Audi A4 B5 1.8 ADR czuć benzyną na bagnecie

23 Gru 2017, 15:52

Witam, problem zaczął się od kiedy pompa olejowa zaczęła się kończyć, wyskakuje kontrolka ciśnienia oleju, mechanik do którego zaprowadziłem samochód stwierdził że to przez czujnik bo mierzył ciśnienie i było w porządku przy 3 tyś obrotów 5 barów na biegu jałowym 1,5 bara (nie pamiętam dokładnie) odkręcał korek wlewu oleju i pokazywał że stamtąd ładnie dmucha więc pompa chodzi, czy to normalne że idzie stamtąd takie duże powietrze? Stwierdził jeszcze że silnik chyba jest do remontu bo czuć benzynę w oleju. Niby mierzył kompresję i mówił że było 11 barów na cylindrze. Dzisiaj jak sprawdzałem bagnet to wydawało mi się że przybyło mi trochę oleju na miarce i stamtąd też czuć benzynę. Czy to wszystko może być spowodowane wadliwą pompą oleju i tym że trochę na niej jeździłem, i już zatarłem silnik?
buska1992
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 04 2017
Auto: Golf 3
Paliwo: Benzyna + LPG

24 Gru 2017, 17:13

Ciezko to stwierdzic czy doszlo do przytarcia pierscieni i gladzi.Praktycznie to w kazdyk silniku benz olej czuc benzyna.Jak dlugie trasy pokonujesz i kiedy olej byl wymieniany?Cisnienia powietrza nie powinno byc,wyciagnij miarke oleju i zobacz jak dmucha.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

24 Gru 2017, 17:15

Przeoczylem,cisnienie powinno byc ok.13-14 minimum
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

25 Gru 2017, 20:54

Olej był nie dawno zmieniany, dwa razy bo raz się okazało że sprzedawca dał mi zły filtr oleju z dolnym zaworem a powinien być z górnym mogłem się pomylić i jeszcze ciekło z podstawy filtra. Trasy to około z 40 km około.
buska1992
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 04 2017
Auto: Golf 3
Paliwo: Benzyna + LPG