Audi A4 Avant - Czy samochód z tego ogłoszenia jest warty swojej ceny?

Wczoraj, 10:04

Witam. Obecnie mieszkam w Holandii i tutaj chcę kupić samochód. Po spędzeniu kilkunastu dni na szukaniu udało mi się znaleźć coś (przynajmniej dla niedoświadczonego mnie) w miarę dobrego. Nie znam się zbytnio na motoryzacji, ale przynajmniej z opisu samochód wygląda na dobrze utrzymany.

Link do oferty (po holendersku).

Link do strony RDW (też po holendersku)

Raport premium w załączniku (trochę po angielsku, trochę po holendersku)

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
Kogucik1234
Nowicjusz

Wczoraj, 10:24

Nie masz doświadczenia w motoryzacji, mieszkasz w miejscu gdzie naprawy są bardzo drogie, w miejscu gdzie nie ma mechaników i wybierasz chyba sztandarowe g...no tego koncernu.
Poszukaj czegoś prostego tak żebyś nie musiał się stresować.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

Wczoraj, 11:20

szybki napisał(a):Nie masz doświadczenia w motoryzacji
Tak, nie mam doświadczenia, dlatego chcę się poradzić kogoś, kto się zna (i odpowiadając na prawdopodobne pytania: tak, poradziłem się taty, wujka, znajomego, ale dodatkowa osoba z internetu nie zaszkodzi).

szybki napisał(a):mieszkasz w miejscu gdzie naprawy są bardzo drogie, w miejscu gdzie nie ma mechaników
No mieszkam i tego akurat nie zmienię

szybki napisał(a):wybierasz chyba sztandarowe g...no tego koncernu
To znaczy? Co jest nie tak z tym samochodem? Szybko się psuje, drugo naprawy, drogi w utrzymaniu?

szybki napisał(a):Poszukaj czegoś prostego tak żebyś nie musiał się stresować
Jakie samochody polecasz? Zależy mi na dużej pojemności bagażnika (często się przeprowadzam i muszę przetransportować praktycznie cały dom), a także nie chcę kupować 20-letniego samochodu, tylko coś nowszego.

Za pomoc z góry dziękuję.
Kogucik1234
Nowicjusz

Wczoraj, 12:03

Zacznijmy od tego czy masz tam na miejscu jakiegoś ogarniętego mechanika ? Czy wracasz do Pl od czasu do czasu tak żeby na spokojnie zrobić serwis ?
Jak odczuwasz jazdę ( to najtrudniej określić) potrzebujesz doznań ? A moż wsiadasz do auta i masz przejechać z punktu A do B ? Wygodnie, bez doznań ale tanio.
Jaki masz budżet ?

Co do aut 20 letnich to nie jest taki głupi pomysł jak się wydaje i jeszcze jak byś wybrał coś co technicznie jest udane i na daną chwilę po latach rokuje stanem technicznym.

Zadałem Ci takie pytania bo wiem jak kolega cudował w Belgii a skończyło się na 10letniej Toyocie Avensis. Nie ma grubych napraw więc wszystko robi na miejscu, jak było grubo bo zaparkował z przytupem to opłacało się przyjechać do Pl i tu naprawić :D co przy zakupie nowych gratów w ASO wyszło taniej i 10 x lepiej jakościowo niż w najlepszym miejscu w jego okolicach.

A jeszcze jak jesteś zagramanicą :) zarobkowo to szedłbym w taniość aż zarobisz i jak Ci nie będzie szkoda pójdziesz na grubo.
szybki
Moderator - Tuning

Wczoraj, 13:46

Kogucik1234 napisał(a):Po spędzeniu kilkunastu dni na szukaniu udało mi się znaleźć coś (przynajmniej dla niedoświadczonego mnie) w miarę dobrego

I przez kilkanaście dni nie wpisałeś w google'a "a4 b8 1.8tfsi opinie"?
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

