale jak już jest to trzeba się z nim umiejętnie obchodzić, DPF nie jest do miasta na krótkie trasy ale wystarczy przegonić samochód po ekspresówce czy autostradzie raz-dwa w miesiącu by wypalić filtr. Miom żona dojeżdza do pracy codzień 10 km w jedną stronę, raz w tygodniu jedziemy do teściów 40km po dwupasmówce i raz w miesiącu na lotnisko 120km i to wystarczy by wszystko się dobrze wypaliło.
Mam teraz 187kkm przebiegu i jeszcze nie wymieniałem filtra, na testach ciśnienia wyszły dobre więc nie narzekam, jak zacznie sie coś z nim dziać wtedy będę myślał co robić. Wycięcie i zmiana softu kosztuje 1700zł a wymiana około 2000zł z płynem do DPFu.
Co do miejsca tyłu to za dużo go nie ma ale teść za mną się zmieścił 115kg i 180cm wzrostu ;) ja też do malutkich nie należę ;)
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

05 Wrz 2013, 20:56

Oglądałeś może te auto którego link Ci posłałem?
Powiem krótko, okazja jakich mało. Bardzo żadko zdażaja się takie samochody.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

05 Wrz 2013, 23:11

Jak można się postawić przed takim wyborem?
Przebrandowany VW czy Ford, jak ktoś lubi przepłacać by cieszyć się "prestiżem" to czemu nie.
Przyjrzyj się Lexusowi IS to jest prawdziwe premium a nie podmalowane kompakciki.
JDM
Początkujący

Prawo jazdy: 27 06 1990
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Lexus
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna

06 Wrz 2013, 07:53

JDM nie spamuj :no: :no: :no:
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

06 Wrz 2013, 08:54

To Ty spamujesz usiłując każdemu zainteresowanemu wepchnąć swoje Volvo, takie wspaniałe auto i tak szybko sprzedajesz? po zaledwie roku? zaczeły już wychodzić zaniedbania poprzedniego właściciela i trzeba opchnąć żeby uniknąć wydatków, z drugiej strony szukałeś go do 40 000 zł wśród handlarzy z Płocka(każdy może sobie sprawdzić twoje stare posty) a teraz po zaledwie roku sprzedajesz nie dość, że drożej to jeszcze jako rarytas.
Forum to nie słup ogłoszeniowy.
JDM
Początkujący

Prawo jazdy: 27 06 1990
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Lexus
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna

06 Wrz 2013, 09:18

JDM to nie moje auto !!! Jak jesteś taki bystry to dziwne że tego nie zauważyłeś :lol: :lol: :lol:
Polecam Volvo tym którzy są nim zainteresowani a nie wszystkim i ot cała róznica miedzy nami.
Jeśli tego nie rozumiesz to już nie mój problem.
Wypij kawę, otwórz okno może zaczniesz logicznie myśleć.

Jestem tutaj i odpowiadam na posty bo uzyskałem tutaj i na innych forach dużą pomoc, bez niej pewnie kupiłbym jakiegoś szrota. Przed handlarzami z Płocka, Gniezna, Radomia, Poznania mogę powiedzieć mnóstwo różnych i nie zawsze miłych słów. Całe szczęście że kupiłem auto od zaufanego sprzedawcy :)
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

07 Wrz 2013, 10:27

V50 którą polecałem poszła do nowego właściciela, na przeglądzie w ASO żadnych zastrzeżeń.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz