Audi a4 avant

05 Paź 2010, 23:51

Witam ;)
Jestem świeżym posiadaczem audi a4 avant b5 ;) 98"

Chciałbym wykonać niewielki.. (zresztą zobaczy się jakie będą koszta..) tuning.

Tak więc jeśli chodzi o optyke to myślałem nad zmianą:
z racj tego, że ma dodatki fabryczne w chromie (+ drewno podobne w środku)
-grill chrom bez znaczka audi
-jasne klosze z tylu/przodu tzw. dayline rownież chrom (chodzi o ledy) i tutaj mam pytanie czy to są zwykle światła czy xenonowe?

+ wasze propozycje? co można jeszcze dolożyć?

z wierzchu o ile sie orientuje miał relingi chromowane i listwy w okół okien.

jeśli chodzi o mechanike...zbyt dużo się zapewne nie da zdziałać bo to silnik 2.5 TDI 150KM V6 i z tego co wiem wlasnie te silniki nie nadaja sie do tuningu chodzio V6 (tak gdzies czytalem)

chcialem zamontowac tego powerboxa czy cuś takiego:) ale podobnież się nie da...
+ do tego zmienić układ wydechowy (nie samą końcówke:P) i filtry powymieniać

czy da sie coś jeszcze zrobić?

oczywiście na początku chciałbym tylko optyke zmienić ponieważ nie znam jeszcze osiągów tego motoru.. i ogółem samochodu .. więc może mi wystarczy i pozostane przy tym co mam ;)

aktualnie jeżdże BMW 525i e46 192KM :P oraz 525tds e39 ;) samochody nie są moje.. dlatego pisze tutaj o audi ;)

z góry dzięki za pomoc ;)

p.s. miłoby było przeczytać Wasze sugestie dot. tuningu ;)

pozdrawiam Baz
bazylian35
Nowicjusz

Miejscowość: wiesz?

07 Paź 2010, 20:22

więc ja proponuje światełka z przodu wymienić na xenony + diody led. oczywiście lampy w stylistyce chrom. natomiast co do tylnych lamp zostawił bym oryginalną stylistykę tudzież ewentualnie wymienić na bardziej ,, przejrzyste " jeśli wiesz o co mi chodzi :D napewno ospojlerowanie ( tylny i przedni zderzak oraz progi ) nie mówię tu o jakimś wiejskim tuningu i przesadnie dużych spojlerach tylko o body kicie dedykowanym do tego autka. efekt jest super. przykładowe zdjęcie z Google :

http://www.lltek.com/PRS_bin/PRS_74_Rie ... bumper.htm

zawieszenie gwintowane, lepsze hamulce ( tarcze wentylowane ), wszystkie tuleje w zawieszonku poliuretanowe. do tego felgi 19 " polerowane lub chrom. oczywiście z karoserii usunąć znaczki i napisy. przyciemnić szybki.

jak na razie to tyle. według mnie po tych przeróbkach autko prezentowało by się świetnie. Z pewnością budziło by zainteresowanie na ulicy. przeróbki które wymieniłem w brew pozorom nie są strasznie kosztowne.

a co do silnika powerbox-a da się wstawić bez problemu :) lub chip-a. filtry sportowe. możesz również dać rozpórki, stracisz trochę z komfortu jazdy ale zyskasz przyczepność i sztywność :).

"aktualnie jeżdże BMW 525i e46 192KM"
przecież E46 to 3 seria ;> więc nie 525i tylko chyba 325i ???

ps. to tylko z ciekawości :D co do tds-a to się zgodzę :)
Samochód jest bogiem, prędkość nałogiem, nitro zabawą a tuning podstawą ;-)
conest997
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 4
Miejscowość: Olsztyn
Auto: BMW E36 coupe 2.0 170 km

09 Paź 2010, 23:04

bazylian35 napisał(a):jeśli chodzi o mechanike...zbyt dużo się zapewne nie da zdziałać bo to silnik 2.5 TDI 150KM V6 i z tego co wiem wlasnie te silniki nie nadaja sie do tuningu chodzio V6 (tak gdzies czytalem)

chcialem zamontowac tego powerboxa czy cuś takiego:) ale podobnież się nie da...

...autko ma pompęVP44 ...i często bywa że względu na sterownik pompy (PSG5) który blokuje dawki nie można go zacipsować...wtedy montujemy RedBoxy ...dają fajne przyrosty...rzędu 35KM i 80NM
Chip...hipp..hurra!!
G-CS
Nowicjusz

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Kraków
Prawo jazdy: 10 06 1983
Auto: Focus na ropę i chipsy

11 Paź 2010, 08:39

aha :) oki dzieki wielkie za pomoc... a co sadzisz o optyku ??

hmm widze ze koszt tego redboxa to wacha sie miedzy 1300-1500zl a montaz jest podobno banalnie prosty ;) wzrasta moc od 20-35% cos takiego czy od 20-25 :P jakos tak ;)

napisze jak kupie jak sie sprawdzil :)
bazylian35
Nowicjusz

11 Paź 2010, 09:31

conest997 napisał(a): przyciemnić szybki.
conest997 napisał(a): Z pewnością budziło by zainteresowanie na ulicy.

Jak masz na myśli policję to trafiłes w sedno sprawy... :!: :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

11 Paź 2010, 15:01

z pewnością te przeróbki o których wspomniałem są w pełni legalne więc policja mogła by tylko podziwiać i nic więcej :). co do szybek to chyba nie musiałem wspominać że tylko tył. z resztą normy co do przyciemniania przednich szybek powinien każdy znać ( bo tylne można nawet i olejną zamalować :D )
conest997
Zaawansowany
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...

13 Paź 2010, 08:21

conest997 napisał(a):
"aktualnie jeżdże BMW 525i e46 192KM"
przecież E46 to 3 seria ;> więc nie 525i tylko chyba 325i ???

tak tak moja pomylka ;D oczywiscie to 325i :P z silnikiem m56 :P

a moglby ktos mi przykladowy kosztorys podac ?
czy np sugerowac sie cenami z internetu np z allegro ?
bazylian35
Nowicjusz

13 Paź 2010, 23:52

bazylian35 napisał(a):hmm widze ze koszt tego redboxa to wacha sie miedzy 1300-1500zl a montaz jest podobno banalnie prosty ;) wzrasta moc od 20-35% cos takiego czy od 20-25 :P jakos tak ;)

...cena katalogowa boxa do VP44 PSG5 to w V-tech 1790zł.!!...ale mam czasami jakieś "sztuki" w promocji..znacznie taniej :D
Chip...hipp..hurra!!
G-CS
Nowicjusz

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Kraków
Prawo jazdy: 10 06 1983
Auto: Focus na ropę i chipsy

17 Paź 2010, 16:08

jeśli bierzesz pod uwagę przeróbki które proponuję wtedy koszta są następujące ( oczywiście ceny są przybliżone wiadomo że możesz np. zawieszenie kupić tańsze mniej znanej firmy lub droższe znanej. ale to już od Ciebie zależy :) )

a więc tak:

co do lamp, ok. 400-500 zł za sztukę ( 2szt. ok.900 zł)
ospojlerowanie - ok. 1200 zł
zawieszenie gwintowane - od 1000 zł w górę
hamulce - ok. 2000 zł w górę
części poliuretanowe - 700 zł
felgi - 2000 zł w górę
przyciemnianie - 200-300 zł
filtry sportowe - 500 zł.
rozpórki - ok.500 zł za 2 szt. w górę

więc koszta minimalne wynoszą w granicach od 9 tyś. w górę
niestety porządny tuning kosztuję. a praktycznie każdą część w autku można wymienić z seryjnej na inną ( zmieniony kształt, właściwości lub przeznaczenie ) a to wszystko kosztuje.
conest997
Zaawansowany
Awatar użytkownika