Wczoraj, 14:43

szybki napisał(a):czy masz tam na miejscu jakiegoś ogarniętego mechanika ? Czy wracasz do Pl od czasu do czasu tak żeby na spokojnie zrobić serwis ?
Nie i nie (chociaż myślę nad tym, żeby w przyszłości wrócić na stałe do polski, jednak na pewno nie w najbliższych kilku miesiącach)

szybki napisał(a):potrzebujesz doznań ? A moż wsiadasz do auta i masz przejechać z punktu A do B ?
Chcę po prostu jechać. To wszystko.

szybki napisał(a):Jaki masz budżet ?
Obecnie 8000euro.

szybki napisał(a):Co do aut 20 letnich to nie jest taki głupi pomysł jak się wydaje
To znaczy, dla mnie samochód ma po prostu jeździć, ale i mieć jakiś komfort. Nie chcę wsiadać do starszego samochodu, gdzie są szyby na korbkę, etc. Dlatego szukam czegoś nowszego, co nie posiada wyposażenia premium, ale jakiś komfort zapewnia. Nie musi mieć podgrzewanych foteli, elektrycznej deski rozdzielczej, etc, ale przynajmniej taką kamerę cofania (co właśnie w 20letnich samochodach jeszcze nie znalazłem).

szybki napisał(a):skończyło się na 10letniej Toyocie Avensis
Kolega ma dokładnie tę Toyote z 2008 i poleca. Sam nią jechałem raz i nie narzekałem (szukałem tej toyoty, ale nie znalazłem niczego w budżecie i w miarę blisko, nie chcę też jechać po samochód na drugi koniec kraju).

szybki napisał(a):szedłbym w taniość
Pomimo że budżet pozwala mi kupić samochód za 20000euro, to narazie właśnie wolę kupić coś tańszego. dlatego ograniczyłem się do 8 koła.

franccc napisał(a):I przez kilkanaście dni nie wpisałeś w google'a "a4 b8 1.8tfsi opinie"?
Napisałem że PO kilkunastu dniach (czyli konkretnie wczoraj) znalazłem ten samochód. I tak, nie wpisałem, ale zrobiłem to teraz i teoretycznie opinie są w większości pozytywne:

ogólnie nie mogłem znaleźć konkretnie dokładnego modelu, ale znalazłem jak najbliższe:
https://www.autocentrum.pl/oceny/audi/a ... 2008-2011/
https://www.autocentrum.pl/oceny/audi/a ... 2008-2011/
https://motofakty.pl/samochody/opinie/a ... 008-teraz/
https://opinie.auto.com.pl/opinia_model ... 1g=m&z21h=
Kogucik1234
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Honda NSX
    Pierwsza generacja Hondy NSX była autem niezwykłym. Przełomowe nadwozie wykonane w całości z lekkiego aluminium, silnik V6 znajdujący się za plecami kierowcy i niezwykłe właściwości jezdne wywoływały zachwyt. NSX powróciło ...

Wczoraj, 21:12

Ile osób jeszcze ma Ci napisać, że takie audi z tym silnikiem to szrot? Pozytywne opnie są pewnie od ludzi którzy:
1. Kupili nowe auto z salonu i sprzedali zanim pojawiły się problemy
2. Kupili auto, wrócili nim do domu i od razu z podniety napisali jakie to ich audi jest świetne - Pewnie potem im wstyd za ten wpis.
3. Fani marki, dla których problem z rozrządem, spalaniem oleju, nagarem to czysta eksploatacja i wydać połowę wartości samochodu na serwis w ciągu roku to jak splunąć.

Szybki Ci napisał, że jak chcesz spokój, to szukaj Toyoty. Ewentualnie jakaś Kia/Hyundai/Honda/Mazda. Taki i30 kombi ma większy bagażnik od tego audi, a serwis nieporównywalnie tańszy.
hoderi145
Aktywny

Auto: Audi Q3 Sportback
Silnik: 1.5tsi 150km
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna

Wczoraj, 21:53

hoderi145 napisał(a):Ile osób jeszcze ma Ci napisać, że takie audi z tym silnikiem to szrot?
Jak na razie, to napisała jedna osoba.

hoderi145 napisał(a):jak chcesz spokój, to szukaj Toyoty
Szukam każdej marki. Audi po prostu wydało mi się najlepsze z tego co znalazłem. Jak wspominałem, kolega ma Toyotę Avensis i poleca. Szukałem jej, ale nie znalazłem w miarę tanio i blisko.

hoderi145 napisał(a): Taki i30 kombi
Zobaczę, dziękuję.

ps. Z tego co wiem to w Audi jest silnik 1.8 TFSI, który ponoć w 2011 poprawili. ten samochód jest niby z 2011, ale jaka jest szansa, że ma ten poprawiony silnik?
Kogucik1234
Nowicjusz

Wczoraj, 22:04

Coś poprawili, co innego zepsuli. Kupa gruzu i tyle, jak chcesz kałdi z takich roczników to musi być diesel
franccc
Stały forumowicz

Wczoraj, 22:18

Kałdi? Pisałeś, że pozytywne opinie wystawiali m. in. fani marki, a sam brzmisz jak jej hejter xD Jakbyś robił wszystko, żeby obrzydzić mi ten samochód. Ale prostując: nie przeszkadza mi to jakoś specjalnie, bo teoretycznie lepiej poznać wady samochodu, nawet w taki niemerytoryczny sposób, niż aby był tylko zachwalany. Tak czy siak, rozumiem, że ten konkretny model nie jest najlepszym wyborem. Ale z drugiej strony nie znalazłem niczego lepszego, więc albo będę musiał się wstrzymać i szukać dalej, albo zaryzykować.
Kogucik1234
Nowicjusz

Dzisiaj, 06:39

Pozdrawiam cię :ok:
Zdjęcie

Kogucik1234 napisał(a):Ale z drugiej strony nie znalazłem niczego lepszego, więc albo będę musiał się wstrzymać i szukać dalej, albo zaryzykować.

Chłopie, znalazłeś sobie samochód z jednym z najgorszych silników z ostatnich 30 lat (takie top 5 to na bank) w kraju gdzie serwisowanie auta jest kosmicznie drogie. Możesz iść losowego komisu, wziąć pierwszy z brzegu samochód i prawdopodobieństwo, że trafisz gorzej jest minimalne. W Polsce istnieje masa firm, które zajmują się wyłącznie remontami kapitalnymi tfsi bo takie jest na to zapotrzebowanie
franccc
Stały forumowicz

Dzisiaj, 08:24

Dlaczego kupiłeś sobie jeden z najgorszych samochodów na świecie? xDDD

Tak czy siak, postanowiłem pojechać trochę dalej i obejrzeć Toyotę Avensis. i myślę, że to lepszy wybór będzie:
https://www.autoscout24.nl/aanbod/toyot ... r-id=10390
Kogucik1234
Nowicjusz

Dzisiaj, 08:35

Kogucik1234 napisał(a):Dlaczego kupiłeś sobie jeden z najgorszych samochodów na świecie? xDDD

2.0tfsi mild hybrid, nie ta generacja, nie te lata

Kogucik1234 napisał(a):i myślę, że to lepszy wybór będzie:

Ciężko o lepszy w tym segmencie
franccc
Stały forumowicz

Dzisiaj, 09:58

Kogucik1234 napisał(a):Tak czy siak, postanowiłem pojechać trochę dalej i obejrzeć Toyotę Avensis. i myślę, że to lepszy wybór będzie:
https://www.autoscout24.nl/aanbod/toyot ... r-id=10390

W tej samej cenie nie można byłoby wyrwać z nalotem połowę niższym?
Zawsze potem lepsza sytuacja rynkowa.
Jak się zdecydujesz to napiszę Ci na co trzeba uważać.
szybki
Moderator - Tuning

Dzisiaj, 12:27

Nalotem?

Z chęcią się dowiem, na co uważać (chociaż i tak przygotowałem sobie ogólnikową listę z ponad setką punktów co sprawdzić, jak powinno się zachowywać, etc). Ale takie problemy konkretnego modelu jak najbardziej warto znać.
Kogucik1234
Nowicjusz